Carisma - Ogólne - [Cari 1.9DI-D] wady i zalety Cari z silnikiem diesla po lift
Student - 08-10-2009, 14:14
Po 6 letniej jeździe GDI i półrocznej DID mogę coś powiedzieć:
i tak jak wyżej pisałem GDI to malinka do wyprzedzania i nawet moja virusowana DID może o tym śnić mimo, że koników wiecej.
Co do spalania :
GDI:
Miasto przęcietnie: 8.4l do 9l musiałem sie napocić aby to zrobić.
Trasa: 6.2l
DID:
Miasto: 7.8l
Trasa: 5.3l (generalnie Superb nie dawała rady się za mną utrzymać, w Superbie spalanie na tym samym odcinku 300km, 7.5l) jazda daleka od kapeluszowej , cztery osoby na pokładzie i pełen bagażnik.
To jest podstawowe porównanie apropo eksploatacji.
Części są w podobnej cenie.
W GDI możliwe kłopoty z popychaczami
W DID możliwe kłopoty z turbinką,
więc każda ma swój urok.
Pieniek - 11-10-2009, 20:20
Student absolutnie nie mogę się zgfodzić z Twoją opinią , że GDI wyprzedza lepiej od DID-a zwłaszcza biorąc pod uwagę, że podobnie jak ja masz wirusa. Praw fizyki nie zmienimy i ponad 100 Nm róznicy na korzyść DID to kolosalna różnica. Być może nie przyzwyczaiłeś się jeszcze do charakterystyki dieselka i wolisz kręcić silnik wysoko tak jak benzynkę. Ale przy wyprzedzaniu trójką do 160 (DID na pewno tego nie potrafi) spalanie GDI po trasie na pewno nie wyniesie 6,2 l/100.
Pozdrawiam.
Saqu - 11-10-2009, 20:47
Hym... Moim zdaniem porównywanie diesla do benzyny jest bezsensowne. Silniki różnie pracują i mają inne spalania.
Powinno się porównywać diesla do diesla i benzyne do benzyny. Benzyniak ładnie idzie przy wyprzedzaniu, jednak potrzebuje on coś przepalić i trzeba również użyć skrzyni biegów do manewru.
Takie jest moje zdanie.
misiek_88 - 23-10-2009, 13:19
Co prawda nie miałem GDI ale przez ponad 2 lata jeździłem Vectra A 2.0 115KM a DI-D mam też od nie dawna wiec ciężko mi jeszcze dokładnie stwierdzić ale jestem tego samego zdani co Saqu. Nie można porównywać obu silników to prawda że diesle już coraz bardziej dorównują benzynie ale benzyna to benzyna i zawsze nią pozostanie
Student - 26-10-2009, 09:53
Pieniek ok. pozostawiam temat wyprzedzania bo DID-kiem też mi się dobrze wyprzedza i nie jest to tak ważne.
Apropo spalania to wielokrotnie to potwierdzałem że GDI robi 6.2l/100km:
zawsze 4 osoby i cztery torby z ciuchami + inne.
Na trasie :
Marki - Mrągowo (200 km)
Marki - Bukowina Tatrzańska (400km)
Marki - Lublin (200km)
W DID-ku
Marki - Wicie przez Grudziądz - 5.3l
Obecnie Marki - Warszawa, czyli cały czas miasto DID ma do 7.8l - 8l.
Przeciętny wskazywany zasięg 780-800km.
Ostatnie tankowanie 57.5l - komp pokazywał zasięg 60km.
Zawsze paliwo Shell lub ostatecznie BP
Pieniek - 26-10-2009, 10:49
Spalania GDI nie jestem w stanie zweryfikować ale Twoje wyniki przyjmuję jako realne. Dziwi mnie natomiast spalanie miejskie Twojego DID-a. Ja w swoim nigdy nie osiągnąłem wyższego spalania po mieście niż 6,9 i to zimą. Albo bardzo ostro jeździsz albo warto byłoby pomyśleć o remapowaniu softa przecież z tego co pamiętam wirusik masz wgrany dość dawno i może jakieś parametry uległy zmianie.
Na marginesie dodam, że niedawno po przebiegu 205 tkm wyciąłem katalizator i zauważyłem niewielki wzrost dynamiki ale co dziwniejsze zużycie paliwa wzrosło o ok. 0,4-0,5 litra zarówno po trasie jak i po mieście.
Pozdrawiam.
misiek_88 - 27-10-2009, 00:57
Ja dotychczas przejechałem około 1tyś km wyłącznie po mieście i póki co nie mogę zejść poniżej 7.8l :/ a na trasie to jeszcze nie wiem bo nie miałem okazji go sprawdzić
Student - 27-10-2009, 08:42
Moje DID dostaje nieźle w tyłeczek.
Więc spalanie należy traktować jako jedno z wyższych.
Zawsze po skasowaniu kompa przez 2-3 dni mam wskazanie ok. 6.5-6.8 ale nie jestem w stanie długo tak jeździć więc zaraz dobijam średnio do 7.8l.
Generalnie wykorzystuję górną granicę obrotów
Ponadto Warszawa robi swoje.
|
|
|