To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Współwałściciel auta i parę innych pytań

londolut - 16-06-2009, 12:29

karolgt napisał/a:
jesli tak to ojciec musi byc wlascicielem a ty współwłaścicielem, nie na odwrót.
A już nie ;)
To jak auto jest rejestrowane a jak ubezpieczone to nie ma nic do rzeczy. Mój Colt jest zarejestrowany na mnie, ojciec jest współwłaścicielem a na ubezpieczeniu widnieje on jako główny zamieszany. Z tego co wiem to Rafał_Szczecin ma podobną sytuację (gadaliśmy o tym w Grudziądzu).

cns80 - 16-06-2009, 12:41

Ja rejestrując tak auto na siebie, babcię i żonę od razu tak spisywałem umowę i sprzedający nie miał nic przeciwko. A w WK musiałem się pojawić z upoważnieniami i DO żony i babci i wtedy wszystko załatwiłem. Jeśli chodzi o OC to babcię miałem pierwszą w dowodzie i na nią ubezpieczyłem auto.
Marcin-Krak - 16-06-2009, 12:41

Na razie nic nie kupiłem. Ale pojawił się właśnie problem jak ewentualnie wszystko załatwić żeby nie było problemów żadnych.
Co do zniżek - bo to jest jedna z głównych przyczyn - to jest tak jak pisze londolut, o tym wiem, bo tak miałem.
Nie pamiętam właśnie ani nie wiem jak wygląda kwestia w UK. Bo ja załatwiałem wszystko w momencie jak mieli awarię systemu komputerowego i same problemy były a przede wszystkim tata był pod ręką ;)

czekoladka_1981 - 16-06-2009, 12:43

londolut napisał/a:
ojciec jest współwłaścicielem a na ubezpieczeniu widnieje on jako główny zamieszany.

Chyba chodzi o zniżki w OC , czy się mylę?

londolut - 16-06-2009, 12:44

czekoladka_1981 napisał/a:
londolut napisał/a:
ojciec jest współwłaścicielem a na ubezpieczeniu widnieje on jako główny zamieszany.

Chyba chodzi o zniżki w OC , czy się mylę?
Si :biggrin:
Rafal_Szczecin - 16-06-2009, 13:45

jezeli chodzi o zniki to moze ja opisze co i jak :)

na umowie kupna sprzedazy wpisujesz kupujacych Ciebie i np .ojca uwzgledniajac np. wspolwlasciciela jako ojca jeszcze na umowie kupna sprzedazy .

potem w urzedzie mila pani pyta Cie kto ma byc w dowodzie jako glowny wlasciciel a kto jako wspolwlasciciel ( jak wiadomo wspolwlasciciel jest w srodku ,a wlasciciel z tylu dowodu ) u mnie bylo tak, ze ja jestem wlascicielem pojazdu o papa rafi wspolwlascicielem .
teraz ubezpieczenie co by byly znizki . wlascicielem ubezpieczenia MUSI byc papa rafi czyli w tym wypadku wspolwlasciciel bo to on ma znizki i "dzieli" sie nimi z Toba.

ogolnie ma to sie tak, cojot w papierach jest moj a wspolwlascicielem jest papa, natomiast OC za cojota jest papiego a ja jestem wspolwlascicielem ,gdzie na pliczku ktory mam zawsze ze soba ( mala kartka co by zmiescila sie do dowodu ) jest uwzglednione tylko imie i nazwisko papy, a moje juz nie, natomiast na wielkim pliku na ktorym sie ubezpieczalo auto , wypisane sa dwie osoby.
wszystko jest totalnie legalne a zadowolenie z bycia z tylu w dowodzie bezcenne ;) :mrgreen:

jezeli chodzi o UK to napewno bedziesz musial miec upowaznienie (ale nie musisz wykupowac znaczka , bo to czlonek rodziny ) i na wszelki wypadek niech ojciec przesle Ci ksero dowodu i wsio gut bedzie :)

akbi - 16-06-2009, 14:27

karolgt napisał/a:
hwila, pewnie chodzi ci o znizki?

