[02-06]Lancer CS0 - Sonda lambda - oryginał i zamienniki
nicus101 - 26-08-2012, 09:47
Iwonka napisał/a: | o jaka odpowiedz ci chodzi?
jesli wadliwy jest kat to wlasciwym rozwiazaniem jest wymiana kata na nowy, byc moze da sie dobrac zamiennik
jesli wadliwa jest sonda to wlasciwa jest wymiana sondy na nowa, uwaga co do zamienika jw.
wszystkie inne rozwiazania to rzezba i do tego mniej lub bardziej nielegalna |
kat jest wadliwy od nowosci bo dusi ten silnik
@cefaloid tulejke jestem w stanie wykonac nawet sam bez tokarza wiec to bedzie 1 co przetestuje.
i dzieki za opis pracy sondy jesli opcja tuleji sie nie sprawdzi zaczne budowe MIL'a
Iwonka - 26-08-2012, 11:29
nicus101 napisał/a: | kat jest wadliwy od nowosci bo dusi ten silnik |
uwielbiam takie odpowiedzi, uwazaj zeby ci zwiekszone przyspieszenie po wycieciu kata kregow szyjnych nie nadwyrezylo czasem
moje drugie auto (Prelude 2.2VTEC) ma 210kkm na liczniku (a w rzeczywistosci pewnie wiecej), kat jest obecny i jakos nie przeszkadza mu w wypluciu na dobrej obciazeniowej hamowni 191.4KM (fabryka obiecuje 185). Oczywiscie wiekszosc uzytkownikow tego modelu uwaza jak ty, wycinaja katy, montuja przelotowe wydechy, doloty "lepsze niz fabryka ktorej konstruktorzy nie nie znaja" i rzadko 200KM to przynosi. A u mnie jest pelna seria, cisza ale zapina mimo to calkiem niezle
pozdrawia brzydka polowa
krzychu - 26-08-2012, 12:01
cefaloid napisał/a: |
Właśnie się przejechałem z włączonym logerem i z tego co widzę Lancer dostraja dawkę paliwa na podstawie sygnału z II sondy |
A to ciekawe. Bo jak miałem podpięte auto pod komputer na zlocie 3 lata temu (auto miało 30 parę tys) to na biegu jałowym pierwsza ciągle zmieniała odczyt (wartość ciągle wzrastała i mała) bo komputer ciągle trochę koryguje wartość, a drugi była stabilna chyba nawet 2 miejsce po przecinku się nie zmieniało.... Więc może masz wahania bo już katalizator nie pierwszej świeżości? Nie sprawdzaliśmy pod obciążeniem bo wiadomo jak to na zlocie wyglądało. W każdym razie jak zapytałem gości z JM to powiedział że wskazuje to na idealna pracę katalizatora...
cefaloid - 26-08-2012, 13:51
Tak, na postoju, na biegu jałowym to i owszem sygnał z II sondy jest stabilny i niski. Tak właśnie to wtedy wygląda. Nie logowałem tego bo błąd katalizatora przecież pojawia się w trasie i trasa mnie interesowała.
Ale
W trakcie jazdy sygnał za II sondą też "goni" tyle że inaczej:
- sygnał z I sondy cały czas przeskakuje z 0 do 1V (szybko)
- sygnał z II sondy jest bardziej łagodny i zmienia się wolno
Przykłady. Niebieski - lambda1, czerwony lambda2:
1. Stopniowe zwiększanie obciążenia (głębsze wciśnięcie gazu). Sygnał z lambdy 2 wzrasta:
Zafalowania linii rosnącej spowodowane są drogą idącą pod górkę i moim drgnięciem nogi na nierównościach.
2. "Gaz do dechy". Komputer podaje bogatą mieszankę co rejestrują obie sondy
3. Przyspieszanie przez chwilę a następnie spokojna jazda 70km/h
4. Nieco jazdy w mieście
Tak że nie da się wg mnie tej sondy usunąć i zastąpić jakimś emulatorem co to podaje w kółko taki sam sygnał. Tulejka albo MIL eliminator być może pomogą ukształtować sygnał, ale jednak sonda musi być podłączona.
krzychu - 26-08-2012, 19:04
Szukałem wersji z km na forum i po 10 minutach odnalazłem posta, ale już bez obrazka... Po wyszukaniu w google to chyba o coś takiego chodzi:
Dość skomplikowane. Ale trzeba by spróbować odczytać wartości w takich warunkach.... Wynika, że test katalizatora jest przeprowadzany przy rozgrzanym silniku i stałej jeździe przez 5 minut 60 mil czyli trochę poniżej 100km/h. Patrząc na 3 obrazek to powinien być stały odczyt...
