To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [1.8 GDI] Dziura w mocy

gigant87 - 18-12-2010, 14:05

gdzie ten przewód jest? możesz to opisać lub załączyć jakieś zdjęcie?
jak tylko coś napiszesz od razu sprawdzę u siebie :)

luki19323 - 19-12-2010, 12:09
Temat postu: Cari 1.8 GDi- nie czyje momentu załączenia pompu WC
Podłączam się do tematu. Mam podobny problem.... mojej Cari brakuje mocy.. i wydaje mi się że silnik pracuje trochę inaczej, i co ciekawe zauważyłem że nie czuć momentu załączenia pompy wysokiego ciśńienia, nie czuć poprostu tego momentu jaki było czyć do tej pory czyli lekkie szarpniecie(kopnięcie) i silnik zaczyna ciągnąć tak od około 2400-2500 obrotów, teraz tego nie ma, auto ma mniejsza moc do obrotów 3500 dość widocznie mniejszą, w okolicach 4000 obrotów juz chyba jest normalnie- aczkolwiek nie jestem tego pewny, nie wiem co może być przyczyną takiego zachowania. Nie świeci się kontrolka CE. Aha no i auto pali wiecej niż dotychczas i nie opieram się na danych podawanych przez komputer tylko na faktycznym stanem przejechanych kilometrów oraz ubytkiem paliwa w zbiorniku- ze względu na niższą temperaturę uwzględniłem fakt większego zużucia ale mimo to autko pali około 2-razy tyle co zwykle, nie wiem czy właśnie nie zasugerować sie włączaniem tej pompy wysokiego ciśnienia, wcześniej tak jak pisałem załączenie było wyraźnie odczuwalne i wyraźnie wzrastala moc powyżej 2500 obrotów teraz gdy jadę na 5 biegu na obrotach około 2500-2700 i wciskam pedał gazu samochód mało reaguje, praca silnika troche się zmienia(jakby był zalewany lub dostawał za moło powietrza) samochód wprawdzie przyspiesza, ale co to za przyśpieszenie. Jeśli ktoś miał podobny problem i go rozwiązał proszę o poradę. A może problem tkwi w zaworze EGR... podejrzewam że problem się zaczął kiedy do paliwa 98 dodałem uszlachetniacz Valvolina do czyszczenia okładu paliwowego oraz do pozbycia się wody z układu - właśnie ze względu na fakt że zima była coraz bliżej, po wlaniu opakowania na pełny zbiornik przejechałem około 300 km jednorazowo. Może nagar z przepustnicy osadził się na zaworze EGR... nie mam pojęcia ale najbardziej martwi mnie to że może to byc pompa WC.
gigant87 - 19-12-2010, 12:40

luki19323 napisał/a:
nie czuć momentu załączenia pompy wysokiego ciśńienia

Kolego, to nie turbo, żeby było czuć moment włączenia. Pompa WC pompuje cały czas 50 bar na listwę wtryskową, niezależnie od obrotów. Działa cały czas. To o czym piszesz, to być może zauważalny dla Ciebie przyrost mocy powyżej 2500 obr/min (też to widzę, ale nie jest to nagłe kopnięcie jak w turbo).

Pompa WC to proste urządzenie, które jak się okazuje, nie tak łatwo zepsuć. Problemem może być raczej regulator ciśnienia na tej pompie, ale jeśli nie świeci się CE, to z pompą powinno być OK.

Podejrzewam raczej problem z wtryskami.

By nas trochę naprowadzić, jak się zachowuje teraz komputer podający średnie/chwilowe spalanie? Podaje zawyżone, czy zaniżone wartości?

aren195612 - 19-12-2010, 13:14

Cytat:
ale jeśli nie świeci się CE, to z pompą powinno być OK.

gigant87, sam wiesz że to nie jest takie oczywiste. Przy 25barach kontrolka się nie zaświeci a autko będzie jeździć byle jako.
Evoscan i analiza dynamiczna parametrów silnika w całym zakresie obrotów i obciążeń może coś podpowiedzieć.

Czyszczenie dolotu- jak najbardziej:
link do fotoinstrukcji
Niestety GDI ma to do siebie że wymaga co jakiś czas tego zabiegu. W starym aucie jest to zabieg konieczny, jak w banku jest tam kopalnia sadzy. Polecam, po czyszczeniu inne auto.

