To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - KarolGT Colt 1,6

jacek11 - 21-06-2009, 23:19

rosomak1983 napisał/a:
jak to hamuje bo mam tarcze TWR/LUCas i zastanawiam sie nad kupnem klocków TRW/lucas.

Dobry wybór :) Pierwsze klocki Lucasa założyłem do poloneza....
Od tamtej pory,zakładam klocki tylko tej firmy :)

karolgt - 21-06-2009, 23:19

Marcin-Krak napisał/a:
karolgt, pochwal się jaki olej lejesz do Colta :mrgreen: Sam na własne oczy kiedyś widziałem to :mrgreen: :roll: :wink:

cii... bo powiem wiesz co :P

rosomak1983 - 21-06-2009, 23:44

Marcin-Krak napisał/a:
karolgt, pochwal się jaki olej lejesz do Colta :mrgreen: Sam na własne oczy kiedyś widziałem to :mrgreen: :roll: :wink:

syntetyk???

karolgt - 21-06-2009, 23:48

rosomak1983 napisał/a:
Marcin-Krak napisał/a:

syntetyk???

nie nie, Marcinowi sie coś przewidziało :P

ok, jutro pojezdze po sklepach, musze kupic środki do konserwacji podwozia, klej do szyb, te wszystkie taśmy. Coś do przyklejenia napisów (COLT i GLXi) i jeszcze moze maty wyciszeniowe BOLL'a żeby wyczyścic bagażnik, zakonserwować i go nimi oblkeić.

Ale niestety na wszystko potrzeba ładnej pogody a tu końca deszczów nie widać :?

karolgt - 04-07-2009, 00:48

ok, poszukałem troche po forum żeby zaktualizować wszystk to co było do tej pory.
Generalnie w opisie zapomniałem o 3 sprawach:

1) w 2008 roku była akcja w RM Filipowicz (salon w Krakowie) że wszystkie Mitsu moga przyjechać na bezpłatny przegląd, więc oczywiście pojechałem. Sprawdzone było zawieszenie, hamulce, amortyzatory i pewnie kilka drobnostek przy okazji. Wszystko wyszło super, poza amortyzatorami z tyłu, które miały porażającą sprawność 0 i 10% :finga:

więc wymieniłem, na ori KYB, jeśli dobrze pamiętam, koszt (razem z robocizną) to w sumie 240-260 zł, albo coś koło tego. I faktycznie pomogło, poprzednio troche "bujało tyłkiem" po wymianie było już ok.

2) Spawanie podłużnicy - w sumie nie dużo do spawania było, ale jednak musiałem colta zostawić na pare dni u mechaników. Pospawali, potem się z nimi troche kłociłem że źle pospawali, ale udowodnili mi że dobrze więc odpuściłem, coż, mój błąd :) Podłużnica, w wiadomym miejscu, większość CA0 i CJ0 ma tam problemy, troche japończyki za blisko przesuneli tłumik. o podłużnicy założyłem Ten wątek

3) troche bardziej skomplikowane ale raczej w diagnostyce awaria to awaria zwrotnicy.
Pisałem o tym w sumie w 3 wątkach, bo nikt nie potrafił w 100% pomóc. Więc pisałem: Tutaj , potem Tutaj , potem Tutaj i jeszcze w sumie temat troche zbliżony Tutaj . W dużym skrócie to wystarczyło wymienić całą zwrotnice i juz te ~1,5 roku jest ok. Koszt, jak to zwykle ogromny. Kupiłem: 2 zwrotnice, 2 tarcze i jakieś łożysko jeszcze za całe 40 zł plus przesyłka, więc wyszło około 100 zł. Obecnie zostały mi jeszcze 3 zwrotnice, w tym jedna uszkodzona, reszta w stanie nieznanym.

tyle :)

obecnie myśle że nadrobiłem 3 lata nie pisania i jest w miarę aktualnie. Może jutro zakonserwuje wreszcie podwozie, chociaż znowu przyszedł weeked i pada deszcz ;/

i czekam aż mkm będzie próbował pomalowć deske i reszte plastików na czarno, bo wygląda o wiele fajniej :P

mkm - 05-07-2009, 21:36

karolgt napisał/a:
i czekam aż mkm będzie próbował pomalowć deske i reszte plastików na czarno, bo wygląda o wiele fajniej :P

mkm juz ma czarna i to niemalowana... A tak na powaznie. Zastanawiam sie jeszcze nad obiciem deski jakims materialem "skoropodobnym". Ori deska jest powleczona jakas cerata i nie mam bladego pojecia jak to po malowaniu bedzie wygladac. Strasznie mi sie podoba to "flokowanie" czy jak to sie tam pisze, ale sie zasrtanawiam jak potem z utrzymaniem tego w czystosci... Ale spox. zrobimy eksperyment i pomalujemy. Moze na poczatek jakas do wyrzucenia? tak dla bezpieczenstwa, jakby rezultat byl mizerny...

karolgt - 05-07-2009, 21:44

no dlatego też troche boje się eksperymentować.

