Outlander II GEN Techniczne - Systemy Navi - fabryczny vs Alpine
niezawodny - 16-08-2009, 14:32
Rozważałem swego czasu montaż Alpine ale zrezygnowałem gdy dowiedziałem się że montaż tegoż wiąże się z rozpruciem całego auta a nie po to kupiłem nowy samochód żeby na dzień dobry go pruć w jakimś zapyziałym warsztacie bo Alpine nie jest montowany przez dealera Mitsubishi.
Wkrótce pojawią się do MMCSa mapy Navetca 2008 z pełnym pokryciem Polski więc problem pokrycia rozwiąże się sam.
A co do Automapy; używam ją od 4-ch lat (od roku wersję Europe) i wg mnie nie ma się czym podniecać bo dobre mapy Polski to nie wszystko żeby nawigację uznać za dobrą.
raven_1974 - 18-08-2009, 12:09
niezawodny napisał/a: | Rozważałem swego czasu montaż Alpine ale zrezygnowałem gdy dowiedziałem się że montaż tegoż wiąże się z rozpruciem całego auta a nie po to kupiłem nowy samochód żeby na dzień dobry go pruć w jakimś zapyziałym warsztacie bo Alpine nie jest montowany przez dealera Mitsubishi. |
Każdy ma co lubi, dołujecie kolegę zupełlnieniepotrzebnie. Po pierwsze - system navi mitsu z całym szacunkiem dla tej marki o Outlandera to jakaś porażka. Podłączenie do cam fajne - tylko że temperaturę na zewnątrz masz na wyswietlaczu pomiędzy zegarami, regulacje obrotów klimy na panelu klimy i wentylacji, możliwości ustawień innych funkcji typu światła włączone/wyłączone , grzebanie w ukrytym menu to taki gadżecik - raz tak zrobisz i zostawisz. Nawigacja - kompletna porażka 2d, komunikacja po angielsku. System audio - po pierwsze jednostka navi gra dużo gorzej niż radio rockforda, a alpine zagra dużo lepiej.
Nawigacja automapa - piękna sprawa, nie ma czego porównywać. Nie będzie pasować ? Jest 12 innych profesjonalnych programów do nawigacji po polsce, europie na windowsa ce. Do koloru do wyboru. Tak więc kolego nie przejmuj się cieszę się z Tobą i ci pozytywnie zazdroszczę systemu alpina. Jak już odbierzesz pochwal się na forum zdjęciem, jak to wygląda w konsoli. Prawdopodobnie diler wsadzi obudowę oryginalną jak do navi mitsu ( jest nieco szersza niż standardowe 2din jak alpine), lecz zwróć na to uwagę, by ci nie wsadził jakiegoś szajsu z twardych plastików, taniego zamiennika.
pozdrawiam
norbertcala - 19-08-2009, 11:27
Jak tylko będę miał zamontowany system od razu będę się chwalił.
Co do montażu to się oczywiście go obawiam, ale pozytywne jest to, że faktycznie nie wykonuje go dealer tylko firma Bariera Dźwięku.
sla - 19-08-2009, 12:19
norbertcala napisał/a: | ale pozytywne jest to, że faktycznie nie wykonuje go dealer tylko firma Bariera Dźwięku. |
To ja byłbym juz spokojny, powinno być cacy.
vojtaz - 24-08-2009, 10:12
Witam serdecznie,
napisze male sprostowanie do wypowiedzi poprzednikow poniewaz widze, ze jest potrzebne
1. Cena (niektorzy pisza, ze koszt systemu to ok 4,5tys zl) i komponenty w zestawie
Instalacja (w outlanderach intense plus i instyle) sklada sie z: stacji multimedialnej Alpine IVA-W502R, nawigacji AUTOMAPA sterowanej dotykowo z ekranu, interfejsu do sterowania w kierownicy funkcjami audio, zestawu bluetooth sterowanego z ekranu dotykowego stacji, nowych glosnikow przednich, nowego wzmacniacza oraz montazu wszystkich tych komponentow.
Tylko w przypadku outlanderow bez Rockforda wystarczy zalozyc stacje z nawi + interfejs do kierownicy.