Lanie nawet najbardziej zalecanych mikstur do baku w GDI jest dość ryzykowne. Coś co w założeniu ma przeczyścić wtryskiwacze, osady w baku rozpuści na pewno. Nie trzeba wyobraźni co się może stać gdy te nieczystości dostaną się do układu paliwowego.

Cytat:
gdzie ten przewód jest? możesz to opisać lub załączyć jakieś zdjęcie?
jak tylko coś napiszesz od razu sprawdzę u siebie

Sam jestem ciekaw gdzie kolega jaaro71, ten przewód podciśnieniowy do EGR znalazł.
EGR jest sterowany siłownikiem elektromagnetycznym.

gigant87 - 19-12-2010, 13:30

aren195612 napisał/a:
sam wiesz że to nie jest takie oczywiste. Przy 25barach kontrolka się nie zaświeci a autko będzie jeździć byle jako.

Rzeczywiście... chodziło mi tylko o to, że to sam regulator ciśnienia, a nie konkretnie pompa. Ale przyznaję rację :)

aren195612 napisał/a:
Evoscan i analiza dynamiczna parametrów silnika w całym zakresie obrotów i obciążeń może coś podpowiedzieć.

I to również ja polecam.

luki19323 - 19-12-2010, 15:27

Jesli chodzi o pokazywanie spalania komputera to jest ono zaniżone skoro pokazuje mi że spala około 8 l/100km jeśli chodzi o spalanie średnie. A z moich wyliczeń wynika że spala około 14 l/100km !!! tak wiec różnica jest kolosalna no i zużycie paliwa duzo za duze. Jeśli chodzi o oreślenie kopnięcie oczywiście nie jest to turbo i to wiem tyle tylko że w podanym zakresie obrotów bylo wyczuwalna zmiana pracy silnika jesli chodzi o miesznake paliwowo-powietrzną. Poprostu było czuć że dostaje wiecej powietrza i było mozna odczuć ten moment, silnik był o wiele elastyczniejszy i w zakresie niższych obrotów dużo dunamiczniejszy niżeli teraz. podejrzewam że teraz mieszanka paliwowo-powietrzna jest uboższa w powietrze niżeli przedtem dlatego róznica w mocy.... sprawdzałem wszystkie połączenia i kable, jest ok. Filtr powietrza wymieniony, regulator przepływu powietrza najprawdopodobniej działa ponieważ po odłączeniu znacząco spadają obroty.... Możliwe że to regulator ciśnienia, tylko gdzie on się znajduje Czy to miejsce na pompie gdzie podłącza się kostkę zasilającą?? Musi napewno regulować cisnienie pod wpływem pomiaru i też może być wina tego czujnika... naprawde nie wiem. możecie mnie naprowadzić i powiedzieć gdzie znajduje się kabel sterujący pompą? skad wychodzi itd... Czy ktoś próbowal odłączyć pompe podczas pracy silnika? Czy da się to zrobić? A jeśli chodzi o Evoscana to gdzie moge to zrobic?? Jestem z okolic Kielc. Nigdy jeszcze nie zaświecila mi się kontrolka CE (oczywiscię poza kikoma sekundami przed odpaleniam auta) Silnik ma przejechane 118 000 i jest to przebieg udokumentowany. Co jeszcze możecie poradzić w tym temacie??
aren195612 - 19-12-2010, 17:01

luki19323 napisał/a:
A jeśli chodzi o Evoscana to gdzie moge to zrobic??

Samemu, trzeba trochę zainwestować, co miałem do napisania na ten temat jest tutaj:Link do wątku
Jak się ma auto z silnikiem GDI myślę że warto.
Odnośnie pomiaru ciśnienia na WC pisałem tutaj:Instrukcja

luki19323 napisał/a:
pokazuje mi że spala około 8 l/100km jeśli chodzi o spalanie średnie. A z moich wyliczeń wynika że spala około 14 l/100km !!!

