Forum ogólne - 113 km w Colcie dla świeżego kierowcy
Misiek :) - 23-07-2009, 23:01
Cytat: | Hola, hola - nie do końca. |
biorąc pod uwage zbliżony stan techniczny, wizualny i rocznik (oraz przebieg) 1,6 będzie na ogół nieco więcej wart. Nie mówie, że padaka 1,6 i stan świetny 1,3, bo takie porównanie nie ma szans.
Ja na początku jeździłem pożyczonym od rodziców CZ5 z 1,1 (75KM o ile dopsz pamiętam) i powiem, że tym kilka razy o mało nie przypłaciłem blacharzem szaleństw. Ja mam taką nature, i teraz jak nabrałem szacunku (po kilku przygodach) do auta, mocy i prędkości. 1,6 jest idealnym autem. Pali mało w stosunku do mocy i osiągów, jest dynamiczne, można zaszaleć, jak się wie kiedy można.
Na początku pojeździj z ojcem/bratem/matką - kimś kto ma prawo jazdy (kilkaset pierwszych km), potem pojedź i na jakimś placu, gdzie nie ma osób postronnych zobacz jak łatwo wpaść w poślizg, jak trudno wyhamować z większej prędkości, wprowadź auto w kilka lekkich poślizgów (najlepiej w zime), lekkich a nie wielkich, niekontrolowanych, nadsterownych i podsterownych.
Wtedy powinieneś nabrać szacunku.
P.S.
Nie chodzi mi o nocne szaleństwa na ulicach itp, tylko jakieś zamknięte dla innych użytkowników (pieszych, zmotoryzowanych i reszty) jak plac manewrowy, może jakieś opuszczone lotnisko. Takie sytuacje lepiej przeżyć w takim miejscu niż potem przy szaleć nawet maluszkiem na drodze publicznej
Danyael - 23-07-2009, 23:46
Moje PIERWSZE auto Galant 2,5 V6 163 KM od miesiąca - fakt że jeżdżę dość ostrożnie, czasem jak emeryt ale tam gdzie można trochę go przycisnę. Zapas mocy nigdy nie jest zły jeżeli się jeździ z głową - a już raz uratowało mi skórę przyciśnięcie bo bym dostał od wariata w bok... Tak że moim zdaniem bierz Colta 1,6 - na pewno nie pożałujesz
Hubeeert - 24-07-2009, 07:30
Mój pierwszy samochód na którym tak naprawdę uczyłem się jeździć to był maluch mojego Ojca i jak sobie przypomnę to co wyprawiałem to nigdy nie powinienem dostać w ręce kierownicy bez nadzoru. 23KM? 3 razy za dużo - w moim przypadku było to oczywiste. Prawo jazdy zdałem w 1989 roku i na ulicach było trochę mniej samochodów Może dlatego się gdzieś nie rozbiłem.
Co chcę powiedzieć - 113KM w samochodzie do którego wsiądziesz zaraz po zrobieniu prawa jazdy i bez praktyki zależnie od tego jak będziesz je wykorzystywał może być wygodnym dodatkiem albo śmiertelnie niebezpieczną bronią. To, że pytasz oznacza, że zdajesz sobie z tego sprawę, ale gdy pierwszy raz przyciśniesz bo obok stanie jakiś koleś w ryczącej dziurawym wydechem Beemce - przypomnij sobie swoje pytanie - może oszczędzi Ci to nieprzyjemnych i niebezpiecznych doświadczeń.
Masz 25 lat - jesteś na górnej granicy wieku uznawanego za najniebezpieczniejszy dla kierowcy - sądzę, że wystarczy Ci odpowiedzialności. a CA4A (1.6) faktycznie jest lepsze niż CA1A
adas007 - 24-07-2009, 12:12
Dziękuję za liczne odpowiedzi Co do wyboru wciąż mam dylemat. Możliwe, że będzie to jednak 1.3 gdyż mam atrakcyjnie wyglądającą ofertę w Łodzi co jest bardzo korzystne bo będę mógł pokazać auto zaufanemu mechanikowi.
Zaraz dodam go do mojego wątku w odpowiednim dziale - "Chcę kupić Colta"
londolut - 24-07-2009, 12:16
adas007, a jak niemasz co robić z pieniędzmi to zrób tak jak ja Kup poobijanie 1.3 i poproś są siadów żeby na parkingach obili go jeszcze bardziej. Potem pomaluj go całego od podstaw a na koniec...
krzychu - 24-07-2009, 13:25
adas007 - ale ja wychodziłem z założenie bo też rozważałem 1,6 albo 2,0 w lancerze i do końca nie mogłem się zdecydować. Szala przeważała się na korzyść 1,6 (w końcu 1-1,5l na 100 przy dojeździe 35km do pracy ma znaczenie) ale znalazłem dobrą okazję na 2,0 i nie żałuje więc po prostu szukaj zadbanego egzemplarza a nie zastanawiam się jaka pojemność.
londolut - 24-07-2009, 14:13
krzychu napisał/a: | Szala przeważała się na korzyść 1,6 (w końcu 1-1,5l na 100 przy dojeździe 35km do pracy ma znaczenie) | Tylko, że w przypadku 4G13 i 4G92 to jest to samo. Oba palą w granicach 6,5-7,5 do8 litrów na setkę. Więc mieć a niemieć zapasu mocy rzędu 38KM to różnica
wojtas20 - 24-07-2009, 14:31
Powtórzę jeszcze raz to co mówią poprzednicy: Jak się ma głowę na karku to nawet 200 konnym autem da się jeździć bezpiecznie bez doświadczenia za kółkiem.
Ja osobiście zanim kupiłem mój własny pierwszy samochód Colta Cj0 1.3 75km to jeździłem na przemian vw passatem 130km i tico 40 km i nigdy nie odwaliła mi palma..
Wszystko zależy od człowieka, polecam Ci silnik 1.6 a to dlatego, że jest to lepsza jednostka a mocy może Ci kiedyś zabraknąć i wspomnisz słowa forumowiczów którzy Ci tak doradzali
Decyzja należy do Ciebie, powodzenia.
karolgt - 27-07-2009, 18:31
szukaj 1,6. Nie pożałujesz. Różnica między 1,3 jest spora, i lepiej szukać dłużej dobrego 1,6 niż kupić odrazu dobre 1,3.
a 113 koni i tak będzie za jakiś czas za mało o 75 nie wspomne
postal1 - 28-07-2009, 17:38
moim pierwszym samochodem jest eclipse 2.0 150KM. to wcale nie jest za duzo
|
|
|