Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Drżący napinacz przy niskich obrotach
oncik - 07-11-2009, 19:11 Temat postu: rada hej to nie napinacz ani rolki robia drgania jak znajde czas to dokładnie opisze co trzeba zrobic..ewnt. tel.606 372 111...
1grzecho - 07-11-2009, 19:37
oncik napisał/a: | jak znajde czas to dokładnie opisze co trzeba zrobic |
w takim razie czekamy...
pamar - 08-11-2009, 09:38
oncik odezwij się, ja też mam wrażenie, że to nie napinacz
http://www.youtube.com/watch?v=NNUh2-rFjw0
Ppiotr - 08-11-2009, 12:35
No kolego pochwal się bo zrobiłem 240 tys na starym amorku i czekam na przesyłkę z nowym amorkiem i będę zły jak się okaże że wywaliłem 150 pln .
ZUB3R - 10-11-2009, 18:47
Wlaśnie miałem ten sam problem, że na wolnych obrotach słychac było głośne drgania, okazało się przyczyną koło pasowe przy alternatorze. Najtańsze jakie mi sprowadzono kosztowało 180 zł + robocizna (ok 0,5 godziny). Od dziś wg średniej motostat.pl każde zrobione 100 kilometrow kosztuje mnie 60 zł.
kielurkk - 10-11-2009, 19:41
a u mnie na pewno drgał napinacz bo kiedyś zrobiłem szybki test zastępując go innym elementem (klucz płaski 13 odpowiedniej długości ) i drgania ustały. teraz mam nowy pasek Dayco i też drgań nie ma bo pasek jest delikatnie krótszy od tamtego i jest inny naciąg amorka
Ppiotr - 12-11-2009, 16:46
koledzy u mnie był uszkodzony amorek, wczoraj założyłem i cieszę się ciszą przy 1500obr a co do pasków miałem dayco miałem orginał miałem jeszcze jakiś inny każdy zachowywał się tak samo walił amorek. co do szybkiego testu odpalić wcisnąć na ok 1500obr i docisnąć kołeczkiem amorek i wszystko jasne. Nie wymieniałem tylko dlatego że mi to nie przeszkadzało a teraz żona jeździ
Pozdrawiam
jacekr70 - 08-12-2009, 23:35
Panowie, a jaka jest procedura wymiany amorka w TD w wersji z klimą?
Ppiotr - 10-12-2009, 20:55
popuszczasz napinacz dwie śruby 8 klucz 13 i odkręcasz amorek górna śróba 8 klucz 13 dolna śróba 8 klucz 13 demontujesz , zakładasz nowy i przykręcasz napinasz pasek i po sprawie, jak odpalisz silnik zgaś i sprawdź dokładnie czy pasek czasem się nie przesunoł na którymś z kół
jacekr70 - 14-12-2009, 10:18
Dzięki Ppiotr.
A czy pasek napinać po prostu naciskając ręcznie, czy jakąś śrubą? W wersji bez klimy kręci się śrubą, u mnie w wersji z klimą nie widzę nic takiego.
Niestety wymiana się przeciąga, dostałem amorek z jakąś wadą materiału i trochę się boję go zakładać. Na razie próbuje wymienić w sklepie
Dla ciekawych zdjęcia amorka:
http://img29.imageshack.us/g/img3540j.jpg/
Ppiotr - 14-12-2009, 18:31
no też mam problem zawsze jak naciągam może ktoś ma jakiś sposób ja od kiedy zaparłem stary amorek i osłonka troszkę pękła przy amorku alu więc lekko dokręcam śróbę i uderzam młotkiem po tej tz prowadnicy naciąga się ładnie tyle że mam troszkę już sklepane ale przynajmniej nic nie uszkodzę
[ Dodano: 14-12-2009, 18:32 ]
no też mam problem zawsze jak naciągam może ktoś ma jakiś sposób ja od kiedy zaparłem stary amorek i osłonka troszkę pękła przy amorku alu więc lekko dokręcam śróbę i uderzam młotkiem po tej tz prowadnicy naciąga się ładnie tyle że mam troszkę już sklepane ale przynajmniej nic nie uszkodzę
a co do uszkodzonego amorka to ktoś właśnie zapierał i pękł jak założysz będzie dobrze tyle już nie zapieraj przy naciąganiu
[ Dodano: 14-12-2009, 18:34 ]
a dodam na tak podobnie pękniętym zrobiłem z 120 tys nacisk idzie na dół a nie górę
jacekr70 - 15-12-2009, 12:23
I tak zrobię - lekko dociągnąć śrubę na prowadnicy i postukiwać młotkiem do naciągnięcia.
Dziś przyszedł nowy amorek, sprzedawca wymienił natychmiast po informacji, że dostałem uszkodzony.
No to dziś chyba będzie wymiana, pogoda akurat idealna, ma być -2 i lekkie opady śniegu
wojtas20 - 26-01-2010, 15:19
Panowie u mnie nadal występują te denerwujące drgania które ustają jak minimalnie dodam gazu tak do 1000 obrotów.
Wymieniłem pasek wielorowkowy, na 100 % miałem wymieniany napinacz paska wielorowkowego, zrobił to poprzedni właściciel gdyż mam stary napinacz oryginalny (RENAULT) i ten co jest założony widać, że jest nowszy, cóż przeglądając forum wzdłuż i wszerz pozostało chyba KOŁO PASOWE alternatora?
Nie mogę znaleźć takiej części pomoże ktoś?>
Ppiotr - 26-01-2010, 23:26
Szukaj dalej koła pasowego alternatora może znajdziesz gratuluję . usterką może być koło dwumasowe na wale albo napinacz stawiam na napinacz tyle że coś u ciebie i tak to nie jest to, z tego co piszesz to masz drgania w ok 900obr a napinacz daje znać przy ok 1500obr bynajmniej u mnie tak było {chyba że tak jest dowalony} u innych też jak byś dobrze czytał. Pytanie zatem co dokładnie to jest czy na pewno coś na pasku więc może ściągniesz ten pasek i pokolei zaczniesz wyeliminowywać może masz coś z silnikiem sprawdź łożyska na alternatoże tyle że chyba to nie będzie usterką łożyska na rolkach sprawdź a jak będziesz zdesperowany to, ja sprawdzałem trzonkiem od młotka drewnianego jak silnik pracuje dociśnij rolkę napinacza jak przestanie drgać wymieniasz napinacz tylko ostrożnie aby coś nie wkręciło czegoś miłej zabawy Pozdrawiam Piotr
[ Dodano: 26-01-2010, 23:30 ]
bo z tego co widzę w opisie to silnik F8QT
wojtas20 - 27-01-2010, 06:46
Rozumiem, że moja carisma nie posiada koła pasowego alternatora?
Mam przebieg 123 tys - na 100 % prawdziwy..
Napinacz był wymieniany więc raczej mało prawdopodobne...
|
|
|