Gorzej jak test katalizatora by przeszedł, a wywali błąd sondy Zawsze można w pierwszej kolejności zrobić taki generator, żeby dawał taki odczyta jak przy 100km/h i podłączyć na próbę przed wycięciem katalizatora.
Do tego powinno dać się odczytać w OBDII "rediness test" i przy pozycji "catalyst" powinno być COMP wtedy wiadomo, że mody zaliczyły test. Zastanawiam się kiedy jest nie complite? Po odłączeniu akumulatora czy po zgaszeniu silnika?
Arktic - 26-08-2012, 22:01
Koledzy, większość z was pisze(to nie pierwszy temat),że nie da się tego problemu dobrze rozwiązać w inny sposób niż wymiana katalizatora na nowy(operacja raczej nie opłacalna) bądź też używany ale oryginalny. Mnie na szczęście jeszcze ten problem nie dotyczy ale chciałbym wiedzieć tak na przyszłość dlaczego nie warto wstawiać katalizatora uniwersalnego? Czy są one kiepskiej jakości i ich żywotność jest krótka? A może występują z nimi jakieś inne problemy? Jestem laikiem w tym temacie dlatego pytam:D
cefaloid - 27-08-2012, 16:45
Arktic wydaje mi się że wszystko się da, tylko kwestia dobrego zamiennika i tego aby gość który go wspawa miał pojęcie o tym co robi a nie był siłą od pługa oderwany.
A takich dziadów jest niestety sporo. Np. instalatorów LPG którzy nie potrafią poradzić sobie z kontrolką CE w tym silniku i ściemniają, że głowa boli.
Katalizator to nie jest jakieś skomplikowane urządzene elektroniczne, nie przesadzajmy... ma kilka parametrów i jak się ich dopilnuje co co ma się dziać?
4G18 to w końcu prosty silnik i nie jakiś szczególnie wybredny - jest spora szansa ze kolega który będzie testował tulejkę napisze, że pomogła. Skoro w Hondach działa to ma to sens.
nicus101 - 28-08-2012, 13:08
@Iwonka jest udowodnione ze kat dusi ten silnik (polecam troche poczytac) poza tym chodzi mi o to ze szukam wyjscia zeby nie placic CIEZKICH pieniedzy za nowy kat bo mam wazniejsze czesci do wymiany w Misiu przez ktore moge zabic siebie i innych a to ze tez interesuje mnie wieksza moc "przy okazji" to juz inna bajka
@cefaloid a moglbys powiedziec mi na prv jakiego oprogramowania uzywasz ? bo w moim szukalem i jakos danych sond nie potrafie znalezc
a i silnik mam 4G63 nie 4G18...
cefaloid - 28-08-2012, 23:52
@nicus101, używam czegoś takiego:
Oprogramowanie na telefon z Androidem (darmowe):
https://play.google.com/store/apps/details?id=org.prowl.torquefree&hl=pl
Interfejs OBD2 bezprzewodowy:
http://www.e-volt.pl/elm327_bluetooth_micro.html
W Torque sygnały z sond lambda to:
- O2 Volts Bank 1 sensor 1 (sonda lambda 1)
- O2 Volts Bank 1 sensor 2 (sonda lambda 2)
Bardzo ładnie to działa z Lancerem i bez zabawy z laptopem można sporo podejrzeć, usunąć błędy czy skontrolować działanie instalacji LPG. Program Torque ma całkiem niezłe możliwości plus możliwość nagrania parametrów podczas jazdy.
nicus101 - 29-08-2012, 13:23
@cefaloid mam od 2 tygodni ten sam zestaw tylko nie przyszlo mi na mysl ze te o2 to lambdy (w sumie ciagle sie ucze w tych tematach) jak narazie ograniczylem sie do kasowania CE i walki zeby mi pokazalo spalanie... No to wreszcie moge dokonczyc regulacje instalacji gazowej w moim Misiu bo narazie to sobie wyregulowalem tak 'na oko' ;]
cefaloid - 29-08-2012, 14:53
Do weryfikacji czy instalacja gazowa działa poprawnie najlepiej monitorować 'Fuel trim bank 1 sensor 1' (krótkookresowa korekcja dawki paliwa). Inne parametry też ale ten jest najwazniejszy.
