To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - sprzęgło

Anonymous - 01-04-2007, 23:41

Przyjaciele czy można jakoś sprawdzić zużycie sprzęgła, ja mam Cari z 2000 roku
i 90 000 przebiegu z czego sam zrobiłem 30 tysi. Nie dość że pedał chodzi dość ciężko to jeszcze sprzęgło chwyta przy samej górze. Co ewentualnie można zrobić za wyjątkiem wymiany sprzęgła :shock: aby poprawić jego działanie. Przede wszystkim chciałbym
zeby pedał lżej pracował. Wysprzęglik był wymieniony jakiś rok temu. Aha, samochód
jest wyposażony w motorek 1.6 16V 103 koniki. A co do tego użytkowania Carism
przez dziadków, to mam 24 lata i czuje się jeszcze całkiem młodo, do tej pory miałem kilka
innych wózków w tym sportowe Coupe Hyundai'a i żadne z nich nie leżało mi tak jak Cari.
pozdrawiam i proszę o pomoc :)

Anonymous - 05-04-2007, 18:13

No dobra, sprzęgło (komplet) zmienione, ale powstał inny problem: podczas ruszania na pierwszym biegu zaczyna drżeć auto - takie tarpanie. Nie zawsze jest to odczuwalne ale prawie zawsze, gdy auto jest obciążone. Jedynym jak na razie wyjściem z sytuacji jest przed puszczaniem sprzęgła dodanie dużo więcej gazu i wtedy cari jako tako płynnie rusza. Może ktoś wie jaka to przyczyna i jak tego się pozbyć?
Pozdro

saphire - 06-04-2007, 08:16

Może docisk sprzęgła słaby jest już i ślizgając się sprzęgło lekko szarpie bo właśnie te szarpnięcia to moga pochodzić od amortyzujących sprężynek w tarczy sprzęgła.
Anonymous - 06-04-2007, 10:54

Nowe sprzęgło LUK (komplet - docisk, łożysko i tarcza) zostało wymienione w październiku 2006, słyszałem opinię że może koło zamachowe jest przygrzane...bo po pół roku słabe sprężynki to mi nie pasuje :(
saphire - 06-04-2007, 13:49

Jak dla mnie podróba sprzęgła która kumpel założył miała podobne objawy - niby markowego producenta a szarpało jak cholera i sie okazało że właśnie te sprężynki za miękkie były a po wymianie na inną tarczę już ze sprawdzonego źródła wszystko wróciło do normy. Niemniej może jeszcze niech ktoś cos innego zaproponuje...
arekp - 02-07-2008, 12:02

Panowie (i Panie), teraz mnie spotyka problem ze sprzeglem. Serwis sciagnal juz kilka sztuk i zadne nie pasuje - a sa niby do tego modelu/rocznika :o

Symbol ktory pamietam jednego z nich to AISIN KM047, dzis Marek Malik bedzie do nich dzwonil zeby sprawdzic czy ten AISIN ktory on ma bedzie pasowal czy nie (pomierza elementy i telefonicznie ustala z serwisem), ale na pewno ten sam zestaw sciagniety przez serwis nie pasowal (w symbolu mial dodatkowo literke B, KM047B).

Autko to Carisma 1.8 GLX z `95. Pamietacie moze jakies symbole sprzegiel, ktore montowaliscie w swoich autach?

[ Dodano: 03-07-2008, 12:03 ]
Ok, temat mnie nieco zaskoczyl, ale Japaneze jak zwykle stanal na wysokosci zadania ;-)

Odebralem dzis paczke ze sprzeglem AISIN, symbol KM047B ... i pasuje. W serwisie mieli dwa rozne egzemplarze tego wlasnie sprzegla i ?! Nie pasowalo! Wychodzi na to, ze jesli ktos z Was bedzie mial w przyszlosci problem tego typu to nie sugerowac sie symbolem - skoro nie pasuje to nie brac innego egzemplarza - tylko miarka w lapki i mierzyc to co z auta wyciagniete oraz to co w pudelku.

Nie moge pominac faktu, ze u Marka zaplacilem za sprzeglo ~200 zl mniej.

jedras - 13-02-2010, 12:20

Mam carisme z 2001 roku GDI 90kw. Kupilem sprzeglo Asin KM-047B ale teraz doczytalem, ze moze nie pasowac. Czy zmienial ktos moze z Was i wie dokladnie jakie sprzeglo tej firmy z jakim dokladnie kodem bedzie pasowac?
MarcinNaw - 17-02-2010, 12:24

Koledzy mam pytanie jestem na etapie wymiany sprzegla
Wyczytalem tutaj ze rozmawiacie na temat odpowietrzania sprzegla niech mi ktos napisze jak to zrobic jak odpowietrzyc strzeglo

kris80 - 17-02-2010, 12:58

Jak otworzysz maske to przy silniku masz wysprzęglik. Na nim jest odpowietrznik. Pompujesz kilka razu pedałem sprzęgła, trzymasz wciśniety pedał a ktoś odkręca ci ta sróbkę na wysprzęgliku i wypyszcza powietrze jak jest układ zapowietrzony i potem zakręca i tak kilka razy powtarzacie aż będzie leciał już sam płyn bez powietrza.
MarcinNaw - 17-02-2010, 13:10

dzieki kolego za pomoc
kris80 - 17-02-2010, 13:27

Daj znać czy układ był zapowietrzony i czy pomogło.
MarcinNaw - 17-02-2010, 14:25

kolego bede wymienial sprzeglo jak wroce do polski w nastepnym miesiacu bo teraz mnie ni ema w kraju jak nie zapomne to napewno dam znac jak wyszlo wszystko
dzieki za pomoc....