jesli tak to ojciec musi byc wlascicielem a ty współwłaścicielem, nie na odwrót.

nie prawda

ja jestem "współ" i lecą na Galu moje zniżki, a nie Aśki (pierwsze auto) która jest właścicielem ...która jest właścicielem właśnie dlatego, że to ona załatwiała papierki w WK :)

spown - 16-06-2009, 14:38

Ważna jest też kolejność osób wpisanych na umowie. Ja kiedyś kupiłem auto "z dziadkiem" i on był wpisany pierwszy. Musiał się pofatygować do urzędu i podpisać papier, że ja mam być właścicielem, bo z umowy teoretycznie wynikało, że to on nim jest.

Po drugie, jeżeli jesteś właścicielem to potrzebujesz upoważnienie od współwłaściciela, że możesz wszystko sam załatwić plus ksero jego dowodu osobistego (z tego co się orientuję w ogóle nie może Ci dać/pożyczyć ani nikomu innemu dowodu).

I po trzecie jeżeli chodzi o zniżki to wszystko już zależy od firm ubezpieczeniowych. W niektórych biorą pod uwagę tylko pierwszej osoby w dowodzie, w innych może być druga, a w jeszcze innych (i tutaj najlepiej wychodzi jak ktoś mieszka w jakiejś wiosce - mniejsze składki) w dowodzie oczywiście właściciel jest pierwszy, a w ubezpieczniu współwłaściciel, bo tak wychodziło "taniej".

Sam to jakiś czas temu przerabiałem...

Uwex - 16-06-2009, 15:06

Marcin-Krak - napisz na PW do ruslana81 i z pewnoś :) cią będziesz wiedział dokładnie .
czekoladka_1981 - 16-06-2009, 15:42

WK wpisuje w kartę pojazdu 1. właściciel , 2. wspólwłaściciel.
spown - 16-06-2009, 17:46

Oczywiście, że wydział komunikacji to wpisuje, ale w moim przypadku było to na podstawie umowy kupna - piszę to co kiedyś przeżyłem :)
Marcin-Krak - 16-06-2009, 19:16

Mi nawet nie chodzi tyle o ubezpieczenie, bo to już przerabiałem i jakoś się dogadam ;)
Gorzej z WK. Powiedzmy, że co nieco już wiem :wink: - napiszcie mi jeszcze tylko czy w przypadku auta sprowadzonego, gdzie będzie właściciel i współwłaściciel dochodzą jakieś problemy związane z brakiem jednego z właścicieli przy załatwianiu formalności z rejestracją :?:

Cezar - 16-06-2009, 19:28

Marcin-Krak napisał/a:
napiszcie mi jeszcze tylko czy w przypadku auta sprowadzonego, gdzie będzie właściciel i współwłaściciel dochodzą jakieś problemy związane z brakiem jednego z właścicieli przy załatwianiu formalności z rejestracją :?:

Jak narazie nie fatygowalem swojego ojca do papierkow, a zaplacilem juz akcyze i vat24. Mozliwe ze bedzie musial podpisac cos w WK ale nie jestem pewien.
Marcin rozumiem ze to Ty bedziesz glownym wlascicielem, a tata wspol- ?

Zafirah - 16-06-2009, 20:51

A czy ktoś orientuje się jak to jest z darowizną? Kupiłam colta na siebie i ubezpieczenie mam ważne do października '09. Jako kobieta poniżej 25 roku życia i posiadająca prawko krócej niż rok :roll: mam wszelkie możliwe zwyżki dlatego postanowiłam przed wygaśnięciem OC zrobić mojego ojca współwłaścicielem żeby już jechać na jego zniżkach. Wiem, że w takiej sytuacji nie płaci się podatku bo to najbliższa rodzina. Czy dużo jest załatwiania papierkowego? Rozumiem, że przy nowym OC tato figurowałby jako właściciel ubezpieczenia a ja jako współwłaściciel.
Anonymous - 16-06-2009, 20:54

Zafirah, pamietam ze jakas ubezpieczalnia miala znizke dla kobiet 30% :)