To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Car Audio - Tanie CA

biriapro - 29-07-2009, 10:40

Co by br nie swistał należy nakleić drugi z przeciwnej strony,na bank pomoże.
Owczar - 29-07-2009, 11:09

Znalazłem wczoraj stronę akustyka.tk

Podobno jedna z lepszych w tej dziedzienie.
Jest rozdział poświęcony skrzyni BR. http://diyaudio.pl/portal.php?show=5

Masz rację z tą pojemnością. Wtedy miałbym typ QB3, który jest kompromisem. W tej skrzyni charakterystyka impulsowa wyszła tragicznie.
Vas =63l, a alfa dla tej opcji 2,8 czyli pojemność 22,5.

Jest wzór na minimalną średicę otworu i długość BR. Tej skrzyni nie będą ciosał. Teoretycznie mógłbym, ale żeby zejść z 78l na 24 to wiecej bym się namęczył niż przy krojeniu nowej. Najpierw musiałbym to rozdziabać ;)

Zacznę projekt od podstaw, ale raczje opcja z BR. Czytałem o plusach i minusach. Myślę, że jak się przyłożę to coś z tego wyjdzie :) Gorzej z warsztatem bo nawet wycinarki nie mam, ale może podrzuce to do jakiegoś stolarza...

Zatem średnica otworu dowolna.

[ Dodano: 29-07-2009, 11:12 ]
Jakiej grubości dać płytę?

Anonymous - 29-07-2009, 13:07

Mysle ze przy takiej malej skrzynce 16mm bedzie ok.
W Casto dotna Ci na wymiar pozostaje to poskladac i wyciac otwory. Ja na skrzynie 40l z MDF 16mm gr. z usztywnieniami kupilem material za 56zl i zlozylem ja w 3h.
Generalna "zasada" mowi o tym ze port nie powinien byc mniejszy niz 1/3 srednicy glosnika i nie powinno sie go umieszczac za blisko krawędzi skrzyni oraz glosnika.
Domyslam sie ze przy tak malej skrzyni moze byc z tym problem, czesto w takich sytuacjach stosuje sie porty z boku skrzyni w stosunku do glosnika.
Mozesz tez zastosowac port szczelinowy ale sama konstrukcja skrzyni staje sie bardziej skomplikowana wiec na twoim miejscu pozostalbym przy porcie okrąglym.

Pozdrawiam
Kamyk

Owczar - 29-07-2009, 13:15

No właśnie jest problem. Bo potem muszę jesz mieć miejsce na rurkę BR.

Mam zamiar zrobić konstrukcję trapezową. Głośnik z przodu.
Wymiar przedniej ścianki 30x45cm. Zastanawiam się tylko czy nie będzie problemu z BR. Dla średnicy 82mm (około 1,3 średnicy głośnika) WINISD podaje długość 23cm. Dla śrenicy 100mm już ponad 30 cm. Chyba zrobię BR z boku, ponieważ na przedniej ściance byłby bardzo blisko i ścianki i głośnika...

biriapro - 29-07-2009, 22:44

A co z konstrukcjami bandpas wiem że ciężko jest je obliczyć ale z mojego skromnego doświadczenia wynika że im większa tym łatwiejsza do zestrojenia no i ten dzwięk nieporównywalny z żadną inną obudową.
Owczar - 30-07-2009, 11:29

KamykGdynia, a co Ty sądzisz o band-pass? Zastanawiam się czy nie pójść w tą stronę. Chyba kupię jakąś tanią wyrzynarkę i porządny brzeszczot, oraz jakąś płytę MDF 1m^2 i sam wszystko wytnę. Stolarz sobie zawoła odpowiednio, w castoramie też łaskę robią jak chcę ciąć pod kątem. A w trapezie będę musiał. W tym typie pojemność praktycznie nie wzrośnie. Dojdzie tylko dodatkowa płyta w środku. Ale będę miał łatwiej z portem BR i głośnik będzie chroniony wewnątrz. Mam już gniazdo do podłączenia głośnika. Chcę tylko zakupić rozszerzany BR ponieważ taki polecają. Myślę, że to moze być ciekawa koncepcja biorąc pod uwagę także większą wytrzymałość mocową głośnika.
Anonymous - 30-07-2009, 12:36

Owczar, podskocz do hurtowni z materiałami meblarskimi. Mało, że zapłacisz sporo taniej niż w markecie budowlanym, to dotną Ci według życzenia. Jeśli będziesz na Wolumenie, w pobliżu przy Sokratesa masz hurtownię Mazi. Ponoć przy Wólczyńskiej też coś takiego jest, ale niestety nie wiem gdzie dokładnie.
Owczar - 30-07-2009, 12:43

gregorbu, na Ciebie zawsze można liczyć. Wyprzedziłeś moje pytanie. Bo wczoraj pisałem do prau hurtowni i wszędzie mają tylko arkusze 2,7x2,5 m i podobne :| Mi jest potrzebny kawałek 1x1m. W jednej hurtowni mieli ale tylko 12mm.

