Carisma - Techniczne - sprzęgło
Anonymous - 01-04-2007, 23:41
Przyjaciele czy można jakoś sprawdzić zużycie sprzęgła, ja mam Cari z 2000 roku
i 90 000 przebiegu z czego sam zrobiłem 30 tysi. Nie dość że pedał chodzi dość ciężko to jeszcze sprzęgło chwyta przy samej górze. Co ewentualnie można zrobić za wyjątkiem wymiany sprzęgła aby poprawić jego działanie. Przede wszystkim chciałbym
zeby pedał lżej pracował. Wysprzęglik był wymieniony jakiś rok temu. Aha, samochód
jest wyposażony w motorek 1.6 16V 103 koniki. A co do tego użytkowania Carism
przez dziadków, to mam 24 lata i czuje się jeszcze całkiem młodo, do tej pory miałem kilka
innych wózków w tym sportowe Coupe Hyundai'a i żadne z nich nie leżało mi tak jak Cari.
pozdrawiam i proszę o pomoc
Anonymous - 05-04-2007, 18:13
No dobra, sprzęgło (komplet) zmienione, ale powstał inny problem: podczas ruszania na pierwszym biegu zaczyna drżeć auto - takie tarpanie. Nie zawsze jest to odczuwalne ale prawie zawsze, gdy auto jest obciążone. Jedynym jak na razie wyjściem z sytuacji jest przed puszczaniem sprzęgła dodanie dużo więcej gazu i wtedy cari jako tako płynnie rusza. Może ktoś wie jaka to przyczyna i jak tego się pozbyć?
Pozdro
saphire - 06-04-2007, 08:16
Może docisk sprzęgła słaby jest już i ślizgając się sprzęgło lekko szarpie bo właśnie te szarpnięcia to moga pochodzić od amortyzujących sprężynek w tarczy sprzęgła.
Anonymous - 06-04-2007, 10:54
Nowe sprzęgło LUK (komplet - docisk, łożysko i tarcza) zostało wymienione w październiku 2006, słyszałem opinię że może koło zamachowe jest przygrzane...bo po pół roku słabe sprężynki to mi nie pasuje
saphire - 06-04-2007, 13:49
Jak dla mnie podróba sprzęgła która kumpel założył miała podobne objawy - niby markowego producenta a szarpało jak cholera i sie okazało że właśnie te sprężynki za miękkie były a po wymianie na inną tarczę już ze sprawdzonego źródła wszystko wróciło do normy. Niemniej może jeszcze niech ktoś cos innego zaproponuje...
arekp - 02-07-2008, 12:02
Panowie (i Panie), teraz mnie spotyka problem ze sprzeglem. Serwis sciagnal juz kilka sztuk i zadne nie pasuje - a sa niby do tego modelu/rocznika
Symbol ktory pamietam jednego z nich to AISIN KM047, dzis Marek Malik bedzie do nich dzwonil zeby sprawdzic czy ten AISIN ktory on ma bedzie pasowal czy nie (pomierza elementy i telefonicznie ustala z serwisem), ale na pewno ten sam zestaw sciagniety przez serwis nie pasowal (w symbolu mial dodatkowo literke B, KM047B).
Autko to Carisma 1.8 GLX z `95. Pamietacie moze jakies symbole sprzegiel, ktore montowaliscie w swoich autach?
[ Dodano: 03-07-2008, 12:03 ]
Ok, temat mnie nieco zaskoczyl, ale Japaneze jak zwykle stanal na wysokosci zadania
Odebralem dzis paczke ze sprzeglem AISIN, symbol KM047B ... i pasuje. W serwisie mieli dwa rozne egzemplarze tego wlasnie sprzegla i ?! Nie pasowalo! Wychodzi na to, ze jesli ktos z Was bedzie mial w przyszlosci problem tego typu to nie sugerowac sie symbolem - skoro nie pasuje to nie brac innego egzemplarza - tylko miarka w lapki i mierzyc to co z auta wyciagniete oraz to co w pudelku.
Nie moge pominac faktu, ze u Marka zaplacilem za sprzeglo ~200 zl mniej.
jedras - 13-02-2010, 12:20
Mam carisme z 2001 roku GDI 90kw. Kupilem sprzeglo Asin KM-047B ale teraz doczytalem, ze moze nie pasowac. Czy zmienial ktos moze z Was i wie dokladnie jakie sprzeglo tej firmy z jakim dokladnie kodem bedzie pasowac?
MarcinNaw - 17-02-2010, 12:24
Koledzy mam pytanie jestem na etapie wymiany sprzegla
Wyczytalem tutaj ze rozmawiacie na temat odpowietrzania sprzegla niech mi ktos napisze jak to zrobic jak odpowietrzyc strzeglo
kris80 - 17-02-2010, 12:58
Jak otworzysz maske to przy silniku masz wysprzęglik. Na nim jest odpowietrznik. Pompujesz kilka razu pedałem sprzęgła, trzymasz wciśniety pedał a ktoś odkręca ci ta sróbkę na wysprzęgliku i wypyszcza powietrze jak jest układ zapowietrzony i potem zakręca i tak kilka razy powtarzacie aż będzie leciał już sam płyn bez powietrza.
MarcinNaw - 17-02-2010, 13:10
dzieki kolego za pomoc
kris80 - 17-02-2010, 13:27
Daj znać czy układ był zapowietrzony i czy pomogło.
MarcinNaw - 17-02-2010, 14:25
kolego bede wymienial sprzeglo jak wroce do polski w nastepnym miesiacu bo teraz mnie ni ema w kraju jak nie zapomne to napewno dam znac jak wyszlo wszystko
dzieki za pomoc....
|
|
|