14l/ 100 na krótkich 2-3 km odcinkach z zimnego startu przy obecnych temperaturach jest jak najbardziej realne. Wystarczy jakaś mulda, zaspa.
Nie powinno być takiego przekłamania, 1 litr max myślę że jest dopuszczalne.
Ta średnia dotyczy ostatniego tankowania?, reset średniej był??. Jak to było liczone, rezerwa, tankowanie 10 l i rezerwa???, czy tez bak do pełna????. Wolę się upewnić bo przekłamanie rzędu 60% świadczyłoby o cieknących wtryskach. Nieszczelną instalację paliwową chyba byś zauważył.

W drugą stronę, jak pali prawie normalnie a na kompie 15l i więcej na 100km, to niskie jest ciśnienie na WC.

rasiak1980 - 19-12-2010, 18:40

odrazu zaznaczam że z chlorkiem metylenu należy postępować ostrożnie jeżeli czyścimy nim plastiki. Wręcz powiedział bym że do plastików się nie nadaje, wylany na styropian w ciągu sekundy rozpuszcza go na wylot :D chyba nie chciałbyś aby stopiło tobie kolektor :D możesz go wydębić w zakładach produkujących polimery służy jako rozpuszczalnik do czyszczenia instalacji później taki brudny rozpuszczalnik oddaje się do zakładów które go ponownie oczyszczają ma niską temperaturę wrzenia przez co jest silnie lotny nie zakręcisz butelki i w ciągu kilku godzin ci wyparuje można go zamówić na pewno w firmach produkujących odczynniki i chemie przemysłową może w firmach które oczyszczają go ponownie czyli zajmują się jego recyklingiem na allegro znalazłem aukcje myślę że z gościem można się dogadać cenowo i kupić większą ilość wtedy wyjdzie znacznie taniej może nawet posiada mniejszej czystości bo 99% to jest wysokiej czystości przez co znacznie droższy
luki19323 - 19-12-2010, 20:09

bak zalany był do pełna, z małymi ilościami niestety nie da się dokładnie okreslić spalania, gdybym jeżdzil małe odcinki po 5 km to by mnie nie zdziwiło ze tyle spalił.... jeżdzę raczej mieszanie, miasto trasa czyli wybieram górna wartość jaka powinna być czyli około 9l/ 100 przynajmniej tak mi sie wydaje że tyle około powinno być...... a może pomogłoby coś wyczyszczenie filtra pompu WC?? może tam coś się przytkało... ale wydaje mi się jeśli by tak było to to pojawiło by sie jakieś szarpanie czy coś takiego.... Wydaje mi sie że to problem z mieszanka paliwowo-powietrzna.... jeśli pojade trochę na wyższych obrotach około 4500 to juz wtedy ładnie idzie ale wydaje mi się że praca silnika ma inny dźwięk.... Nie wiem czy poradzę sobie z czyszczeniem całego dolotu.... nie chce niczego spaprać.... czyszczenie przepustnicy to nic trudnego.... chyba będe musiał zmierzyć ciśnienie na pompie WC poprzez odczyt wartości napiecia... Odczyt trzeba przeprowadzić na regulatorze ciśnienia? Czy evoscan poda odczyt w postaci wartości ciśnienia?? Wiem że najlepszym sposobem pomiaru jest pomiar mechaniczny czyli za pomoca manometru ale to już chyba zadanie dla jakiegoś mechanika....
aren195612 - 19-12-2010, 20:24

luki19323 napisał/a:
Wydaje mi sie że to problem z mieszanka paliwowo-powietrzna....

To dość szeroka diagnoza, przyczyn może być multum, dlatego potrzebny jest odczyt parametrów silnika.

luki19323 napisał/a:
Czy evoscan poda odczyt w postaci wartości ciśnienia??

jak najbardziej, w linkach które podałem jest sporo o tym. Pomiar koniecznie w czasie jazdy, wtedy gdy występują te niepokojące zachowania auta. Woltomierz do takiej próby jest mniej poręczny. Zostaw te filterki, najpierw pomiar. Nic na ślepo. Może ktoś z twoich stron z regionalnego forum pomoże.

