To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] centralny zamek a zamek bagażnika

Student - 16-07-2009, 09:00

Mogę jutro przesłać zdjęcia tego czegoś tylko niech ktoś je wstawi do tematu.
Do kogo mam przesyłać i na jaki adres, może być na PW.

Anonymous - 16-07-2009, 09:20

mój adres poszedł na PW. gdy tylko otrzymam fotki, powieszę je w temacie
Moomin - 16-07-2009, 16:52

Melman napisał/a:
Racja Student, pisząc siłownik myślałem o tym mechanizmie. Taki skrót myślowy.

Student napisał/a:
Trzeba kupować nowe.

Kupiłeś nowe nowe w ASO czy chodzone nowe? Ila Cię ta przyjemność kosztowała, jeżeli można wiedzieć?

W ASO cena jest chora - jeśli dobrze pamiętam około 1400zł. Trzeba szukać używki, innego wyjścia nie ma.

Anonymous - 16-07-2009, 17:11

Moomin napisał/a:
W ASO cena jest chora

Dokładnie, Moomin, chora. Dzwoniłem dzisiaj. 1320 zł. Tak więc będzie używka, jeżeli elektryk mi tego nie złoży do kupy.

[ Dodano: 19-07-2009, 21:28 ]
Panie i Panowie,

Czy ktoś z Was się orientuje jak prawidłowo powinien być zasilany ten moduł sterujący zamkiem w klapie bagażnika? Do modułu dochodzi wtyczka 5-żyłowa. Patrząc na nią od strony czpienia mocującego w gnieździe, stałe napięcie mam w trzeciej oraz piątej (ostatniej) żyle. Przy załączaniu centralnego zamka tak pilotem, jak i zamkiem w drzwiach, nic się nie zmienia, tzn. na wspomnianych dwóch żyłach dalej mam stałe napięcie ~12V, natomiast na pozostałych 3 żyłach miernik nie daje żadnych wskazań. Marny ze mnie elektryk, ale wydaje mi się, że którąś z żył powinien iść impuls przy aktywacji zamka centalnego z pilota bądź przez zamknięcie kluczykiem zamka drzwi kierowcy. Podejrzewam, że któraś z tych 3 martwych żył powinna przewodzić taki impuls a jest przerwana...

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam,
Melman

[ Dodano: 20-07-2009, 20:36 ]
Koledzy,

Poniżej zdjęcia modułu sterującego zamkiem bagażnika otrzymane od kolegi Studenta.

Pozdrawiam,
Melman

wojtas20 - 28-03-2010, 11:17

Witam, mam identyczny problem jak Melman.
Chciałbym pierwsze sprawdzić kable biegnące w tej czarnej gumowej wiązce w klapie, podpowie ktoś jakie kolory kabli odpowiadają za doprowadzanie prądu do mechanizmu centralnego zamka dla tylnej klapy?
To pilne z góry dziękuję za pomoc.

MichuGdy - 28-03-2010, 13:05

Witajcie,

Miałem ten sam problem. Wymieniłem cały ten plastikowy element odpowiadający za ryglowanie zamka klapy. Używka mnie kosztowała 60 zł. Spróbuje przy okazji sprawdzić stara gdzie leży problem. Przełożyłem tylko wkładkę zamka (trzeba podważyć jednocześnie dwa plastikowe zaczepy). Po wymianie wszystko działa należycie.

