Eclipse - Techniczne - [1G 90-94] przerywanie
e-gen - 09-07-2009, 00:29
zmulenie Romla
mariano - 09-07-2009, 09:15
dzieja sie to tak jak pisałem miedzy 2500 a 3000 rpm. sa wtedy takie 2 lub 3 szarpniecia wtedy dodaje troche gazu i przestaje lub ujmuje i tez przestaje dzieje sie to nieregularnie na pb jest praktycznie nie wyczuwalne ale słychac w tłumniku ale zdarzy sie ze tez szarpnie a na lpg to całkiem szarpie bo wiadomo lpg bardziej czułe. zastanawiam sie czy moze to byc od cewki?
e-gen - 09-07-2009, 09:54
mariano napisał/a: | dzieja sie to tak jak pisałem miedzy 2500 a 3000 rpm. sa wtedy takie 2 lub 3 szarpniecia wtedy dodaje troche gazu i przestaje lub ujmuje i tez przestaje dzieje sie to nieregularnie na pb jest praktycznie nie wyczuwalne ale słychac w tłumniku ale zdarzy sie ze tez szarpnie a na lpg to całkiem szarpie bo wiadomo lpg bardziej czułe. zastanawiam sie czy moze to byc od cewki? |
knock sensor?
mariano - 09-07-2009, 12:00
knock sensor? co to
Adaho_krak - 10-07-2009, 10:56
mariano napisał/a: | knock sensor? co to |
Knock Sensor = Czujnik spalania stukowego. Jest to możliwe. Cewkę pomału bym wykluczył, jeśli byłaby to jej wina przerywanie powinno być przy róznych rpm.
zenek_bb - 11-07-2009, 05:41
a co wy powiecie, może by podłączyc na chwile inny powertranzistor?... chyba że albo czujnik położenia wałka/wału robi w konia ECU przy pewnej prędkości obrotowej, i zmniejsza kąt wyprzedzenia zapłonu? byłby taki właśnie efekt... kurcze ciężko zdiagnozowac...
EDIT: albo w przepływomierzu przy pewnym podciśnieniu i podaje złą częstotliwośc, jakaś blaszeczka mogłaby byc lekko wykrzywiona albo brudny filtr, albo filtr sitko i przepływka usyfiona... warto wyciągnąc całą puszkę, i sprawdzic pojemniczek na syf (takie plastikowe kolanko schodzące w dół) może pozbierał sie syf i przy pewnym ssaniu od filtra podnosi ten syf do góry... niewiele pracy a można przy okazji ocenic stan filtra...
EDIT2: jeżeli knock sensor, odrazu zobaczymy to na dataloggerze, jak przepływka to również...
mariano - 11-07-2009, 21:55
dzis jadac zaczoł przerywac i zgasł po ogledzinach okazało sie ze niema iskry zasilanie do cewki dochodzi zastanawiam sie nad czujnikiem wałka co wy na to? dziekuje za poprzednie podpowiedzi
zenek_bb - 11-07-2009, 22:42
no to bardzo prawdopodobne...
jakby powertranzystor padł niebyłoby zasilania ale czy sprawdziłeś wszystkie możliwości? bo do cewek dochodzi zasilanie nieliniowe tzn w momencie gdy ma sie pojawic iskra... jeden mierzy (niewiem jak) drugi kręci silnikiem...
przepływomierz niespowoduje zgaśnięcia... najprawdopodobniejsze to właśnie czujnik wałka... masz silnik 4G63 non, turbo, 6 bolt czy 7 bolt? jaki rocznik dokładnie...
bo 6 bolt do 10.1992 produkowany, on ma z tego co wiem 2 czujniki, czujnik wału korbowego i drugi wałka rozrządu...
mariano - 11-07-2009, 23:52
mam 4g63 93r pod kostka cewki zap.mam jakas kostke która wpieta jest w cos co jest przykrecone do bloku i niewiem co to bo czujnik wałka mam z drugiej strony ten którym sie ustawia zapłon jesli dobrze mysle
zenek_bb - 13-07-2009, 08:56
ta kostka to powertranzystor, nieruszaj bo zepsujesz ;p
mariano - 13-07-2009, 09:00
koledzy orientujecie sie czy da rade sprawdzic ten czujnik i za co jest odpowiedzialny ten power tranzystor
e-gen - 13-07-2009, 22:50
mariano,
PT najłatwiej sprawdzisz podłączając inny, np. od Lantry 1990-1995 DOHC,;;; odpowiedzialny jest za iskrę
zenek_bb - 14-07-2009, 02:17
power tranzystor to bardzo ciekawe i dobre rozwiązanie, zabezpiecza cewki przed spaleniem, nawet jak przekręcimy kluczyk na zapłon i nie odpalimy... ma 5 styków: GND (masa), IB1 (sygnał od ECU do cewki1), IB2 (adekwatnie), OC1 (Ignition Coil Terminal 1, zasilanie cewki 1), OC2 (adekwatnie)
chodzi o to że sygnał od ECU ma małe natężenie, służy tylko do sterowania, power tranzystor bezoiśrednio zasila cewki, jeżeli byłby uszkodzony, silnik wogóle by nie odpalał, albo kulał na 2 cylindry jednocześnie. to by było niezłe szarpanie silnikiem...
czujnik położenia wału da sie sprawdzic podłączając laptopa pod ECU, albo podmieniając na inny egzemplarz, działający... ;/ ale wtedy trzeba dysponowac lampą stroboskopową do ustawiania zapłonu, bo czujnik po założeniu trzeba ustawic ;/
EDIT: ja sprawdziłbym jednak szczelnośc, przepływomierz, ewentualnie sonde lamba ale to niestety tylko podpiąc pod ECU i logi sprawdzic...
mariano - 14-07-2009, 09:08
dzieki chłopaki zamówiłem czujnik zobaczymy co dalej czyli jak by był uszkodzony tranzystor to niebyłoby zasilania na cewki czy impulsu ?
zenek_bb - 14-07-2009, 13:32
jak tranzystor to od ecu powinien sygnał iśc, ale z pt do cewki już nie, pt steruje cewkami, a każda cewka na 2 garki, więc jakby coś padło to by kulał na 2 gary naraz
|
|
|