To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Zwiększenie mocy w Di-D domowym sposobem- da sie??

Tiesto2015 - 05-07-2009, 11:24

Może spróbuj zalać sobie Verwe ;)
LukaszSZ999 - 05-07-2009, 22:09

Wzrostu mocy nie ma ale po zatankowaniu verwy spalanie mniejsze jest.
pan_michal - 12-08-2009, 18:18

odświeże troche ten temat: czy istnieje opcja podkrecenia auta 1.9 TD ? mam sliczną carisme sedan 90KM, przebieg 129tys, stan idealny praktycznie. Istnieje jakiś ciekawy chip czy cos tam podobnego co np o 20KM podniesie moc? ile cos takiego kosztuje?
szczerze to czasami przydaloby sie 20-30KM wiecej :)

LukaszSZ999 - 12-08-2009, 21:54

Chipem chyba nie da rady. To jest układ paliwowy na zwykłej pompie wiec chyba tylko dawkę na pompie można podkręcić. Kolega do tego samego silnika tylko ze w volvo założył wieksza turbinke, ale nie wiem jaką. Widze że chcesz wyciagnąć z niego tyle co z nowszych diesli typu Common Rail:)
cns80 - 12-08-2009, 22:06

pan_michal napisał/a:
mam sliczną carisme sedan 90KM, przebieg 129tys, stan idealny praktycznie.
Może lepiej niech taka zostanie ;) W Peugeocie 205 obrócenie śruby regulacyjnej na pompie zwiększało otwarcie wtryskiwaczy o 8 stopni. Kop niesamowity, ale spalanie duże i szkoda pompy.
pan_michal - 12-08-2009, 23:09

kurcze... szkoda ze nic nie da rady elektronicznie zrobic... :/ mam doslownie model autka jako jeden z ostatnich ze starym silnikiem na to wyglada.... i nic nie da sie z tym zrobic, no nic, moze kiedys zmienie na nowszą cari albo wogole na inny model jak jakąś fajną prace znajde

wlasnie cos mechanicznego nie chcialem kombinowac bo to i kosztuje wiecej itp
chip tanszy i cos wiecej daje w sumie,ale widze ze odpada.... :(

dzieki za odpowiedz, pozdrawiam :)

pawelsonx - 13-08-2009, 00:14

Możesz trochę wykręcić śrubę od boostera ale to trochę poprawi ci osiągi i zwiększy spalanie.

Ja mam ten model i daje sobie nieźle rade, jedynie co słabo przyspiesza do 50 km/h potem robi się z niej rakieta zwłaszcza wtedy kiedy turbina zaczyna ciągnąć

LukaszSZ999 - 13-08-2009, 09:57

Spalanie zwiększy sie tylko w momentach kiedy wciskasz mu do dechy. Na trasie czy ogólnie przy spokojnej jeździe NIE MOZE się zwiększyć, nie ma szans. Zapewne przyda sie moc przy wyprzedzaniu wiec podkręć tą śrubę. Tylko nie przeginaj bo moze podawac tyle paliwa ze silnik nie spali i bedzie kopcił. :)