To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Jaki internet wybrać?Bezprzewodowy,czy stacjonarny?

stary alfer - 07-08-2009, 10:15

PODOBNY TEMAT
Anonymous - 07-08-2009, 15:40

Podobny,ale nie taki sam :D
Korzystam z neta tylko w domu.
Dzisiaj skłaniam sie bardziej ku Orange CDMA,wygląda na to że bedzie u mnie zasięg, i mozna zrezygnowac do 30 dni.Chyba spróbuję.

Krzyzak - 07-08-2009, 22:36

bierz ten, ktory ma najlepsza przepustowosc i wez pod uwage, ze iPlus czesto zrywa polaczenie, orange ma problemy z netem nawet w swoich placowkach, era dziala ok a obecnie najlepsza oferta cena/transfer/limit to play - gdybym dzis wybieral, to na 100% wybralbym internet w play
akbi - 07-08-2009, 22:39

Krzyzak napisał/a:
bierz ten, ktory ma najlepsza przepustowosc

dokładnie tak .. najlepiej znajdż znajomych, którzy mają net w telefonie i podłącz u siebie w domu łącze do kompa ... wybierz najlepsze - najszybsze

Krzyzak napisał/a:
wez pod uwage, ze iPlus czesto zrywa polaczenie

a to akurat bzdura ... ja używam iPlusa i jeśli nie jestem gdzieś na wiosce to nie mam problemu ... wszystko zależy od jakości i odległości danego nadajnika

Krzyzak - 07-08-2009, 22:46

akbi napisał/a:
Krzyzak napisał/a:
wez pod uwage, ze iPlus czesto zrywa polaczenie

a to akurat bzdura ...

to akurat moje doswiadczenie z iplusem - 2 kompy HP530, dwa iplusy w postaci kart express i ciagle z nimi problemy
a mowienie "bzdura" obraza wypowiadajacego, bo kwestionuje prawdziwosc jego wypowiedzi w przypadku, gdy ma ona solidne uzasadnienie
byl to najgorszy komorkowy net, jaki uzywalem - a uzywalem go tez w centrum Gdanska

akbi - 07-08-2009, 23:25

Krzyzak napisał/a:
mowienie "bzdura" obraza wypowiadajacego

Darku ...obrazić mógłbym kogoś kogo nie znam ... My się znamy na tyle, że mam nadzieję, że nie obrażasz sięo takie głupoty.

Krzyzak napisał/a:
kwestionuje prawdziwosc jego wypowiedzi w przypadku

kwestionuje .... z Twojej wypowiedzi chociażby dlatego, że opierasz się jedynie na kartach, a nie np modemie w telefonie ... takie badania są indywidualne i jednostkowe ... wyniki takie uzyskasz testując każdego dostawce w różnych warunkach

Ja używam iPlusa już przez 4 telefon ... w tym również jako modem do laptopa ... jedyny opisany przez CIebie problem spotkałem w zeszłym roku gdy byłem na wiosce na urlopie ... zasięg GPRS

donwagon - 07-08-2009, 23:47

witam :) wtrące swoje 3 grosiki . mieszkam koło dużego miasta mam orange bussines everywhere + dodatkowa antena. nie polecam. kuzyn 200metrów dalej ma i plusa bez dodatkowych anten (tylko taka mała na kabelku co dają do zestawu) i ma taki sam zasieg 3 kreski na EDGE .mi gubi często zasięg jak zmienia sie siła sygnału np. z3 na 4 kreski. ere też kiedyś testowaliśmy też mogę polecić ,podobnie jak plusa. mówię o kartach PCMCIA bo może rodzaj modemu ma znaczenie......
Krzyzak - 09-08-2009, 00:24

akbi, luz
a "badania" opieram na firmie Open Finance, w ktorej mialem okazje pracowac - tam bylo przynajmniej 15 iplusow do lapka w Gdansku (bo w skali Polski pewnie z 1000) i kazdy mniej lub bardziej narzekal
z telefonami tez bylo kiepsko - bywaly dni, ze padaly im nadajniki i cale centrum Gdanska bylo niedostepne - w zadnej innej sieci mi sie to jeszcze nie zdarzylo

