Carisma - Techniczne - Światła dzienne
wolgaster - 20-06-2009, 18:16
Ta listwa diodowa wyglądała by OK ale wrzucona do wnętrza lampy. Trzeba by rozebrać lampę czyli zdjąć klosz i to jakoś zaadaptować a wtedy efekt powinien być super. Trzeba pomyśleć, mój zestaw do " jazdy dziennej kiepsko świeci".
Tomashi - 20-06-2009, 19:44
Raczej niewykonalne, bo wtedy utracisz własności świateł mijania. Ten "wąż" zasłoni część światła z żarówek. Ja tam myślę włożyć to ew. w miejsce halogenów, tzn w zewn. część (obrys) tego plastiku.
Trzeba by to tak podłączyć, żeby świeciło razem z tylnymi, ale gasło przy włączeniu normalnych świateł. Pobawię się może kiedyś
Uwex - 20-06-2009, 20:38
Tomashi - ale po co Ci tylne przy światłach dziennych ?
Tomashi - 20-06-2009, 23:35
Cytat: | Ponadto minimalna powierzchnia świecenia lampy musi być ≥40cm², a połączenie elektryczne ma zapewniać równoczesne świecenie tylnych świateł pozycyjnych. W przypadku włączenia świateł mijania światła dzienne mają zostać samoczynnie wyłączone. |
chłopaki fajnie opisują przepisy prawne
TUTAJ
XL - 21-06-2009, 00:30
Fajnie opisują, ale od 20.06.2009 obowiązuje TO .
Polecam punkt 9, par.2, Lp.18
Ciekawe, kiedy do wielce szanownych funkcjonariuszy dotrze, że przepisy się zmieniły?
Pozdrawiam, XL
jolly69 - 21-06-2009, 10:36
Według mnie montowanie świateł dziennych musi mieć cel w postaci oszczędności, zwiększonej żywotności itp. Niestety światła do jazdy dziennej np. na allegro w okolicach 100 zł najwyczajniej nie mają homologacji, pierwsza lepsza policja i masz po dowodzie, nie mówiąc już o mandacie za jazdę bez świateł.. Są oczywiście światła z homologacją ale tych ceny zaczynają się od ok 300 zł w górę... Wydając taką kasę na światła ja tu żadnej oszczędności nie widzę. Pozostaje jedynie sprawa, że może się komuś tak podoba i założy.. no ok.. dla mnie np. te listwy diodowe montowane w Cari '99 to troszkę " wieś tańczy i śpiewa"
Daniello81 - 21-06-2009, 10:48
TO fakt jeśli chce ktoś być w zgodzie z prawem to te 200zł za światełka musi wydać.
Certyfikaty i inne pochodne
http://allegro.pl/item663...enne_bytom.html
Tomashi - 21-06-2009, 11:49
Daniello81 napisał/a: | to te 200zł za światełka musi wydać.
Certyfikaty i inne pochodne
l |
Jasna sprawa, ale w moim np. przypadku opłacaloby się, ponieważ 80% jeżdżę w dzień, a żarówki które mam to Philipsy, które kosztują min 50 zł. Wymieniam co 6-8 m-cy.
Teoretycznie po 2 latach się zwróci. Choć może krócej, bo dochodzi oszczędność prądu, czyli paliwa.
Czy policja za dzienne bez homologacji zabiorą prawko?? Chyba tylko mandat za jazdę bez świateł...
Krzyzak - 21-06-2009, 12:27
Tomashi napisał/a: | Jasna sprawa, ale w moim np. przypadku opłacaloby się, ponieważ 80% jeżdżę w dzień, a żarówki które mam to Philipsy, które kosztują min 50 zł. Wymieniam co 6-8 m-cy. |
To wiesz - wtedy nie ma sensu kupowanie tak drogich zarowek. Lepiej wez philipsa premium +30% za 10 zl/szt.
XL - 21-06-2009, 13:42
Nie przesadzajcie z kosztami. Kupując np. TUTAJ zapłacicie max. 40 złotych za jedną lampę. Z homologacją, na żarówkę. Fakt, to nie lampy diodowe, ale cena ciekawa.
Pozdrawiam, XL
jolly69 - 21-06-2009, 15:50
Tomashi napisał/a: | zy policja za dzienne bez homologacji zabiorą prawko?? Chyba tylko mandat za jazdę bez świateł... |
nie prawko tylko dowód rejestracyjny, ponieważ samochód wyposażony jest w oświetlenie niezgodne z przepisami o ruchu drogowym, tak jak np. za koła wystające poza obrys pojazdu, czy za bardzo przyciemnione szyby. Po zdemontowaniu powinni Ci oddać, no chyba że zdemontujesz przy nich na miejscu
Tomashi - 21-06-2009, 16:54
Tak, tak oczywiście że "dowód"
Jednak nie warto ryzykować.
jolly69 - 21-06-2009, 17:07
XL, z tej stronki ze światłami co podałeś to wydaje mi się, że tylko te wydają się możliwe do użycia:
http://sklep.wesem.pl/7/6...ennej_typu_0631
Jak by dorobić do nich ramki i wpasować w miejsce od halogenów będą przypominały oryginalne halogeny w Coltach CAO, mi się podobają. Do tego widzę co by zamontować to wszystko na automacie (pełno na allegro lub zrobić samemu) do włączania świateł po odpaleniu auta, z tą różnicą, że trzeba by było zastosować dodatkowy przekaźnik rozłączający cewkę przekaźnika głównego do tych świateł, w momencie włączenia świateł mijania- sprawa dosyć prosta do zrobienia.
Plusy takich świateł:
- dużo mniejsza moc niż np. H4 - te mają 21W
- używając ich nie zużywasz żarówek od tylnych pozycji - niby też oszczędność
- mina policji gdy Cię zatrzymają a ty pokażesz im że masz legalne światła i Ci mogą nagwizdać - bezcenne
Minusy:
- to jednak zwykłe żarówki więc zużywają się pewnie tak samo szybko jak H4 (nie wiem jaka jest ich cena) - w sprzedawanych lampach żarówek chyba nie ma.
XL - 21-06-2009, 18:48
Żarówki 21W są dużo tańsze niż H4, zwłaszcza takie z górnej półki. Ich trwałość jest dużo większa, bo nie muszą być przewoltowane, jak super jasne H4. Automat włączający po rozruchu można zainstalować, ale IMHO nie warto. Dodatkowe 42W przy sprawnym akumulatorze to pikuś. Gdyby jeszcze były to lampy diodowe, to ich moc można ograniczyć do zaledwie 10W, a żywotność diod? Bagatela, 100 000 godzin. Przeżyją kilka samochodów. Ponad 11 lat świecenia bez przerwy. Sam się trochę łamię, czy nie zastąpić przeciwmgielnych halogenów lampami do jazdy dziennej - przeciwmgielnych używałem dotychczas dwa razy. Przy przeglądach rejestracyjnych.
Pozdrawiam, XL
jolly69 - 21-06-2009, 19:28
znalazłem jeszcze coś takiego:
http://www.allegro.pl/ite...la_dzienne.html
niby 35W na halogenie ale cena kusząca i z homologacją..
|
|
|