[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Końcówki drążków
Owczar - 10-07-2010, 18:26
dawido, najlepiej jak wymienisz obie strony razem z drążkami. Po wymienia musisz ustawić zbieżność, a ona kosztuje od 80 do 150zł. Pamiętaj, że musisz ustawiać na 4 kołach, więc unikaj kowali co robią tylko przód.
morosophem - 14-07-2010, 17:09
Mi Panowie z Auto TW założyli ori z Hyundaia, które mi polecili. Robią kilka Galantów dziennie, więc chyba wiedzą co zakładają.
Tomek - 14-07-2010, 21:46
morosophem napisał/a: | Robią kilka Galantów dziennie |
bez jaj
nie ma tylu Galantów w Polsce
m6riano - 14-07-2010, 22:30
tomek84 napisał/a: | morosophem napisał/a: | Robią kilka Galantów dziennie |
bez jaj
nie ma tylu Galantów w Polsce |
to w miesiac by zrobili wszystkie galanty z wawy...;-)
morosophem - 01-08-2010, 17:38
He he, zabawne. Wasza arytmetyka pozostawia wiele do życzenia - więc uściślę. Za każdym razem jak zostawiam u nich auto - a jest to Galant (sic!), to na podjeździe stoją co najmniej 4 auta tej marki - oczywiście w różnych rocznikach. Dwa z nich należą do właścicieli, z tego wniosek, że pozostałe dwa + mój jako 3, są do naprawy. Galant nie jest wybitnie udanym (czyt. niezniszczalnym) modelem samochodu i w 10 letnim aucie średnio co dwa - trzy miesiące goszczę w tym zakładzie z jakąś wymianą exploatacyjną lub usterką. Ostatnio wymieniałem trzeszczące końcówki drążków 555. Zawsze zakładam w aucie najlepsze komponenty jakie są dostępne na rynku (pomijając nie korzystne w stosunku ceny do jakości części oryginalne z salonu MM). I tu wracam do pytania, które się pojawiło - końcówki Hyunday - mi takie polecono. Ufam Panom z zakładu i zdaję się na ich doświadczanie. Oczywiście wybór należy do Was i nie twierdzę - bo nie mam na to dowodu, że są lepsze od "piątek". I żeby rozwiać wątpliwości co do kryptoreklamy stosowanej tutaj przeze mnie, chciałbym nadmienić, że o tym zakładzie dowiedziałem się właśnie z tego forum i nie odnoszę żadnych korzyści z przytaczania ich opinii. Gdy ktoś zadaje pytanie, staram się odpowiedzieć tak, jak chciałbym, żeby mi dopowiadano. Bez złośliwości i cynizmu
malina_drizzt - 29-07-2011, 15:58
Kupiłem końcówki drążków bez nakrętek.
Oryginalna końcówka w galantach ma nakrętkę z wyżłobieniami na zawleczkę.
Czy da się odzyskać starą zawleczkę i starą nakrętkę?
Czy można dokupić taką nakrętkę z wyżłobieniami gwint 10x1.25? Pytałem w sklepach nigdzie nie mają.
Czy można zastosować zamiennie nakrętkę z teflonową wkładką?
Owczar - 29-07-2011, 16:46
malina_drizzt napisał/a: | Czy da się odzyskać starą zawleczkę i starą nakrętkę? |
Nakrętka bez problemu. Zawleczka w zależności od jej stanu. Możesz dać inną uniwersalną, ale warunkiem jest, że w trzpieniu końcówki masz otwory.
Cytat: | Czy można zastosować zamiennie nakrętkę z teflonową wkładką? |
Tak, takie nakrętki stosują do sworzni wahaczy.
Tomek - 29-07-2011, 17:31
Owczar napisał/a: | malina_drizzt napisał/a: | Czy da się odzyskać starą zawleczkę i starą nakrętkę? |
Nakrętka bez problemu. Zawleczka w zależności od jej stanu. Możesz dać inną uniwersalną, ale warunkiem jest, że w trzpieniu końcówki masz otwory.
|
no właśnie nie wszystkie końcówki w trzpieniu mają otwory
spotkałem takie, które nie mają
malina_drizzt - 29-07-2011, 18:15
tomek84 napisał/a: | Owczar napisał/a: | malina_drizzt napisał/a: | Czy da się odzyskać starą zawleczkę i starą nakrętkę? |
|
no właśnie nie wszystkie końcówki w trzpieniu mają otwory
spotkałem takie, które nie mają |
Z tego co widzę wszystkie kocówki które w trzpieniu mają otwór na zawleczkę mają nakrętki z wyżłobieniami, pozostałe pełne mają nakrętki właśnie z wkładką.
W moich końcówkach właśnie są otwory i nigdzie nie mogę dostać nakrętek.
Nie wiecie czy gdzieś da radę dostać zamiennik oryginalnej nakrętki?
Tomii - 14-04-2013, 13:59
szybkie pytanko
jaki rozmiar ma nakrętka kontrująca końcówkę drażka ? klucz 22 czy 23 ?
Hugo - 14-04-2013, 21:26
Tomii napisał/a: | jaki rozmiar ma nakrętka kontrująca końcówkę drażka ? klucz 22 czy 23 ? | 22 mm.
Tomii - 14-04-2013, 21:30
Hugo napisał/a: | Tomii napisał/a: | jaki rozmiar ma nakrętka kontrująca końcówkę drażka ? klucz 22 czy 23 ? | 22 mm. |
dzięki Hugo bo kupił bym pewnie klucz 23
jafo2 - 31-03-2014, 23:06
Panowie znowu piszczy mi końcówka drążka, nawet roku nie ma od wymiany, luzu nie ma tylko zaczęła piszczeć przy skręcaniu na maxa. Z poprzednich postów załapałem że z góry da się zdjąć dekielek i zapodać olej na sworzeń. Jest on jakoś odkręcany czy trzeba czymś poswarzyć?
Musze tam zajrzeć na świeżo zanim zrobi się luz.
Marcino - 31-03-2014, 23:31
jafo2 napisał/a: | Jest on jakoś odkręcany czy trzeba czymś poswarzyć |
Możesz na patelni podsmażyć:)
A jak już będzie wyjęty dekielek to wywierć otwór, nagwintuj i wstaw smarowniczki. Ja mam chyba koncówki 555 albo GMB i miały takie "kalamitki" które wkręciłem w miejsce śrub w dekielkach. Smaruje od czasu do czasu i już z 2.5 roku jest spokój.
asec69 - 06-04-2014, 08:59
Rok temu wymieniłem końcówki drążką firmy Sakura, i widzę, że guma jest całkowicie sparciała.Tamdeta jak nie wiem.
Nie wiem, czy wymienić same gumu, o ile się da, zy lepiej wymienić drążki na inne?
Miał ktoś podobny dylmat.
Na allegro gumu marki Febest chodzą po 18 zyli.
|
|
|