To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Wymiana rozrządu

Anonymous - 23-08-2006, 23:13

a gdzie zrobic rozrzad w warszawie?
dzwonilem do jakiegos warsztatu ktory specjalizuje sie w japoncach i powiedzieli ze "bazujac na ok 50 carismach jakie robili wyjdzie ok 1000 za czesci + robocizne"

luk_szc - 23-08-2006, 23:40

A to mam pytanie , czy to jest jakiś planowy przegląd tj. na 90 - 180 tyś km ?
Ja za wymianę i części na 90 tyś zapłaciłem 2100,- :evil: I była to tańsza opcja :shock:

stanik - 24-08-2006, 00:10

Michalpan jak jesteś z wawy to może spróbuj wymienić u mechanika klubowego z Mogielnicy, z wawy już nie masz daleko. ja chyba sie umówie z Nim na następny tydzień (dziś dzwoniłem i jest zawalony robotą, tygodniowe terminu, bo pomocnik nogę złamał). Niestety nie mogę od miesiąca doprosić się wyceny czesci od Japaneze a dziś po telefonie do tego mechanika dowiedziałem się, że nie ma problemu, ma zarowno oryginalne czesci jak i dobre zamienniki, i to co można to moze zalozyc w zamienniku, więc już przestałem prosić Japaneze o te części i zlecę ich zakup Panu Tomkowi. Z tego co mowił ceny ma dość przystępne, mnie po 180 tys km rozrząd ze wszystkimi duperelkami (jakieś uszczelniacze + paski klinowe) nie powinny kosztowac tych 1000 PLN a i za robocizne powiedział 180 PLN a u mnie w Legionowie chcieli za wymianę rozrządu 200 PLN (ale nie mówiłem im że ja chce oprócz paska i rolek wymienic jeszcze uszczelniacze i paski klinowe) a w ASO to pewnie za 200 PLN wymiany nie zrobia.
Pozdrawiam

gulgulq - 24-08-2006, 07:12

luk_szc napisał/a:
A to mam pytanie , czy to jest jakiś planowy przegląd tj. na 90 - 180 tyś km ?
Ja za wymianę i części na 90 tyś zapłaciłem 2100,- :evil: I była to tańsza opcja :shock:

Planowy, ale raczje nie wynikajacy z przebiegu - autko kupiłem 3 miechy temu i dla świętego spokoju chce mieć zrobiony rozrząd tak by wiedzieć ile moge pojeździć, na liczniku mam 118 tyś, i poprzedni właściciel mówił że robił rozrząd, ale jak znajac życie to licznik cofnięty a dowodów żadnych nie mam że był robiony...

... więc dla spokoju sumienia zrobię i będę spał spokojnie :) :)

...a zwłaszcza o Misia trzeba dbać :P :P...

Krzyzak - 24-08-2006, 08:37

michalpan napisał/a:
a gdzie zrobic rozrzad w warszawie?
dzwonilem do jakiegos warsztatu ktory specjalizuje sie w japoncach i powiedzieli ze "bazujac na ok 50 carismach jakie robili wyjdzie ok 1000 za czesci + robocizne"

masz silnik 4G92 - tam jest 1 napinacz, 1 pasek - razem za części (zakładam zamienniki ekstra jakości) góra z zapasem - 200 zł (rozsądna cena to 120-150 zł); cenę wymiany u Tomka Michalaka już znasz - 180 zł.

gulgulq - 24-08-2006, 13:52

..nio cześci zamówione u Japaneze:

szybko, konkretnie, bez problemów,
komplet cześci (pasek rozrządu, napinacz, paski osprzętu, uszczelniacze) ok. 280 zł

Chooper - THX :)

[ Dodano: 24-08-2006, 19:48 ]
..No i MotoGabra sprawiła mi miłą niepsodziankę dziś:

Cytat:
Ceny części orginalne o które Pan pyta kształtują się następująco:

pasek rozrządu orginał 305zł zamiennik 185zł
napinacz paska rozrządu org 422zł zam 145zł
paski napędowe org 34zł i 44 zł zamienniki 25zł i 35zł
uszczelniacze org 60 zł x2 zam 20złx2
filtr paliwa org 177zł zam 55zł

Kofi - 24-08-2006, 21:38

co powiecie na paski Mitsuboshi?
Anonymous - 24-08-2006, 21:54

zastanawiam sie kiedy brac zamiennik a kiedy oryginal, poprawcie mnie jesli sie myle ale kluczowy jest chyba sam pasek - reszta moze byc nieoryginalna?

czy pasek-zamiennik wytrzymuje mniej (ile?) czy jest ryzyko ze nie wytrzyma nawet tyle ile powinien?

stanik - 24-08-2006, 22:09

tak, pasek najlepiej zeby byl firmy Mitsuboshi. reszta w zaleznosci od gustu moze byc w zamienniku (ale tez nie jakiejs firmy krzak). Co do przebiegow, to ktos mądrzejszy tu na forum jakiś czas teu pisał że oryginał wymiania się co 90 tyś km a zamiennik należałoby wymienić co 60 tyś km. Już były przypadki że zamiennik nie przejechał tego standardowego okresu między wymianami. Także pasek oryginalny a reszta wedle uznania.
Pozdrawiam

Robson86 - 24-08-2006, 23:27

najbezpieczniej by było wymieniać rozrzad po ok.70-80tys.KM... tylko te koszty...!
pozdr

Anonymous - 26-08-2006, 17:22

W Gdańsku w ASO za same części potrzebne wymiany rozrządu w GDI zaśpiewali 2400 do tego kazali sobie doliczyć 330 za przegląd(gratis wymiana oleju) i robocizne. U mechanika klubowego wymieniłem rozrząd, filtr paliwa,olej, klocki, tarcze hamulcowe, płyn hamulcowy, naprawiłem tłumik i za całość wyszło niecałe 1400 zł.
Anonymous - 26-08-2006, 17:47

Co do mechanika w Warszawie (rozrządy i inne naprawy...) mogę polecić z ul. Szarych Szeregów na Woli - Sylwester Rusa
U niego leczą się moi kumple m.in. toyota, mazda i inne
Ja przed wakacjami zrobiłem rozrząd za 450 PLN na pasku mitsuboshi i rolce toyo (czy może KOYO) cena za wszystko.
Rano wstawiasz po południu odbierasz.

Robson86 - 26-08-2006, 22:21

...a ten mechanik klubowy (z Mogielnicy!??) ma jakąś autoryzację Mitsubishi???
Np. podbije książkę gwarancyjną???
Swoją drogą ciekawe dlaczego w całej Polsce jest taka rozbieżność cen ( w ASO) za przeglądy ( m.in. za rozrząd) z tego co tu się naczytałem to od 1900zł do ok. 4000 tys.zł)
Ja jak kupowałem swoją Carismę to w książce gwarancyjnej znalazłem fakturę na 3300zł za rozrząd z przeglądzikiem:)!!
Pozdr 4all
narqa

Hubeeert - 27-08-2006, 13:52

Robson86 napisał/a:
a ten mechanik klubowy (z Mogielnicy!??) ma jakąś autoryzację Mitsubishi???

Nie ma.

JCH - 27-08-2006, 13:58

Hubeeert napisał/a:
Robson86 napisał/a:
a ten mechanik klubowy (z Mogielnicy!??) ma jakąś autoryzację Mitsubishi???

Nie ma.
Ale pewnie ma renomę lepszą niż niejedno ASO.