2. Funkcjonalnosc
System naszym zdaniem jest duzo lepszy niz MMCS z kilku wzgledow: posiada UZYTECZNA nawigacja w jezyku polskim z polskim prowadzeniem glosowym, jakosc audio jest wyzsza niz w systemie z Rockfordem, istnieje mozliwosc podlaczenia USB lub iPoda i sterowania nim bezposrednio z ekranu dotykowego. Mozliwosc latwiej rozbudowy o kolejne moduly (kamera cofania, kamera przednia, zmieniarka DVD, monitory zaglowkowe lub podsufitowe, telewizje analogowa lub cyfrowa i inne)
3. Wyglad
Urzadzenia montujemy w miejscach fabrycznych wiec samochod nie traci miejsca w kabinie (wzmacniacz pod fotelem). Stacja multimedialna jest montowana w wykonywanym przez nas kokpicie. Na naszej stronie pod adresem http://www.barieradzwieku.pl/instalacje/138.html
sa zdjecia z zamontowana stacja.
Pozdrawiam!
Wojtek Lekki
norbertcala - 24-08-2009, 20:58
vojtaz napisał/a: | Witam serdecznie,
napisze male sprostowanie do wypowiedzi poprzednikow poniewaz widze, ze jest potrzebne
1. Cena (niektorzy pisza, ze koszt systemu to ok 4,5tys zl) i komponenty w zestawie
Instalacja (w outlanderach intense plus i instyle) sklada sie z: stacji multimedialnej Alpine IVA-W502R, nawigacji AUTOMAPA sterowanej dotykowo z ekranu, interfejsu do sterowania w kierownicy fhttp://www.barieradzwieku.pl/instalacje/138.html
sa zdjecia z zamontowana stacja.
Pozdrawiam!
Wojtek Lekki |
Dziękuje za odpowiedź bo jest od źródła.
Mam jednak w związku z tym kilka pytań.
1. Piszesz o stacji IVA-W502R, Ja jednak mam na FV oraz na dokumentach odbiorów które podpiszę po montażu stację oznaczoną jako IVA-W505R.
Jakie one mają różnice? Czy to może błąd dealera?
Mam też wyszczególnioną am kamerę cofania oraz Bluetooth.
2. Czy da się odbierać i kończyć rozmowy telefoniczne przez bluetooth poprzez klawisze z kierownicy?
3. Ile trwa taki montaż?
4. Ja mam swój zaplanowany na ten tydzień tylko nie wiadomo kiedy. Odbywa się on u Was czy w salonie.
5. Sprzęt Alpine dostajecie bezpośrednio od Horna czy od Dealera? Pytam bo znam dobrze osobę z Horna odpowiedzialną za ten sprzęt i to właśnie ona mi powiedziała, że instalację montujecie Wy.
6. Czy w standardzie jest podłączenia pod iPoda czy to oddzielna pozycja. Jeśli oddzielna to czy mógłbym się z Wami porozumieć i dodatkowo od razu zapłacić za podłączenie i wyprowadzenie takiego kabelka?
vojtaz - 24-08-2009, 22:27
Witam,
1. W naszej specyfikacji jest to zawsze IVA-W502, poniewaz model 505 ma port dokowania blackbirda (przenosna nawigacja) ktorej my nie uzywamy. Jak najbardziej mozna dolozyc kamere cofania, bluetooth dajemy w standardzie
2. Nie ma mozliwosci podlaczenia fabrycznych przyciskow bluetooth z kierownicy. Bluetooth jest obslugiwany z ekranu.
3. Montaz trwa 1 dzien roboczy
4. Instalacja jest wykonywana w salonie z zachowaniem pelnej gwarancji Mitsubishi Motors Corporation (dotyczy montazy wykonanych przez nasza firme - posiadamy autoryzacje MMC na montaz multimediow w Mitsubishi)e
5. Nasza firma jest najlepszym (mamy najwieksza sprzedaz) autoryzowanym dealerem marki Alpine w Polsce.
6. W stacji IVA-502R kabel do podlaczenia iPoda jest w zestawie wiec nic nie trzeba doplacac.
norbertcala - 24-08-2009, 22:50
vojtaz napisał/a: |
1. W naszej specyfikacji jest to zawsze IVA-W502, poniewaz model 505 ma port dokowania blackbirda (przenosna nawigacja) ktorej my nie uzywamy. Jak najbardziej mozna dolozyc kamere cofania, bluetooth dajemy w standardzie
|
Dziwne. Czyli dealer się pomylił?? Czy to nie Wy będziecie wykonywali montaż? Samochód kupiony u multidealera przy trasie Toruńskiej. Mam mieć 505 to wyższy model z tego co wiem.