Są 2 colty na szrocie w Krakowie, można by od nich wziąść deski, kwestia za ile je chce sprzedać, chociaż to rozmontowywania sporo.

Marcin-Krak - 05-07-2009, 22:05

Kazałeś mi coś napisać - to piszę :P

karolgt napisał/a:
1) w 2008 roku była akcja w RM Filipowicz (salon w Krakowie) że wszystkie Mitsu moga przyjechać na bezpłatny przegląd,

Za 50 zł :D :P

Poza tym miały być foty po malowaniu - jakoś ich nie widzę :P
Ja fotki dałem :P

mkm - 05-07-2009, 22:11

Marcin-Krak, trzeba bylo przyjechac na spot-a i zobaczyc osobiscie...
Marcin-Krak - 05-07-2009, 22:13

mkm napisał/a:
Marcin-Krak, trzeba bylo przyjechac na spot-a i zobaczyc osobiscie...

Nie mam na paliwo :mrgreen:
Poza tym gdybym mógł, to bym był :roll: a że nie mogłem, to nie byłem. I tak już teraz uprzedzam,że dopiero w sierpniu jest szansa, że się mi uda pojawić :roll:

mkm - 05-07-2009, 22:20

Marcin-Krak napisał/a:
Poza tym gdybym mógł, to bym był :roll: a że nie mogłem, to nie byłem

A że nie byłem to nie zobaczyłem i nie zobaczę, dopóki Karol nie zrobi zdjęć, a zrobi kiedy zrobi czyli nieprędko…

karolgt - 05-07-2009, 23:31

50 zł u Filipowicza? no ok, kurde przez tyle czasu myślałem że gratis a teraz mi się cały światoopogląd zawali przez Ciebie :P

mkm napisał/a:
Marcin-Krak napisał/a:
Poza tym gdybym mógł, to bym był :roll: a że nie mogłem, to nie byłem

A że nie byłem to nie zobaczyłem i nie zobaczę, dopóki Karol nie zrobi zdjęć, a zrobi kiedy zrobi czyli nieprędko…

zrobi zrobi, tylko chce dać odrazu jak bedzie wszystko, tzn pomalowane zaciski, założone progi, przy okazji pożądek w bagażniku i dopiero zdjęcia.

Przy okazji, w piątek kupiłem cały zestaw do konserwacji, troche tego wyszło, 160 zł :?

Marcin-Krak - 05-07-2009, 23:36

karolgt napisał/a:
Przy okazji, w piątek kupiłem cały zestaw do konserwacji, troche tego wyszło, 160 zł :?

A co z alarmem? Bo też muszę nad czymś pomyśleć :P

karolgt napisał/a:
50 zł u Filipowicza? no ok, kurde przez tyle czasu myślałem że gratis a teraz mi się cały światoopogląd zawali przez Ciebie :P

Przykro mi :P Na dodatek to było w Moto Gabrze - ale to już w sumie szczegół :P

karolgt - 05-07-2009, 23:52

Marcin-Krak napisał/a:
karolgt napisał/a:

A co z alarmem? Bo też muszę nad czymś pomyśleć :P

a w koncu wezme cos za ~80 zl z allegro. Bardziej mi na centralnym zalezy niz alarmem. Jutro moze cos pomysle, jesli pogoda bedzie miala byc ok to moze kolo srody cos kupie juz.

Marcin-Krak napisał/a:

karolgt napisał/a:

Przykro mi :P Na dodatek to było w Moto Gabrze - ale to już w sumie szczegół :P

aaaa :twisted:

nie no, wiem gdzie bylem, to był Filipowicz, na Klimeckiego byłem na 100% :P

karolgt - 07-07-2009, 23:23

dzisiaj założylem jednego proga 8)

czas - o 19 wyszedlem z domu, pojechalem po tasme i pistolet do kleju do szyb, kolo 20 zaczalem kolo 21.30 skonczylem. zostawilem colta na godzine i wrocilem po niego.
Jakoś sie trzyma, ale i tak będe musial w kilku miejscach poprawić.
Wymyśliłem inny patent - na zaciskach do drewna, bylo gdzie złapać więc powinno być ok.

Jutro walcze z drugim, i dokończe ten. w Czwartek planuje pomalowac zaciski i z zewnątrz byłby full.

a 2 dni temu sobie uświadomiłem że maske dałem do malowania więc mogłem bad look'a zrobić wrrrr :axe: