To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Filtr paliwa

loki7777 - 30-07-2009, 15:10

Dobrze swita;)
Anonymous - 30-07-2009, 15:56

Też o tym myślałem, chyba zaraz to sprawdzę.
Piwor - 30-07-2009, 18:37

Manysh, masz racje. :)
rzoberto - 30-07-2009, 20:22

Z tego co wyczytałem poszukując rad o swoim filtrze to wywnioskowałem, że w cari przed liftem filtr jest w komorze silnika (i faktycznie tak jest), natomiast w cari po lifcie filtr jest w zbiorniku, dostęp od środka samochodu pod tylnym siedzeniem.
Anonymous - 31-07-2009, 13:10

I tu muszę was zaskoczyć, filtra w zbiorniku nie ma. Dzisiaj go rozkręciłem. Także jakieś inne propozycje. Mile widziane wskazówki od praktyków co mają taki sam samochód. Na domysły już nie mam siły :)
Anonymous - 31-07-2009, 13:26

cos mi znowu swita :D ze w zbiorniku jest pompa niskiego cisnienia a ten filtr jest tam zamontowany. sprawdzałes dobrze ?? nic tam nie ma ??
Anonymous - 31-07-2009, 13:32

Jeśli by tam był, to musiał by być bardzo skompresowany. oprócz pompy to jest tylko pływak i sito obudowane w plastik. Panowie, nie dajmy się skompromitować, przecież musi ktoś wiedzieć gdzie jest ten filtr.
Anonymous - 31-07-2009, 13:36

Kliknij se aby powiekszyc :)

Anonymous - 31-07-2009, 15:30

No dobrze, ale filtra nie widzę. Który to??
Anonymous - 31-07-2009, 15:42

Słuchaj ja sie nie znam na takich młodych GDI :) to jest z manuala po 2000 roku, wiekszosc twierdzi, ze przed liftem filtr jest pod skrzynka bezpieczników w komorze silnika ( i jest tam bo wymieniałem ), a po lifcie w zbiorniku paliwa, byc moze filtr jest w tej pompie byc moze sie wymienia cała pompe, jedz gdzies popytaj, albo poszukaj na forum kogos kto ma carisme z 2003 i napisz na pW
Anonymous - 31-07-2009, 15:47

Tak też zrobię. Choć mechaników u nas do GDI brak. Ten cały "walec" ( tam jest pompa itp) jest zbyt mały żeby wszedł tam zwykły filtr paliwa. Gabarytowo brak miejsca. Coś mi się wydaje i stawiam na to że to całe urządzenie jest filtrem paliwa. Innej opcji nie widzę. Ale jeszcze po drążę bo i tak filtr już kupiony. Pozdrawiam
Anonymous - 31-07-2009, 16:26

skoro ktos ci sprzedał do filtr musi byc. chyba ze faco sprzedawca sprzedał ci do carismy przed liftem ?? yyyee ??

[ Dodano: 31-07-2009, 15:30 ]
http://forum.mitsumaniaki...ht=filtr+paliwa no a to co ??

sslay napisał/a:
Jezeli to ma byc filter paliwa do cari gdi 2000r to obawiam sie ze sprzedali ci nie ten co trzeba.Ja wymienialem swoj filter 3 tygodnie temu jest on po pierwsze wiekszy od fitra oleju,jest wykonany z plastiku.Tak jak napisal kolega turek61 masz go z pewnoscia pod tylnym siedzeniem.odkrecasz 4 srubki i ukazuje sie okragla plastikowa pokrywa z jak dobrze pamietam 3 gumowymi przewodami odpinasz je i odkrecasz pokrywe i jestes w baku cari wyciagasz taka biala okragla biala puszke (uwaga zeby nieuszkodzic plywaka znajdujecego sie na boku puszki)NO i OSTROZNIE Z OGNIEM :twisted: .tam we wnetrzu puszki znajduje sie ponowni pare wezykow kabelkow poodpinaj wymij filtr wymien i wszystko w odwrotnej kolejnosci pozakladaj.zabawy na okolo godziny czasu.

Anonymous - 31-07-2009, 17:04

Daj spokój, komorę silnika to znam już na pamięć, nic tam nie ma. Dla pewności 2 zabieganych mechaników potwierdza hehe. Oni też mają zagwostkę i drapią się po łysinach. Ale pocieszyli mnie, że nie we wszystkich autkach takowy filter występuje. Ale z tego co piszą w podanym przez ciebie wątku to na bank musi być tam filterek, szkoda że taki drogi heh
Brikston - 01-08-2009, 09:47

ja jak wymienialem filtr (tzn. mechanik) to okkrecal tylko kolo, nadkole i nic poza tym:)zajelo mu to z 10-15 min. Mechanik to pan Leszek- klubowy mechanik z malopolski
kkriss - 01-08-2009, 10:38

ok ja mam cari 2000 r GDI, filtr w zbiorniku paliwa.
Szkoda, że nie robiłem zdjęć.

Ale idzie to tak.
składasz tylne siedzenia, tak aby dojść do blachy.
Tam jest taka czarna osłonka mniej więcej pośrodku tylnich siedzeń.
Odkręcasz ją 4 śróby krzyżakowe, teraz trochę większy problem, bo trzeba odręcić takie coś co trudno pójdzie.
Ale bierzesz śrubokręt płaski i młateczek i po trochu odkręcisz.
No i teraz wyjmujesz to co odkręciłeś, uważaj bo wyleje się trochę benzyny.

I teraz tak, filtr to taki spory plastik, w który wchodzi pompa paliwa, ten filtr tak naprawde ma w sobie dość mało tego filtra.
A więc ze starego wyjmujesz wszystko i wkładasz nowy.

Może trudno zrozumieć, ale nie mam zdjęć.

Pozdrawiam