Problemy techniczne - Silnik złożony, ale wciąż jest problem
Anonymous - 24-07-2009, 01:22
przychyle sie do sugestii jacka 11 jak wywala plyn zaraz po odpaleniu i na nowej uszczelce to głowica na bank jest peknieta. Moja pekłą w 3 miejscach i lala sie woda do cylindrów, a wszystko przez uszkodzony wlacznik wentylatora w chlodnicy i korek na drodze.
Owczar - 24-07-2009, 09:41
jacek11, tak też może być. To chyba jakiś kowal, a nie mechanik. Pisałem Thorgalowi żeby głowicę gruntownie sprawdzić, a uszczelkę wymieniać zgodnie z FAQ... Szkoda tej kasy wyrzuconej na części i na tłok, który kosztował 500zł. Tłoki w japońskim zamienniku kosztują 150-180zł. Troszkę dołożyć i byłby komplet oraz szlif cylindrów.
Thorgal - 24-07-2009, 10:34
Jeśli przyczyną jest pęknięta głowica to może nie będzie problemu jeśli z nowym tłokiem i pierścieniami będzie jeździł.
Póki co auto wciąż nie odpala (choć kręci) i chyba przyczyną nie jest źle założona uszczelka lub tłoki. Czy jeśli głowica jest pęknięta to samochód nie będzie odpalał?
Owczar - 24-07-2009, 10:37
Będzie problem. Thorgal zabierz go od tego kowala, bo dojdzie do tego, że ten silnik nie bezie się nadawał do niczego. Jeśli już tak nie jest... Głowica jest raczej do zdjęcia. Profilaktycznie można zmierzyć kompresję.
Thorgal - 24-07-2009, 11:21
Jeśli będzie problem to co mi da splanowanie (lub kupienie używanej) głowicy i założenie nowej uszczelki?
Anonymous - 24-07-2009, 14:05
spradź po probie odpalenia świece, jak beda mokre od wody to bedziesz juz wszystko wiedzial.
Thorgal - 24-07-2009, 21:19
Auto jest już u innego mechanika. Podholował mnie do warsztatu i będzie działał. Mam nadzieję, że wie co robić
Poprzedni okazał się na tyle dżentelmeński, że nie wziął nic za części które kupił i czas który przeznaczył na moje auto. Jeśli okażą się one przydatne to zwrócę mu ok. połowę ich wartości.
|
|
|