To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Podgrzewacz płynu spryskiwacza

costa brawa - 14-08-2009, 00:43

te od C3 tez mam zamiar kupic .. chlopaki w Hondach je stosuja - i chyba nowe z tego co sie orientuje idzie kupic bez problemu :)
Matejko - 14-08-2009, 06:14

mozna kupic nawet nowe w serwisie za ok 30zl wiec szkoda pradu na uzywki badz allegro
Marti - 18-08-2009, 19:09

PLPynton napisał/a:
podgrzewacze oporowe np bmw tam plyn jest podgrzewany do okolo 45-55 stopni

dokładnie i jak sobie przypominam tak miałem w Golfie III, sterował tym termostat czyli jak na zewnątrz było ciepło wogóle nie "włączał" podgrzewania jak zimno dogrzewał do pewnej temp. Łatwo można zauważyć takie rozwiązanie w autach z tym udoskonaleniem, wystarczy podnieść maskę i polookać czy do sprysków idą przewody.

Pexu - 19-08-2009, 07:34

W swoim Colcie odziedziczyłem "system ciepłego spryskiwacza" po poprzednim właścicielu. I coby nie mówić, zimą się to sprawdza. Kupiłem Miśka na przełomie stycznia/lutego tego roku a więc w najgorsze mrozy (-15, -20) i obawy o szybe miałem również. Jak widać szyba cała, a spryskiwacz dawał sobie radę z grudkami lodu :)

Tak to u mnie wygląda

MacFly - 21-08-2009, 00:03

AnoniM79 napisał/a:
Znalazłem takiego cosia:
http://moto.allegro.pl/it..._najtaniej.html
Zadałem pytanie sprzedającemu i teraz poczekam na odpowiedź.
Cena całkiem zgrabna za komplet - 35zł + przesyłka 2,5zł !?!
Pzdr

I jak pasują ??
Bo sam był bym zainteresowany kupne ;)

A pomysł z podgrzewanymi spryskami sprytny, jak ja w końcu pójdę na urlop to sobie też sprawię takie patent :]

A - 21-08-2009, 21:21

Na rurkę bardzo ładnie się wcisnęły, działają też dobrze.. ale nie mają żadnych rozsądnych zatrzasków tak jak miały oryginalne... ostatecznie przykleiłem te nowe mgłowe na taśme dwustronną do maski :?
MacFly - 04-09-2009, 21:20

Ja od siebie jeszcze dodam że zakupiłem te spryskiwacze i są świetne, gdzie kiedyś aby szybe wyczyścić potrzebowałem ok. 5-6 pryśnięć szyby, teraz raz lub dwa i szybka czyściutka, więc polecam.

Co do mocowania jak to uniwersalna rzecz, ale u mnie się jakoś trzymają ;)

SirSinner - 04-12-2009, 00:32

MacFly napisał/a:
Ja od siebie jeszcze dodam że zakupiłem te spryskiwacze i są świetne, gdzie kiedyś aby szybe wyczyścić potrzebowałem ok. 5-6 pryśnięć szyby, teraz raz lub dwa i szybka czyściutka, więc polecam.

Co do mocowania jak to uniwersalna rzecz, ale u mnie się jakoś trzymają ;)

Ja również się w nie zaopatrzyłem i naprawdę polecam. Już nie muszę zazdrościć mojej dziewczynie że w BM'ce się szyby czyści lepiej :)
Koszt żaden a naprawdę warto. Kwestję luzu rozwiązałem owijając jje lekko taśmą.

Grid - 06-12-2009, 09:46

U mnie też zamontowane, ale trzymać się w ogóle nie chciały. Sprawę rozwiązałem kawałkiem drutu owiniętym wokół trzonka spryskiwacza a z drugiej strony przymocowanym do małej śrubki wkręconej od spodu w maskę. Pięknie to od spodu nie wygląda, ale od wierzchu trzymają się jak skała.

Mały mankament długich rurek podgrzewających - przy mrozie płyn w nich potrafi zamarznąć. Prawdopodobnie alkohol łatwiej odparowuje w takiej długiej rurce. No ale po starcie silnika bardzo szybko płyn wraca do stanu "używalności".

Koyocik - 06-12-2009, 12:57

Siedzą w obu autkach, na poxilinie zacementowane - jak mi się zepsują/znudzą to będę się martwił jak usunąć :D
kokoksik - 20-12-2009, 18:32

Podepnę się pod temat.
Ja również wysłałem zapytanie do allegrowicza czy będą pasować go gala.
Oto odpowiedz :
"Witam,

Ogólnie mówiąc jest to kwestia otworów w masce ....
modelowo się to różni czasem a nie posiadamy pełnej specyfikacji otworów.
Najlepiej będzie gdy zdemontuje na chwile Pan jeden spryskiwacz i zmierzy szczelinę w masce. Chodzi to szerokość i długość.
Przykład jak pomierzyć w załączniku.
Pańskie wymiary pozwolą na unikniecie pomyłki."

[ Dodano: 20-12-2009, 18:34 ]
kurde nie wiem jak wstawić obrazek :oops:

[ Dodano: 20-12-2009, 18:39 ]
Jest to zdjęcie spryskiwacza od góry na masce

http://pl.tinypic.com/m/6qgoqw/1

costa brawa - 20-12-2009, 19:38

spryskiwacze od Citroena sa w sam raz do galanta tylko trzeba je przymocowac na jakies tasmie dwustronnej albo kleju/silikonie bo jest doslownie minimalnie za duzy otwor w masce - ja mam od wakacji i jestem strasznie zadowolony- nie ma porownania do tego co jest orginalnie - nawet kat padania na szybe plynu jest w sam raz
xor - 05-01-2010, 22:28

eee, głupie pytanie... jak wyjąć (bez ich zniszczenia) oryginalne końcówki spryskiwaczy z maski ?? Siedzą u mnie cholernie mocno, przekręcanie, wypychanie nic nie daje - ani drgną. A w warkshop manualu nie ma jakoś szczegółowo opisanego ich demontażu.
costa brawa - 05-01-2010, 22:42

po pchnieciu ich powinny wyskoczyc - ewentualnie poruszaj delikatnie przod/tyl u mnie bardzo lekko wyskoczyly
jesli robisz to na zewnatrz to wina moze byc temperatura ( bardzo zimno) i plastik sie nie poddaje sproboj po zakonczonej jezdzie jak silnik jest dobrze rozgrzany moze wtedy wyskocza

Wiciu - 08-01-2010, 19:41

Co do Spryskiwaczy od C3 to pomysł mi się spodobał i sobie takie sprawie :D Jeśli chodzi o podgrzewanie płynu to raczej jestem sceptycznie do tego nastawiony bo to jest duża różnica temp jednak :roll: poza tym jeśli byłoby to dobre rozwiązanie to każdy producent aut by kombinował żeby był ciepły płyn a jak widać po praktycznie każdym aucie zbiornik płynu jest gdzieś z przodu auta żeby się nie grzał...ktoś chyba to przemyślał zanim wyprodukował :P