To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] sprzęgło PILNE!

Maretzky85 - 26-06-2009, 10:04

tttwm, Jak chcesz to możesz do mnie przyjechać ;)
Chyba wcześniej też miałeś z czymś wpaść, ale coś nie wyszło ?

tttwm - 26-06-2009, 11:41

Ok jestem ciemny,

Mówiąc że to jest od spodu sugeruję się zdjęciem które zostało wrzucone wyżej. Czy w takim razie jest mi ktoś w stanie opisać gdzie znajduje się odpowietrznik??

Cytat:
tttwm, Jak chcesz to możesz do mnie przyjechać
Chyba wcześniej też miałeś z czymś wpaść, ale coś nie wyszło ?

Tak niestety problem zrobił się bardziej powazny jak byłem w trasie i musiałem robić tam gdzie było najblizej.
Dzieki Maretzky ale to strasznie pierdołowate się wydaje wiec narazie bedę stała się walczyć sam, tylko musze wiedziec gdzie palec przyłożyć.

Maretzky85 - 26-06-2009, 12:23

Zdjęcie chyba jest nie od tej skrzyni ;) Po lewej stronie od kolektora wydechowego mniej więcej na wysokości jak rura wydechowa zagina się do tyłu pojazdu jest wysprzęglik z odpowietrznikiem. Oczywiście stojąc przodem do silnika. jest łatwo dostępny od góry.
czarnuch23 - 26-06-2009, 12:39

odpowietrznik masz na wysprzegliku zaraz przy miejscu gdzie przykrecony jest przewod od pompy.
Ja wymienialem plyn w ukladzie sprzegla jakies 2 miesiace temu na parkingu nawet nie uzywajac podnosnika.
Kladlem sie z przodu samochodu i mniejwiecej po srodu masz wysprzeglik a od strony silnika masz przykrecony do niego przewod metalowy i tuz obok odpowietrznik. Kluczyk oczkowy 8 i jakis sloiczek na plyn (mozesz sobie skombinowac tez malenki wezyk ktory zainstalujesz na odpowietrzniku to nie upackasz sie za mocno.
Ja przywymianie przeplukalem caly uklad plynem swierzym i dopiero jak zaczal leciec czysty rozebralem zbiorniczek (jest to tulejka plastikowa scicnieta cybantem na flanszy pompy) wyczyscilem go i dopiero zalalem swierzy plyn .

Zabawy z czyszczeniem jest na 10 minut :) powodzenia :)

idas - 26-06-2009, 13:31

Cytat:
Zdjęcie chyba jest nie od tej skrzyni ;)

To zdjęcie z manuala colt/lancer92-95, rozdział clutch, podpunkt "bleeding", więc powinno być poprawne;)

tttwm - 26-06-2009, 16:16

Dzięki za pomoc, jutro bedę z tym walczyć, mam nadzieję że jak odpowietrzę to przestanie dwójka chrupać.

Powalcze i napiszę jak mi poszlo.

czarnuch23 - 26-06-2009, 16:32

co do 2 jesli ci tylko ten bieg chrupie to niestety sprzeglo ci niewiele pomoze :) 2 juz tak ma w tym modelu ze po pewnym czasie konczy sie synchronizator i sobie chrupnie :) jutro bede sie troszke zmagal z wymiana alternatora widze ze ejstes z wawki to ewentualnie mozesz sie odezwac to cie wspomoge rada :) 509503020
tttwm - 29-06-2009, 21:09

Ok, odpowietrzone, w sumie dwójka przestałą chrupać, ale niestety zauważyłem wyciek z wysprzęglika. Znalazłem w necie coś takiego jak reparaturka wysprzęglika za 10 zł lub nowy wysprzęglik za 60 zł. Wolał bym reparaturkę, czy wie ktoś o co z tym kaman?
londolut - 29-06-2009, 21:48

Reperaturka to zestaw gumek. Uszczelnisz całość tą reperaturką.
tttwm - 30-06-2009, 15:06

Ok, będę wymianiać cały rozsprzęglik, zamówiłem już go na intercars. Mam tylko proźbę, czy ktoś mógł by opisać jak przeprowadzić ten zabieg (opisać jak dla debila). Czy mam szanse zrobić to bez podnośnika lub kanału?? Liczę na was :D
Anonymous - 01-07-2009, 09:23

tttwm, Moj ojciec skrzynie wyciagal bez kanalu wiec napewno sie da :P Nie pamietam czy jest do tego dobre dojscie z gory ale chyba niezbyt. Musialbym zajrzec pod maske bo dawno tego nie robilem :P . W kazdym badz razie ja wykrecalem go od dolu. Trzyma sie na jednej srubie. Wykrecasz ja, nastepnie odkrecasz przewod i po sprawie :D Nastepnie przykrecasz nowy, wkrecasz przewod i odpowietrzasz uklad.
tttwm - 01-07-2009, 11:01

Zamuówilem już w intercars. W sobotę biorę się do roboty, bo w tygodniu brak czasu i tak jeżdzę jak emeryt.