To jakie w końcu jest to przekłamanie komputer vs rzeczywiste spalanie?, bo to dość istotne.
Ile pali, czy to dużo, czy mało to inna sprawa mi chodzi o to co podałeś, 8/14l . Ten komputerek jakimś wielkim przyrządem pomiarowym nie jest, ale tak duży błąd, w dodatku w tym kierunku wymaga wyjaśnienia. Za duże ciśnienie na WC może coś takiego spowodować, ale nie o tyle. To musiałoby być grubo ponad 60 bar, /przy 69 barach powinien wyskoczyć błąd/. Drugim wyjaśnieniem byłby rozchód paliwa o którym ECU nie wie np. przeciek w instalacji. Stawiam raczej na jakieś nieporozumienie. Sprawdź to precyzyjniej.
Dolot , egr itd zostaw sobie na cieplejsze dni, strasznie "syfiasta" robota.

luki19323 - 20-12-2010, 08:23

Ok dzięki. jak narazie zainwestuje w kabelek i evoscana. Zobacze jakie są odczyty i ewentualnie wrzuce na forum... Napewno koszt zakupu tych elementó będzie podobny do kosztu podłączenia pod komputer u jakiegoś elektryka, tak więc koszty się napewno wrócą.... Dziękuję za pomoc. Masz racje czyszczenie zostawie sobie na cieplejsze dni żeby "łapska nie przymarzały" w tym tygodniu będe tamnkował, zresetuje pomiar i zobacze ile pokaże na końcu a ile wyjdzie mi faktycznie przy tankowaniu, tak będzie najwiarygodniej.

[ Dodano: 27-12-2010, 13:33 ]
Poradziłem sobie z problemem..... chociaż nie jestem pewny czy do końca, okazało się że po wlaniu tego uszlachetniacza tak ja pisali koledzy wyżej cały syf ze zbiornika powędrował do układu paliwowego..... i między innymi do pompy WC. Po wyjeżdżeniu zbiornika, wlałem około 10 l paliwa 98 no i cari troche przegoniłem.... ... no i się okazało że jak parsknęła 2 razy dymem tak się jej polepszyło, wyczyściłem przepustnice chociaż tam powiem że nie było tragicznie, teraz nareszcie czuję moc tak jak przed tym incydentem, zrobiłem reset nauczyłem obrotów i teraz czuję moc już od mniejszych obrotów..... jeszcze czasami trochę coś jakby trzymało z tyłu ale tylko czasami, musi to wszystko przepalić.... a teraz do tego jeżdżenie na małych odcinkach i jazda na emeryta żeby dużo nie paliła więc to wszystko się stąd wzięło... po prostu dobrze jest czasami samochód pogonić żeby ten nagar troche zszedł... Jeszcze nie kupiem kabla do evoscana, ale w wolnej chwili pomierze jak narazie pomierze ciśnienie.

Dziękuje za pomoc wszystkim którzy się zainteresowali, i nawiasem mówiąc ten silnik jest fajny tylko dobrze jest sporo o nim wiedzieć.....:) czyli coś dla pasjonatów:)

Nie dodałem że spalanie wróciło do normy, ostatnio jeździłem na odcinkach około 6 km i spalanie wychodzi 8.1 l/100 wiec wszystko w normie nareszcie:)

SHARK1979 - 25-01-2011, 16:22

rysiul napisał/a:
Usuwanie nagaru za pomocą wypalania traktuje raczej jako ciekawostkę niż praktyczny sposób.

A może ktoś powie cosik na ten temat, co to daje, wynalazłem takie coś u swego mechaniora i co Wy na to :?:

Uploaded with ImageShack.us

Hugo - 25-01-2011, 16:58

Jest napisane na opakowaniu.
SHARK1979 - 25-01-2011, 18:21

Hugo, nie rób ze mnie id... :x widze co napisane, pytam bardziej czy ktoś tego używał i był jakiś efekt :?: bo takie coś kosztuje 10 zyli więc szału nima :wink: i czy jest sens zapodać coś takiego
aren195612 - 25-01-2011, 18:46

Cytat:
"Carlube Engine Flush szybko usuwa osad i nagary z komory silników benzynowych i Diesel'a, które wpływają na pogorszenie jakości nowego oleju i pracy silnika.

- Czyści wnętrze silnika z nagarów i osadów
- Neutralizuje kwasy w silniku
- Zawiera dodatki chroniące silnik w trakcie czyszczenia
- Do stosowania z olejami mineralnymi i syntetycznymi
- Odblokowuje zawory i ciężko pracujące elementy silnika"

Czyli jakiś kolejny mix do oleju, który czyni cuda. Nagaru w dolocie to on na pewno nie usunie, bo niby jak.