Jadąc w takich samych warunkach na gazie i na LPG korekcja ta powinna być niemal taka sama (róznica korekcji benzyna/LPG nie powinna być większa jak kilka %, jesli jest większa trzeba podstroić instalację gazową).
Iwonka - 29-08-2012, 17:52
nicus101 napisał/a: | @Iwonka jest udowodnione ze kat dusi ten silnik (polecam troche poczytac) poza tym chodzi mi o to ze szukam wyjscia zeby nie placic CIEZKICH pieniedzy za nowy kat bo mam wazniejsze czesci do wymiany w Misiu przez ktore moge zabic siebie i innych a to ze tez interesuje mnie wieksza moc "przy okazji" to juz inna bajka |
urzekla mnie twoja historia doprawdy jak kogos nie stac np. na auto to powinien szukac tanszej alternatywy a nie wiazac sznurkiem byle sie toczylo.
a co do strasznego kata ktory zabiera kunie i niutony: proponuje pokazac konkretny wykres przed i po wycieciu SPRAWNEGO kata, zobaczymy czy beda to 2 czy 3KM i tyle samo Nm czy moze mniej, wtedy mozemy porozmawiac.
jestem zdeklarowanym przeciwnikiem wycinania katow, DPFof etc. Jak potem jezdze za takimi "madralami" i mi smierdzi, kopci to noz sie w kieszeni od razu otwiera.
tomcio2006 - 29-08-2012, 18:23
no ja bym absolutnie nie zaufał jakiejś aplikacji typu cefaloid napisał/a: |
Oprogramowanie na telefon z Androidem (darmowe): | https://play.google.com/store/apps/details?id=org.prowl.torquefree&hl=pl no ale wolna ręka jak kto woli
Na android market jest nawet aplikacja co ładuje baterie bez ładowarki
sam posiadam elma 327 + pcmscan i też mu nie ufam w 100% chodź napewno bardziej jak jakieś apce na androida
cefaloid - 29-08-2012, 19:20
tomcio2006 napisał/a: | no ja bym absolutnie nie zaufał jakiejś aplikacji typu cefaloid napisał/a: |
Oprogramowanie na telefon z Androidem (darmowe): | https://play.google.com/store/apps/details?id=org.prowl.torquefree&hl=pl no ale wolna ręka jak kto woli
Na android market jest nawet aplikacja co ładuje baterie bez ładowarki
sam posiadam elma 327 + pcmscan i też mu nie ufam w 100% chodź napewno bardziej jak jakieś apce na androida |
Aplikacja bezproblemowo odczytuje błędy z róznych aut, pomogła mi też zdiagnozować kilka instalacji gazowych gdzie gazownicy powiedzieli że CE _musi_ się sporadycznie pojawiać. Wystarczyło włączyć rejestrację parametrów i przeanalizować kiedy i dlaczego CE się pojawił. I jakoś się już nie pojawia. A to oni mieli profesjonalne interfejsy a ja darmowe gó...no kupione z ciekawości.
tomcio2006 - 29-08-2012, 20:44
OOO kolego widzę że masz problem z utrzymaniem nerwów na wodzy Proponuję jakiś "nerwosol" przed wizytą na forum bo nikt tu nie krytykuje twoich praktyk z twoim ukochanym telefonem.
Dlatego napisałem jak kto woli.
więc nie pij do mnie bo śmieszą mnie diagnostyki telefonem poważnych usterek.
Ale jak byś potrzebował coś oprucz diagnostyki telefonem to jest jeszcze ANGRY BIRDS to taka gra na androida z ptakami może zdiagnozujesz nią coś jeszcze
I ZAPEWNIAM CIĘ ŻE POSIADAM LEGALNĄ WERSJĘ PCMSCAN a nie od heretica dostępną w sieci.
Mam nadzieję że nie doczekam czasów że ktoś z forum podjedzie do ASO a tu gość z telefonem z androidem podłączy się pod gniazdo diagnostyczne i powie że to takie uniwersalne urządzonko do diagnostyki,do nawigacji,słuchania muzyki,dzwonienia itd !!!
|
|
|