Anonymous - 09-08-2009, 20:04

ja wprawdzie osobiście doczynienia z takim netem nie miałem, ale myslę, że zadzwoń na tą nieszczęsną błękitną linię i zapytaj jakby to wyglądało, ew do netii bo korzystają z tych samych kabli. Myslę, że jak zawsze, stacjonarne rozwiązania są najtańsze przy tej samej jakości, bo pod względem mobilności znacznie odstają.

a przez kabel (oczywiście wifi można sobie zrobić- kwestia routera) jednak, nie ma limitów, pogoda i tłok na łączach też nie jest jakoś specjalnie odczuwalna ( tak jak przy bez bezprzewodowym). Moim zdaniem net z komórki to ostateczność do domu, co innego przy nieustannym przemieszczaniu się.

Anonymous - 09-08-2009, 20:31

Teraz to juz sam nie wiem.Połaziłem troche po salonach sieci komorkowych i troche sobie namieszałem w głowie.Rzeczywscie kablowy net byłby najlepszy,ale w kazdej sytuacji trzeba miec abonament w TP,a ja nie zamierzam sie z tymi złodziejami zadawac.Jest jeszcze ciekawa mozliwosc w Orange Freedom Pro na technologii CDMA,ale przeraza mnie troche perspektywa podpisania umowy na 36 m-cy bo dopiero przy takim okresie cena za modem jest przyzwoita czyli 99zł, na 2 lata juz trzeba zaplacic 249zł,a ja teraz zarabiam praktycznie tylko na utrzymanie samochodu i nie jestem gotowy na takie wydatki.A w tak długim okresie oferty zmienia sie w znacznym stopniu,a ja dalej bede zmuszony korzystac ze starej drogiej oferty.
Krzyzak - 09-08-2009, 20:52

no to bierz w play na karte - 4.5 GB miesiecznie za 50 zl
najlepsza oferta na rynku
ja tez czekam az mi sie cyrograf z era skonczy i biore play (ale abonament)

Anonymous - 09-08-2009, 22:29

adamovicius, jestes pewny? bo ja mam w tepsie tylko neostrade. Fakt ze mialem telefon ale juz go przenioslem do neti ( kiedys tele2), i zdaje się że weszła ustawa z rodzaju tych antymonopolowych mówiąca, że internet nie może być uzależniony od posiadania abonamentu. Także upewnij się jeszcze :)
krzychu - 09-08-2009, 23:07

adamovicius - nie nazywał bym ich złodziejami. Po pierwsze nie ładnie tak kogoś nazywać po drugie płacisz za jakość mam neostradę od ładnych kilku lat nie przypominam sobie problemu. Zawsze chodzi, łącze zawsze trzymało parametry, zero zrywania ping na poziomie 16ms do onetu. To jest JAKOŚĆ a nie złodzieje. A co do abonamentu z TP to ja mam netię a interenet z TP bo wolę płacić za jakość.

Co do tych wszystkich 3G podobnych to mamy iPlusa jako backup (bo operator normalnego neta jest bardzo awaryjny) a mamy system zdalny i da się pracować ale pingi poniżej 200ms nie schodzą dla mnie to tragedia. Samo odczytanie DNS-u to około 1sec trwa... Pomyśl w żadną gre online nie da się grać racjonalnie, łącze mało stabilne, nie ma czegoś takiego jak stały transfer (np. na neo 1Mbps dajesz 800kbp ściagania i możesz wideokonferencję jeszcze stabilną zrobić). Kabel jest najlepszy a 3G to tylko namiastka trochę lepsza niż to za czasów modemów wdzwanianych. Ja osobiście podłączam komórkę do laptopa via BT i np. w Żywcu łapie mi 3G mam około 320kbps da się pracować mobilnie ale jako stały net.... a co do koszów przedłużałem mam 500MB za 5zł + abonament za minuty.

affectpct - 10-08-2009, 15:36

jeśli ktoś ma podpisaną umowę (abonament) z play to przedstawiają ciekawą propozycję bezprzewodowego internetu
saphire - 11-08-2009, 11:40

Każdy internet przez GSM bez względu na operatora jest do bani ze względu na lagi, opóźnienia, limity na ilość danych, łatwą wysycalność BTS'a itp. itd.