2. Nie ma mozliwosci podlaczenia fabrycznych przyciskow bluetooth z kierownicy. Bluetooth jest obslugiwany z ekranu.
|
To wielka szkoda. Dlaczego tak jest?
6. W stacji IVA-502R kabel do podlaczenia iPoda jest w zestawie wiec nic nie trzeba doplacac. |
Gdzie go wyprowadzacie?
karol_alasz - 25-08-2009, 03:52
Eeeeee.aja tam lubie swoją fabryczna ..i z wyglądu i wogóle
A chyba wyszła nowa wersja MMCS-a (przynajmniej w Australii takowe) bez tego HDD,który w zasadzie jest + tego ukladu...
vojtaz - 25-08-2009, 09:08
505 to jest to samo co 502 tylko z portem dokujacym do Blackbirda, wiec nie jest to wyzszy model
Nic nie wiem na temat montazu outlandera przy Trasie Torunskiej
Nie da sie podlaczyc przyciskow bluetooth na kierownicy poniewaz bluetooth fabryczny znajduje sie w fabrycznym radiu, ktore jest wymontowywane.
Przewod do iPoda wyprowadzamy do schowka.
norbertcala - 25-08-2009, 10:41
Nic nie wiem na temat montazu outlandera przy Trasie Torunskiej
|
Dziś mam mieć podany konkretny termin. Jak będę wiedział to się odezwę.
Ostatnie pytanie. Jak wygląda widok z kamery cofania? Czy są jakieś linie pokazujące zarys samochodu?
[ Dodano: 25-08-2009, 13:34 ]
Montaż mam umówiony na Toruńskiej na jutro z odbiorem w czwartek.
Czy Wy to będziecie realizowali?
raven_1974 - 28-08-2009, 01:00
[quote="norbertcala"] vojtaz napisał/a: |
[ Dodano: 25-08-2009, 13:34 ]
Montaż mam umówiony na Toruńskiej na jutro z odbiorem w czwartek.
Czy Wy to będziecie realizowali? |
No i jak, jakie wrażenia, proszę kolegę co by się pochwalił.?
norbertcala - 28-08-2009, 19:02
Wiec tak.
Jestem bardzo zadowolony, montaż ciekawe wykonany, a jakoś muzyki naprawdę się bardzo poprawiła.
Jetem naprawdę zadowolony.
Piszę z telefonu więcej informacji więc na http://www.ipod.info.pl/i...dock-dla-ipoda/
Anonymous - 29-08-2009, 10:37
raven_1974 napisał/a: | System audio - po pierwsze jednostka navi gra dużo gorzej niż radio rockforda, a alpine zagra dużo lepiej.
|
Dwa tygodnie jeździłem z Rockfordem, teraz mam MMCS i różnicy na minus wcale nie widzę. Gra tak samo.
Jeśli chodzi o nawigację, to faktycznie nie jest najlepsza, ale byłem na to przygotowany, bo widziałem MMCSa wcześniej w salonie. Pozostałe funkcje działają nieźle, ale mam dwa zastrzeżenia:
1. Nie da się kopiować MP3 na dysk. Można tylko ripować CD audio. Totalny debilizm.
2. Na panelu pokazującym informacje o klimie brakuje nastawionej temperatury. Jest wszystko - siła nawiewu, kierunek nawiewu, ikonka klimy, ikonka ogrzewania tylnej szyby. Ale nie ma temperatury! A właśnie ona by się najbardziej przydała, bo pokrętło regulacji ma podziałkę, której trzeba się przyjrzeć, zanim się wywnioskuje jaka jest nastawiona.
karol_alasz - 30-08-2009, 11:01
venglin napisał/a: | Dwa tygodnie jeździłem z Rockfordem, teraz mam MMCS i różnicy na minus wcale nie widzę. Gra tak samo. |
Bo TO to samo... Interfejs tylko się zmienił w dotykowo zamiast gałkowego-dźwiękowo nic się nie zmieniło.
|
|
|