To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5W 2.5] Wymiany po zakupie

Rafal_Szczecin - 27-06-2009, 16:40

Hugo napisał/a:
Niekoniecznie musisz go wymieniać.

ja bym jednak wolal nie ryzykowac .

Danyael napisał/a:
Na Allegro znalazłem taką ofertę, co o niej myślicie?
http://www.allegro.pl/ite...4v_orygina.html

polecam rozrzad od tego pana, zreszta Roch z tego co mi wiadomo tez zaopatrzal sie u niego, chyba taniej sie nie znajdzie, zwazajac na to ,ze napinacz u goscia z allegro jest ori

czekoladka_1981 - 27-06-2009, 17:06

Danyael napisał/a:
Płyn chłodniczy DYNAGEL - już zakupiłem 5l - chyba powinno wystarczyć

8 litrów , wymiana co 2 lata
Danyael napisał/a:
nie trzeba wymienić jeszcze czegoś, jak np. pompa wody

Dla świętego spokoju za jednym zamachem z rozrządem.

[ Dodano: 27-06-2009, 17:09 ]
Rafal_Szczecin napisał/a:
polecam rozrzad od tego pana, zreszta Roch z tego co mi wiadomo tez zaopatrzal sie u niego

Dokładnie!!!

koniar - 27-06-2009, 17:40

moim zdaniem Rafal_Szczecin ma racje. ja jak kupiłem swojego miśka to przy robieniu rozrządu wymieniłem pompe wody dla świętego spokoju.
co do rozrządu:
u siebie mam pasek gates'a
a rolki już nie pamiętam, ale koyo nie polecam. ostatnio miłem problem z napinaczami od pasków wieloklinowych, w serwisie komplet do 2.5 kosztował 1300zł chyba, ja kupiłem za 400, jeden napinacz w pudełku mitsubishi a drugi koyo, i po 5 tysiącach km był w takim samym stanie jak poprzedni zepsuty.
po zakupie auta najlepiej chyba wymienić wszystkie filtry: przeciwpyłkowy, powietrza i paliwa i oleju oczywiście przy wymianie. olej jaki naprawdę plecam to motul - kupiłem pełen syntetyk i jestem na prawde zadowolony, mobil sie przy nim chowa !!!!

życzę danyael'owi przyjemności z jazdy Miśkiem :)
i pozdrawiam

czekoladka_1981 - 27-06-2009, 17:51

koniar napisał/a:
mobil sie przy nim chowa !!!!

Używałeś go? przejechałeś na nim od wymiany do wymiany (10kkm)? Ja 1-kę (5W50) leję od 2000r gal E5xx V-ka, jak i EA5 i bardzo sobie chwalę! Nasz kolega Juiceman przejechał się na Motulu 6100 :( i wraca ponoć do Mobila :)

akbi - 27-06-2009, 18:17

Danyael, na pewno dzwoniles do Inter Carsu? bo ja tam zawsze kupuje olej Valvoline 10W40. Jesli nie maja od reki, to Ci sprowadza na drugi dzien
czekoladka_1981 - 27-06-2009, 18:36

Najlepsze i tańsze płyny do chłodnic wg mnie http://autoland.pl/produk.../dynagel_2000_1 lub jeszcze jeden :arrow: http://www.sklepmotoryzac...is.php?idp=PRP4
Danyael - 27-06-2009, 19:41

Czyli: Rozrząd kupię na allegro, wymienię kompletny z pompą wody - w IC na stronie widzę, że mają GMB w przystępnej cenie(jakieś opinie?), bo HERTH+BUSS JAKOPARTS to już trochę drożyzna. Dynagelu dokupię ;-)

Akbi nie tyle dzwoniłem do IC, co byłem na miejscu i facet powiedział mi, że nie ma... chociaż może źle trafiłem na typa, bo żarówki stopu i pozycji szukał mi 15 minut i w końcu i tak powiedział że nie ma - musiałem przepłacić w Norauto (przynajmniej takie mam wrażenie bo 2 szt philipsa kosztowały mnie 35 zł)...
Co do oleju już się uparłem na Valvoline więc tak czy inaczej go kupię :twisted:

czekoladka_1981 - 27-06-2009, 19:50

Danyael napisał/a:
w IC na stronie widzę, że mają GMB w przystępnej cenie(jakieś opinie?),

też dobry wybór!