Pozdrawiam,
Michał

plecho1 - 28-03-2010, 20:46

Na drugim zdjęciu wrzuconym przez Melmana dokładnie widać 2 przwody, są to przewody dzięki którym zamek bagarznika się zamyka i otwiera przy użeciu pilota. Przy zamknięciu w jednym pojawia się + a w drugim - a przy otwarciu na odwrót. Łatwo jest sprawdzić czy te przewody nie są przełamane. Wystarczy podłączyć do nich jakąś żarówkę samochodową oczywiście na napięcie 12V ale najlepiej o małej mocy np. 10W, i jeśli się zaświeci przy zamknięciu czy otwarciu z pilota to przewody są ok. Natomiast w kostze są jeszcze 3 wolne miejsca z powodu że ta wersja zamka nie ma możliwości sterowania centralnym z pozycji wkładki bagarznika. W wersji bogatrzej są tam 3 przewody z których jeden jest masą a 2 pozostałe służą do sterowania centralką auta. Przy przekręceniu kluczyka w zamku bagarznika w pozycje zamknij zwierana jest ta masa z jednym z pozostałych dwóch przewodów co powoduje zanknięcie drzwi auta a przy przekręceniu na otwórz masa zwierana jest z drugim przewodem i wszystkie drzwi się otwierają.
wojtas20 - 29-03-2010, 11:49

Dzis rozwiązałem problem. U mnie przyczyną były kable znajdujące w wiązce tylnej klapy. Przetarły się.. Polecam zacząć sprawdzanie właśnie od tego, pozdrawiam.
Tomashi - 25-05-2010, 10:23

Cześć,
ostatnio padło na mnie - silniczek nie otwiera/zamyka klapy.
Sprawdziłem - napięcie dochodzi, NIC nie słychać (jakby coś blokowało, to musiałby być jakiś odgłos, nie?). Padł silniczek? @Student: pisałeś coś o jakimś zablokowaniu...
Pytanie: czy ta pokrywka po lewej stronie zdjęcia jest łatwa do wyciągnięcia? Jest na zatrzaskach? Nie chcę nic urwać.
I czy faktycznie trzeba kupować CAŁY mechanizm, nie da się tylko ew. uszkodzonej części?
http://img32.imageshack.us/i/dscf0137k.jpg/

EDIT:
nie dawało mi to spokoju i sam zdemontowałem to i owo.
Nie zauważyłem ŻADNEJ ułamanej części, nawet wytartej czy pękniętej. Wyciągnąłem silniczek,potem poskładam to wszystko, założyłem i...zadziałało! Aż 3 razy :)
Tak więc coś musi być w kwestii jakiegoś przeskakiwania, może niewłaściwe ustawienie tej sprężynki ? Może niewłaściwe ustawienie samego koła zębatego? Teraz w domu męczyłem się 2 godziny - "na sucho" działa, czuć wyraźny opór (znaczy, że ruch dźwigni powoduje obrót silniczka. Jutro założę i zobaczymy.
Cholewka - zawziąłem się i muszę to opanować :mrgreen:
dzięki i pozdrawiam

EDIT: 2
No i klops. Po złożeniu nie działa. na zdjęciach w tym wątku widać jakiś czarny kawałek plastiku - ja czegoś takiego nie mam. W którym to jest miejscu? Podkreślam, że nie znalazłem żadnego miejsca urwania/uszczerbku. Mechanizm nie jest zbyt skomplikowany - to musi dać się naprawić! pzdr.

EDIT: 3 c.d. "majsterkowania"
odkryłem, że za poprawne działanie zamka odpowiada sprężyna (widoczna na powyższych fotkach). Sęk w tym, JAK ją nakręcić, w jakim położeniu ustawić, żeby poprawnie działała. Jeżeli wyskoczy z tego czarnego plastiku - jest luz i ślimak "nie ciągnie" prowadnicy.
Pech chciał, że ten czarny cypelek...urwałem :-X Teraz sprężyna nie ma oporu i klops. Wyjściem jest wkręcenie w miejsce urwanego dzyndzla małej śrubki.

[ Dodano: 01-02-2011, 10:02 ]
Odświeżę temat, bo już mi się znudziło otwieranie bagażnika kluczykiem :/
Nie pisałem poprzednio, ale okazało się, że silniczek jest do bani.
Pytanie gdzie można kupić takie cudo? Przeszukałem Allegro, ale nie ma. Może z jakiejś Laguny będzie pasował? Np. taki: http://moto.allegro.pl/za...1410390703.html