Wyrzynarkę tak czy inaczej chcę kupić bo często by się przydała, a jakaś tania do DIY będzie niewiele droższa niż usługa docinania ;) Nie mam teraz dostępu do Inventora bo bym zrobił już projekt i dopasował BR. Jak będę znał romziar BR to skoczę na wolumen i zajrzę do tej hurtowni. Dzięki za namiar :)

Anonymous - 30-07-2009, 12:52

W Mazi kupisz tyle, ile potrzebujesz - z wyjątkiem jakichś nietypowych asortymentów. Czasem mają też odrzuty produkcyjne, które możesz dostać za darmo albo pól darmo. Nie musisz wcale kupować całej płyty (choć są hurtownie, gdzie tylko taki zakup jest możliwy - na własnej skórze przetestował to Cieni). Z płyt kupionych w Mazi umeblowałem pól mieszkania, a sporo jeszcze przede mną. :wink: Z czystym sumieniem mogę więc polecić to konkretne miejsce.
Co do wyrzynarki - mogę Ci pozyczyć swojego B&D, będziesz tylko potrzebował brzeszczotów.

Owczar - 30-07-2009, 12:57

gregorbu, jeśli nie kupię sprzętu to się uśmiechnę do Ciebie :) Dzięki.
biriapro - 30-07-2009, 22:27

bandpas wiem jedno jak robiłem skrzynke według danych z książeczki hertz-a konkretnie es 250 to wyszła lipa i to bezdzwięczna.Mdf 25 mm kołeczki potem wkręty klej a dla pewności silikon nawet br wkleiłem na stałe i co?H...j !!!A z innej beczki wiórówa meblowa 18-20mm litraż 60-70 litrów silikon garść wkrętów dwie rurki z kanalizy te szare 110 tki ,i masz gwarancje na dobre granie.pozdrawiam
Anonymous - 30-07-2009, 22:56

Owczar napisał/a:
KamykGdynia, a co Ty sądzisz o band-pass? [...] Myślę, że to moze być ciekawa koncepcja biorąc pod uwagę także większą wytrzymałość mocową głośnika.

Bez urazy, mysle ze na twoim poziomie wiedzy to porywanie sie z motyka na slonce :)
To na prawde nie jest takie proste na jakie wyglada i same opisy na internecie nie gwarantuja sukcesu- nie bez powodu zaklady CA biora za BP ok 50-70% wiecej niz za skrzynie zamknieta (jest w tym jakis udzial materiału oczwiscie).
Jak dobrze zrobisz skrzynie BR + pobawisz sie dlugoscia portu to efekt powinien być wiecej niz zadowalający, zwlaszcza ze jezdzisz obecnie ze skrzynia prawie 3 razy wieksza od zalecanej i nie narzekasz (?) :)
Na twoim miejscu dal bym sobie spokoj z docinaniem plyt wyrzynarka - niewazne jak bardzo bys sie staral 2mm bledu tu i tam w ostatecznym rozrachunku daja 6mm i trzeba kombinowac- sam to przerabialem lata temu wiec wiem :)
Przy tak malej skrzyni - ok 25l nie bawilbym sie w pochyle scianki (moze okazac sie ze port bedzie musial byc umiejscowiony w niekorzystnym miejscu) - zawsze w powstala szczeline mozna powciskac szpargaly ktore walaja sie po bagazniku.
Gotowy MDF przyciety z kasto skrecasz wkretami + klej na goraco do uszczelnienia i masz skrzynie gotowa w 3-4h
Wyrzynarka ok 30zl w Real w 3miescie wiec zakladam ze w Wawie podobnie.
Powodzenia!
Kamyk

biriapro - 31-07-2009, 14:04

Z rurą bawiłem się godzinami od 10 do 30 cm wymieniałem głośniki 5 sztuk ,moim zdaniem skrzynia była za mała miała przepotworny dół ale częstotliwości powyżej 60 hz grac nie chciała ,wywaliłem drógi otwór z drugiej strony przegrody w tą większą 22 cm a w mniejszą 12do 15 i głośnik zapowietrzał się nie wydobywając dzwięku.Te "uniwersalne wymiary" podałem do 12 calowego głośnika uwierz mi to działa ,skrzynie ma mój brat jest tam peyiyng i co dziwne gra.Jeszcze inny bajer to to że jak w tej przegrodzie od strony przedniej głosnika dasz dwa bassrefleksy to zyskasz na skutecznośći niewielkim kosztem dołu dotyczy to jednak zestawów dość mocnych które tłoczą dość dużo powietrza.To tyle z moich skromnych doświadczen z tymi fenomenalnymi subwooferami.Pozdrawiam
Owczar - 08-08-2009, 16:23

Zdecydowałem się w końcu na skrzynię BP.
Zaprojektowałem ją w ten sposób, że w razie jak coś nie wyjdzie to środkowa przegroda z głośnikiem będzie możliwa do przełożenia i powstanie skrzynia BR.
Zamiast gniazda do podłączenia głośnika kupiłem dwa elementy, coś w rodzaju śrubek, które potrzebują otwór o średnicy 4mm. Wytłumienie wełną mineralną.
Płyty zamówiłem w Castoramie. Całkowity koszt jakieś 30zł. Jestem mile zaskoczony, myślałem, że płaci się za jakiś wymiar łącznie z odpadkami, a tu płacę tylko za powierzchnię moich elementów. Będę musiał jedynie wyciąć otwór pod głośnik oraz pod BR. Jak nie będzie szło wyrzynarką to podjadę gdzieś do stolarza.

biriapro - 09-08-2009, 00:03

o ile wiem to skrzyni bp się nie wygłusza,w domu mam drugi subwoofer cantona bp i ani jeden ani drugi nie miał wygłuszenia a u żony w lancerze gra emphazer również fabrycznie nie wygłuszony