Danyael - 15-07-2009, 19:57

Po dość długim oczekiwaniu Misiek w końcu dostał nowy rozrząd, pompę wody, olej, wszystkie filtry (oprócz paliwa), paski wielorowkowe (musiałem je dokupić zgodnie z zaleceniem - koszt 64,41 zł za dwa paski Mitsuboshi), no i płyn chłodniczy. Jeden popychacz był dość słyszalny już po zakupie samochodu, wręcz irytujący - po zalaniu Valvolinem słychać go jedynie chwilkę po odpaleniu, a później cisza - zobaczymy jak będzie dalej po zrobieniu trochę km, może całkowicie ucichnie? Dostałem jeszcze od mojego Techniszana gwarancję na 60 tys km :) Jestem bardzo zadowolony, tym bardziej że powietrze jakby świeższe w kabinie, klima lepiej chodzi, a Misiek dużo przyjemniej mruczy na obrotach ;-) Poprosiłem też o ogólne sprawdzenie najważniejszych rzeczy - zawieszenie i hamulce ok, jedyne do czego Techniszan się przyczepił to prawa poduszka silnika - będzie to następna rzecz, którą zrobię.

Aha, przez to że mnie trochę nie było na forum, nie pochwaliłem się, że dwa tygodnie temu robiłem zderzak przedni (Owczar i Forest od razu zauważyli, że był źle spasowany - i rzeczywiście po bokach był przykręcony na jedną śrubę! Po prawej stronie ktoś dorobił zaczep, pewnie był urwany, a cały plastik nie był prawie w ogóle połączony z tą metalową listwą wspomagającą. Pod spodem dwa zaczepy łączące ramę z plastikiem były urwane! Widać też, że był delikatnie puknięty z przodu, bo ten szeroki metalowy element pod zderzakiem ma ślad chyba po wąskim słupku - na szczęście niewielki. Widocznie ktoś na szybko chciał zamaskować małą stłuczkę. Parę (około 6) godzin i trochę chęci oraz nerwów (tfu, cholerne zaczepy boczne i brak jakiegokolwiek dostępu do tych śrub bliżej reflektorów, szczególnie z prawej strony przy zbiorniku na płyn do spryskiwaczy) ale teraz wygląda już dużo lepiej moim zdaniem.
Przyszły do mnie również oryginalne pomarańczowe światła kierunku, na które będę zmieniał z obecnych białych (chcę mieć wszystko jak w oryginale) z tym że kolejna fajna rzecz wynikła - będę musiał dorobić wtyczki i kable, bo któryś z poprzednich właścicieli obciął oryginalne kostki od bocznych małych migaczy:(

Listwę boczną z drzwi narazie wożę w bagażniku bo jest do zrobienia - prawie mi odpadła na myjni ;-) To akurat prosta sprawa.

Jak to się mówi, nic na siłę, wszystko młotkiem ;-) Powoli powoli i doprowadzę go do ideału :mrgreen:

Danyael - 15-07-2009, 23:46

BigTomala napisał/a:
Polecam tylko 3M, każda inna jest "na chwilę" Przed klejeniem dobrze umyj powierzchnie benzyną ekstrakcyjną.

Co do taśmy dzięki za sugestię :) W jednym ze sklepów motoryzacyjnych sprzedawca polecał mi taśmę piankową o wdzięcznej nazwie "szatan" z wytrzymałością (czy jak to określić, w każdym razie 80kg). Co do benzyny ekstrakcyjnej - wyżej nie wspomniałem o tym - podczas czyszczenia listwy denaturatem okazało się, że lakier schodzi (przypadkiem to zauważyłem jak mi się paluchy zaczęły przyklejać do lakierowanej strony, której nie czyściłem). Nie wiem jaki mistrz kładł ten lakier, ale był całkowicie niezabezpieczony (albo może plakatówka? ;-) )... Żeby zejść pod wpływem zwykłego denaturatu? Dla pewności sprawdziłem na drzwiach w niewidocznym miejscu - na szczęście tu już nikt takiej fuszerki nie odwalił. Dlatego wożę tą listwę w bagażniku, bo muszę ją też pomalować - na szczęście mam już upatrzony sklep, gdzie dobierają DOBRY lakier elektronicznie i można kupić go w sprayu(!) za 20-30 zł.

