Forum ogólne - ksiązka pojazdu
Olek - 08-06-2009, 13:00
Student napisał/a: | Właścicielem samochodu jest osoba która posiada KP, więc panowie uważajcie na takie sytuacje. |
jak napisał waldi-1 Cytat: | ja niestety zapodziałem gdzies tą ksiązke i nie wiem gdzie |
takze formalnie na podstawie umowy to on jest wlascicielem samochodu, takze wlascicielem karty pojazdu, ale co tu duzo mowic wcięło mu ją gdzieś
Student - 08-06-2009, 14:06
Jeżeli ktoś zapodzieje umowę kupna/sprzedaży to właścicielem jest ten co ma Kartę a nie DR.
waldi-1 - 08-06-2009, 14:46
no az mi sie ulzyło , ksiege ową znalazłem, ale dodam jeszcze ze własciciela z ksiązki są inne niż z dowodu rejestracyjnego, np jak ktos kupi samochód zza granicy lub nowy to dostaje ksiązke pojazdu i w niej widnieją jego dane, ale gdy sprzedaje ten samochód innej osobie potem kolejna osoba kupuje to dane juz sie nie ststy nie beda zgadzać bo do ksiązki pojazdu juz nic sie nie wpisuje wiec moim zdanie to własnie umowa kupna sprzedazy jest tu potwierdzeniem kto jest aktualnym włascicielem, no ale to jest tylko moje zdanie , zeby sie o tym przekonac to juz trzeba iśc z tym zapytaniem do wydziału komunikacji, ale mimo to dzieki wszystkim za udział w temacie i cenne rady, jak ktos cos sie dowie niech dopisze bo nigdy nie wiadomo czy ten temat nie bedzie komus kiedys potrzebny
Bartek - 08-06-2009, 14:58
waldi-1, wpisywani są wszyscy właściciele, jak również wszystkie zmiany techniczne (elpidżi, wymiana silnika, hak itp)
Juiceman - 08-06-2009, 16:01
paragraf 7.
1. W przypadku utraty karty, z zastrzeżeniem ust. 4 i 5, organ rejestrujący na pisemny wniosek właściciela pojazdu wydaje wtórnik karty po:
1. przedstawieniu dowodu rejestracyjnego pojazdu;
2. złożeniu przez właściciela stosownego oświadczenia o utracie karty pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań.
2. W przypadku zniszczenia karty w stopniu powodującym jej nieczytelność organ rejestrujący na pisemny wniosek właściciela pojazdu wydaje wtórnik karty pojazdu po:
1. przedstawieniu dowodu rejestracyjnego pojazdu;
2. oddaniu dotychczasowej karty.
3. W przypadkach, o których mowa w ust. 1 i 2, przepisy o legalizacji tablic stosuje się odpowiednio.
4. W przypadku utraty karty przed pierwszą rejestracją pojazdu, na pisemny wniosek właściciela pojazdu organ rejestrujący wydaje wtórnik karty po uzyskaniu potwierdzenia, że utracona karta była wydana. Do wniosku właściciel pojazdu dołącza pisemną informację wskazującą producenta i importera, który wydał utraconą kartę.
5. W przypadku zagubienia karty pojazdu przed ponowną rejestracją pojazdu, na pisemny wniosek właściciela pojazdu organ rejestrujący wydaje wtórnik karty. Do wniosku właściciel pojazdu dołącza:
6. zaświadczenie wystawione przez organ rejestrujący, właściwy ze względu na miejsce ostatniej rejestracji, potwierdzające dane zawarte w zagubionym dokumencie niezbędne do rejestracji;
7. stosowne oświadczenie o zagubieniu karty pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań.
8. W przypadkach określonych w ust. 1-5 organ rejestrujący, wydając wtórnik karty, w rubryce "Adnotacje urzędowe" dokonuje zapisu o przyczynie wydania wtórnika karty.
