Problemy techniczne - drgania przy 120 - 160 km/h
Anonymous - 09-08-2006, 16:36
no od tego chyba zaczne. dzieki za rade. pozdrawiam
kiepuczi - 10-08-2006, 04:06
Ok powiem ci co powoduje takie drgania jak opisales, najpierw oczewoiscie zakladam ze sparwdziles stan wszystkich tulejek i swozni, zwlaszcza w tylnych zwrotnicach. drgania takie pzrez ciebie opisane powodowac mzoe w dalszej kolejnosci lozysko/piasta kola, u ciebie raczej wykluczyl bym zle wywazenie kol czy nierownomiernie starte opony, bo jak powiedziales trzesie samochodem i za chwile pzrestaje, wskazywalo by to na element zawieszenia lub piasty.
Anonymous - 10-08-2006, 20:25
ja osobiscie nie sprawdzalem bo nie znam sie na tyle. ale chlopaki ktorzy wymieniali mi wahacze mowili ze reszta zawieszenia jest igla. jeszcze jedna mysl przychodzi mi do glowy - gdy bylem na ustawieniu geometrii, gosc powiedzial ze nie moze ustawic dobrze tylnych kol, bo jedna sruba jest zapieczona i nie chce jej urwac i ze jedno jest ustawione dobrze a drugie, ktorego nie udalo sie wyregulowac - prawie dobrze. wiec moze to jest przyczyna.. a jak poradzic sobie z ta sruba..? jakims odrdzewiaczem? czy wd40?
KaWu - 20-08-2006, 11:43
Levinson, a zamieniales opony i bylo to samo ?
Wywazanie raczej to tylko z kolami na aucie. I wtedy masz pewnosc.
Szkoda ze zaczeles od wymian elem. jakich nie potrzeba bylo wymieniac.
gulgulq - 20-08-2006, 13:52
...U mniebyło ciut podobnie..koło 120 km/h zaczynało sie bicie na tylnym prawym kole, z poczatku niebyło to uciążliwe i podejrzewałem krzywą felgę, a z biegiem czasu czyli zwiększaniem sie przebiegu stuki narastały, ostatnio nawet jak jechałem wolno i skręcałem ostro w lewo to tez stukało. Majac chwile czasu zdemontowałem koło i to co zobaczyłem delikatnie mnie osłabiło - po wewnętrznej stronie koła tak ok. na 60 stopniach guma była zjechana aż prze druty - po prostu osnowa się przetarła i została cieniutka warstewka gumy - jeszcze chwila i było by bum, nie daj boże jak bym jechał szybko. Jak dorwe aparat to pdrzuce wam fotke. Prawdopodobną przyczyną było wybulenie opony i w tym jednym mijscu dociarało gumę mocniej- to już druga oponka z Michelinów która mi wybuliło i teraz mama jak najgorszą opinie o tej firmie. Założyłem teraz oponke któą miałem w zapasie i będe obserwował co się dzieje. Jak ja zacznie znowu brac z jednej strony to albo geometria albo amorki do kosza.
macnow20 - 30-10-2008, 14:39
Pomocy!
2 miesiące temu kupiłem Galanta 2,5 V6, '97, automat.
Wszystko byłoby ok gdyby nie lekkie bicie na kierownicy, które pojawia się podczas przyspieszania przy prędkościach > 40 km/h.
Zamieniałem koła, sprawdzałem trzy razy w różnych zakładach wulkanizacyjnych i to wykluczyło koła jako przyczynę. Postawiłem galantyne do zakładu, chłopaki powiedzieli, że definitywnie trzeba wymienić PRZEGUBY WEWNĘTRZE (rozbite na maxa). Problem jest taki, że są ponoć aż 3 rodzaje tych przegubów wewnętrznych! Różnią je ilość zębów i kątem ułożenia. Jak mogę dowiedzieć się, jaki rodzaj powinien być u mnie ? Po Vinie w ASO nie doszli. Mitsubishi powiedzieli, że do tego modelu/rocznika idą albo NTN albo NSK, różnica między nimi taka, że NTN to 2 przeguby identyczne a NSK to prawy różny od lewego.
Czekam na pomoc !
tomusn - 30-10-2008, 15:45
zamówić 3 rodzaje, rozebrać, sprawdzić, zamontować dobre
albo
rozebrać, sprawdzić, zamówić dobre, złożyć do kupy
innego wyjścia nie ma
Owczar - 31-10-2008, 10:28
Zapytaj Japaneze, może uda mu się coś dobrać.
macnow20 - 19-03-2009, 10:55
no, już po robocie,
Dwie półosie wymienione.
Niestety nie obeszło się bez demontażu całego automatu by wyjąć lewą półoś. Utknęła w skrzyni i nie pomogło wybijanie/podważanie. Przy okazji skrzynia została zregenerowana z gwarancją.
Jeśli ktoś będzie zainteresowany to polecę najwyższej klasy profesjonalny zakład mechaniczny zajmujący się regeneracją automatów.
pozdrawiam,
macnow20
tomusn - 19-03-2009, 13:25
Cytat: | Jeśli ktoś będzie zainteresowany to polecę najwyższej klasy profesjonalny zakład mechaniczny zajmujący się regeneracją automatów. | no to poleć, adres podaj...
macnow20 - 19-03-2009, 17:10
oto i namiary:
ZAKłAD MECHANIKI POJAZDOWEJ-NAPRAWA AUTOMATYCZNYCH SKRZYń BIEGóW
inż. Tadeusz Sielawa
Białystok, ul. Tęczowa, tel. 085 745 53 50, 504 045887
Zakładów znających się na automatach (i ludzi) jest niewiele. W białymstoku są 2 a np w Trójmieście udało mi się znaleźć tylko 1 (taki polecany). I to spory kawałek od Gdańska.
Od Pana Tadeusza Sielawy dostałem gwarancję na naprawę na 6 miesięcy (pod warunkiem wymiany oleju i ponownie filtra zewn. po pierwszych 2tys km.).
Polecam.
|
|
|