Owczar - 16-07-2009, 13:22

Danyael, zrób tak jak napisał BigTomala. 3M to spradzona jakość, która podaje rzeczywiste parametry, a nie wyssane z palca. W zaprzyjaźnionym warsztacie dodatkowo używają jakiegoś kleju. Taśma tylko do wstępnego mocowania, a potem trzyma to klej. Nazwy nie pamiętam.
Danyael - 23-07-2009, 23:30

Dziś odebrałem samochód od gazowników. Marcino Dzięki za namiary, Pan Jarek z Osowy to bardzo solidny facet i mam wrażenie, że nie robi chały(wystarczy, że widziałem w jakie samochody oprócz mojego ładowali te same instalacje - np. nowiutki Nissan Titan z V8 na pokładzie). Instalacja nosi nazwę Sequel i jest to sekwencja IV generacji (koszt dla V6 3800 zł). Samochód śmiga, aż miło, szczerze mówiąc nie odczułem jeszcze różnicy żeby chodził gorzej niż na benie, ale dziś zrobiłem raptem ok. 100 km. Zbiornik zamiast zapasu, więc będę musiał kupić sobie jakąś dojazdówkę, żeby nie wozić normalnego dużego koła ze sobą. Przy okazji wymieniłem świece na NGK Platinum (284 zł/6 szt). Najśmieszniejsze jest to, że jedna ze świec z tylnego banku rozpadła im się podczas odkręcania, czyli wcześniejszemu właścicielowi nie chciało się ściągać kolektora i wymieniać tych świec... całe szczęście że wydłubali resztę, która została specjalnym narzędziem, bo mógłbym mieć całą tą górę gdzie siedzą świece (przepraszam za swoją niewiedzę jak to się w ogóle nazywa) do wymiany i wtedy nie byłoby już tak wesoło. Jak porobię zdjęcia instalacji to wrzucę do tematu z galerią mojego Rekina Wredniaka ;-) .

[ Dodano: 24-07-2009, 00:34 ]
BigTomala i Owczar

http://www.allegro.pl/ite...w_firmy_3m.html

taka taśma się nada do listwy?

sampler - 24-07-2009, 06:50

czekoladka_1981 napisał/a:
koniar napisał/a:
mobil sie przy nim chowa !!!!

Używałeś go? przejechałeś na nim od wymiany do wymiany (10kkm)? Ja 1-kę (5W50) leję od 2000r gal E5xx V-ka, jak i EA5 i bardzo sobie chwalę! Nasz kolega Juiceman przejechał się na Motulu 6100 :( i wraca ponoć do Mobila :)

Ja wlasnie jezdze na motulu odkad przejechalem sie na mobilu. Motul ma ta zalete ze nie jest rozlewany byle gdzie a jedynie we francji w siedzibie firmy.

Owczar - 24-07-2009, 09:51

Danyael, jeśli ona rzeczywiście jest 3M... 3M przeważnie opatruje produkty w swoje logo... POza tym lepsza byłaby szersza taśma. Ja będę musiał się zaopatrzyć bo mi znowu odchodzi. Lakiernicy oszczędzają chyba na wszystkim :/
Coś takiego jak tutaj:
http://sklep.tcm.com.pl/i...uct&prod_id=207

Ale może uda się kupić mniejszą ilość bo 50m to raczej bez sensu ;)

RADEK_M - 22-09-2010, 23:08

Witam. Dopisze się do tematu
Robiłem dziś rozeznanie w serwisie Mitsu w Kaliszu, co myślicie o cenie
- DIA QUEEN ATF SP-III 62zł za litr
- filtr oleju zewnętrzny automatu 210zł
- filtr oleju silnikowego 100zł
pozdrawiam