9. Przepis paragraf 6 ust. 2 stosuje się odpowiednio.
Oraz:
Za wydanie wtórnika karty pojazdu pobierana jest opłata (warunkiem uznania opłaty bądź przelewu jest prawidłowe opisanie na dokumencie płatniczym podstawy opłaty, na którą każdorazowo składa się opłata komunikacyjna i opłata ewidencyjna w kwotach wymienionych poniżej):
UWAGA: klikając na odpowiednią sumę opłaty, można przejść bezpośrednio do gotowego formularza wpłaty, który należy uzupełnić jedynie o dane wpłacającego, a następnie wydrukować
*
w wysokości 136,50 zł (w tym opłata komunikacyjna 135,00 zł oraz opłata ewidencyjna 1,50 zł) - w przypadku, kiedy pojazd zarejestrowany jest na tablicach starego typu - tzw."czarnych",
*
w wysokości 148,00 zł (w tym opłata komunikacyjna 146,00 zł oraz opłata ewidencyjna 2,00 zł) - w przypadku, kiedy pojazd zarejestrowany jest na tablicach nowego typu - tzw."białych".
Wpłata winna być dokonana na konto Urzędu Miasta Poznania Wydziału Finansowego - PKO BP I Oddział Poznań, nr konta: 22 1020 4027 0000 1602 0049 5507.
Na wniosek właściciela pojazdu przy wydawaniu wtórnika karty pojazdu można ubiegać się również o wymianę tablic rejestracyjnych (po zdaniu dotychczasowych tablic). Jest to również wysokość opłaty pobieranej za rejestrację pojazdu w przypadku ubiegania się o wtórnik karty pojazdu przed pierwszą rejestracją nowego pojazdu, oraz przy rejestracji używanego pojazdu posiadającego tablice starego typu - tzw."czarne" lub zarejestrowanego dotychczas w innym Wydziale Komunikacji:
*
w wysokości 245,00 zł (w tym opłata komunikacyjna 242,50 zł oraz opłata ewidencyjna 2,50 zł) - w przypadku pojazdów samochodowych,
*
w wysokości 188,00 zł (w tym opłata komunikacyjna 186,00 zł oraz opłata ewidencyjna 2,00 zł) - w przypadku motocykli.
Wpłata na konto jak wyżej.
Ponadto w przypadkach, w których zachodzi konieczność złożenia pełnomocnictwa, należy dołączyć do niego opłatę skarbową w wysokości 17 zł płatną u inkasenta (Agencja PKO BP S.A. przy Wydziale Komunikacji) lub przelewem na konto Urzędu Miasta Poznania, Wydziału Finansowego - PKO BP I Oddział Poznań, nr konta 47 1020 4027 0000 1402 0467 6922.
jaca71 - 09-06-2009, 08:48
Bartek napisał/a: | Nie wiem jak teraz, ale ze 3 lata temu, jeżeli czerwona książeczka zaginie, można auto jedynie zezłomować (oczywiście, jeżeli była wydana) |
Mam książke samochodu z 1999 roku i na ostatniej stronie jest napisane że w przypadku zgubienia należy... W przypadku zniszczenia należy...
Słowa tam o złomowaniu samochodu nie ma. Jest za to że należy udać się do odpowiedniego urzędu komunikacji i wystapić o duplikat...
wika112 - 08-07-2009, 17:02
ja jestem trochę w innej sytuacji ponieważ właściciel auta zgłosił sprzedaż, a ten od którego kupiłam samochód nie przerejestrował go na siebie obiecał że dośle kartę pojazdu i tego nie zrobił ciągle się wykręca chyba ją zgubił pomocy !!!!! bo nie wiem co mam dalej robić nie mogę zarejestrować autka na siebie
waldi-1 - 08-07-2009, 18:28
w dowodzie rejestracyjnym masz dane poprzedniego własciciela, skontaktuj sie z nim
wika112 - 08-07-2009, 20:08
tamten właściciel zgłosił sprzedaż i ręce umywa bo nic nie może zrobić
|
|
|