To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Końcówki drążków

Owczar - 10-07-2010, 18:26

dawido, najlepiej jak wymienisz obie strony razem z drążkami. Po wymienia musisz ustawić zbieżność, a ona kosztuje od 80 do 150zł. Pamiętaj, że musisz ustawiać na 4 kołach, więc unikaj kowali co robią tylko przód.
morosophem - 14-07-2010, 17:09

Mi Panowie z Auto TW założyli ori z Hyundaia, które mi polecili. Robią kilka Galantów dziennie, więc chyba wiedzą co zakładają.
Tomek - 14-07-2010, 21:46

morosophem napisał/a:
Robią kilka Galantów dziennie

bez jaj
nie ma tylu Galantów w Polsce

m6riano - 14-07-2010, 22:30

tomek84 napisał/a:
morosophem napisał/a:
Robią kilka Galantów dziennie

bez jaj
nie ma tylu Galantów w Polsce

to w miesiac by zrobili wszystkie galanty z wawy...;-)

morosophem - 01-08-2010, 17:38

He he, zabawne. Wasza arytmetyka pozostawia wiele do życzenia - więc uściślę. Za każdym razem jak zostawiam u nich auto - a jest to Galant (sic!), to na podjeździe stoją co najmniej 4 auta tej marki - oczywiście w różnych rocznikach. Dwa z nich należą do właścicieli, z tego wniosek, że pozostałe dwa + mój jako 3, są do naprawy. Galant nie jest wybitnie udanym (czyt. niezniszczalnym) modelem samochodu i w 10 letnim aucie średnio co dwa - trzy miesiące goszczę w tym zakładzie z jakąś wymianą exploatacyjną lub usterką. Ostatnio wymieniałem trzeszczące końcówki drążków 555. Zawsze zakładam w aucie najlepsze komponenty jakie są dostępne na rynku (pomijając nie korzystne w stosunku ceny do jakości części oryginalne z salonu MM). I tu wracam do pytania, które się pojawiło - końcówki Hyunday - mi takie polecono. Ufam Panom z zakładu i zdaję się na ich doświadczanie. Oczywiście wybór należy do Was i nie twierdzę - bo nie mam na to dowodu, że są lepsze od "piątek". I żeby rozwiać wątpliwości co do kryptoreklamy stosowanej tutaj przeze mnie, chciałbym nadmienić, że o tym zakładzie dowiedziałem się właśnie z tego forum i nie odnoszę żadnych korzyści z przytaczania ich opinii. Gdy ktoś zadaje pytanie, staram się odpowiedzieć tak, jak chciałbym, żeby mi dopowiadano. Bez złośliwości i cynizmu :wink:
malina_drizzt - 29-07-2011, 15:58

Kupiłem końcówki drążków bez nakrętek.
Oryginalna końcówka w galantach ma nakrętkę z wyżłobieniami na zawleczkę.
Czy da się odzyskać starą zawleczkę i starą nakrętkę?
Czy można dokupić taką nakrętkę z wyżłobieniami gwint 10x1.25? Pytałem w sklepach nigdzie nie mają.
Czy można zastosować zamiennie nakrętkę z teflonową wkładką?

Owczar - 29-07-2011, 16:46

malina_drizzt napisał/a:

Nakrętka bez problemu. Zawleczka w zależności od jej stanu. Możesz dać inną uniwersalną, ale warunkiem jest, że w trzpieniu końcówki masz otwory.

Cytat:
Czy można zastosować zamiennie nakrętkę z teflonową wkładką?

Tak, takie nakrętki stosują do sworzni wahaczy.

Tomek - 29-07-2011, 17:31

Owczar napisał/a:
malina_drizzt napisał/a:

Nakrętka bez problemu. Zawleczka w zależności od jej stanu. Możesz dać inną uniwersalną, ale warunkiem jest, że w trzpieniu końcówki masz otwory.

no właśnie nie wszystkie końcówki w trzpieniu mają otwory
spotkałem takie, które nie mają

malina_drizzt - 29-07-2011, 18:15

tomek84 napisał/a:
Owczar napisał/a:
malina_drizzt napisał/a:

no właśnie nie wszystkie końcówki w trzpieniu mają otwory
spotkałem takie, które nie mają

Z tego co widzę wszystkie kocówki które w trzpieniu mają otwór na zawleczkę mają nakrętki z wyżłobieniami, pozostałe pełne mają nakrętki właśnie z wkładką.
W moich końcówkach właśnie są otwory i nigdzie nie mogę dostać nakrętek.
Nie wiecie czy gdzieś da radę dostać zamiennik oryginalnej nakrętki?

Tomii - 14-04-2013, 13:59

szybkie pytanko :)
jaki rozmiar ma nakrętka kontrująca końcówkę drażka ? klucz 22 czy 23 ?

Hugo - 14-04-2013, 21:26

Tomii napisał/a:
22 mm.
Tomii - 14-04-2013, 21:30

Hugo napisał/a:
Tomii napisał/a:
22 mm.

dzięki Hugo :) bo kupił bym pewnie klucz 23 8)

jafo2 - 31-03-2014, 23:06

Panowie znowu piszczy mi końcówka drążka, nawet roku nie ma od wymiany, luzu nie ma tylko zaczęła piszczeć przy skręcaniu na maxa. Z poprzednich postów załapałem że z góry da się zdjąć dekielek i zapodać olej na sworzeń. Jest on jakoś odkręcany czy trzeba czymś poswarzyć?
Musze tam zajrzeć na świeżo zanim zrobi się luz.

Marcino - 31-03-2014, 23:31

jafo2 napisał/a:
Jest on jakoś odkręcany czy trzeba czymś poswarzyć

Możesz na patelni podsmażyć:)

A jak już będzie wyjęty dekielek to wywierć otwór, nagwintuj i wstaw smarowniczki. Ja mam chyba koncówki 555 albo GMB i miały takie "kalamitki" które wkręciłem w miejsce śrub w dekielkach. Smaruje od czasu do czasu i już z 2.5 roku jest spokój.

asec69 - 06-04-2014, 08:59

Rok temu wymieniłem końcówki drążką firmy Sakura, i widzę, że guma jest całkowicie sparciała.Tamdeta jak nie wiem.
Nie wiem, czy wymienić same gumu, o ile się da, zy lepiej wymienić drążki na inne?
Miał ktoś podobny dylmat.
Na allegro gumu marki Febest chodzą po 18 zyli.