To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Jaki olej do skrzyni

robertdg - 11-12-2010, 19:12

fuegos napisał/a:
Dostanie tego oleju graniczy z cudem... Dlaczego ten elf jest taki wyjatkowy? Moze mi ktos podac jaki jest dokladny model tej skrzyni?

http://moto.allegro.pl/el...1362458105.html

Olej nie jest wyjątkowy, a skrzynia jest bardzo wrazliwa na olej.

fuegos - 11-12-2010, 20:15

W UK jest niestety wyjatkowy . Przesylka 5kg z PL kosztowala by rownowartosc oleju...

Ten pierwszy Valvoline spelnia wymagania Renault... Ktos go sprawdzal? Gdzie moge znalezc informacje na temat modelu skrzyni?

Cornholio - 11-12-2010, 21:05

castrol 75w90. Jest rzadszy od 80 w pełni syntetyczne ale gwarantuje, że w zimie nie zimnej skrzyni nie będziesz miał problemów ze zmianą biegów. Ja jeżdżę na takim od 2ch lat.
fuegos - 12-12-2010, 00:09

Castrol bylby w sumie do zdobycia ale jakos mam wieksze zaufanie do Valvoline... Niby parametry te same i jeszcze spelnia normy Renault...

Wlasnie zajrzalem za schowek zeby sprawdzic filtr przeciwpylkowy i okazalo sie ze go nie ma!
Poraz pierwszy widze auto z klima bez filtra. Jakies pomysly jak to holendrzy rozwiazali?

pawelsonx - 12-12-2010, 00:31

tranself bez problemu dostaniesz tylko musisz spytać(i nie w halfords-ie) jak nie to w salonie renault (chyba do skrzyni jest tranself nfj) Wyjątkowość tego oleju jest taka że został stworzony do skrzyni renault a nie tylko dostosowany i jako jeden z nielicznych radzi sobie ze smarowaniem francuskiej myśli technicznej

co do skrzyni to masz JB3

co do oleju castrol to najtańszy olej na wyspach i nie ma dobrej opini.

Filtr masz elektrostatyczny nie wymienialny poszukaj na forum

Anonymous - 12-12-2010, 00:57

ja ostatnio płaciłem za transelfcośtam elfa po 30 zł z litr z serwisu reno :) gdzie indziej nie szukałem stwierdziłem że tak będzie najłatwiej :)
Cornholio - 12-12-2010, 09:59

W każdym razie na co byś się nie zdecydował, to odradzam zakupów na allegro, tylko w sprawdzonym sklepie...
ramzinho - 12-12-2010, 16:30

Zamiast ELF TRANSELF TRX 75W-80 lejemy ELF TRANSELF NFP 75W-80 taki jak w linku robertdg z tym, że może lepiej nie kupować na Allegro ;)

Ja ostatnio kupowałem w sklepie w butelkach 0,5 litr, bo tylko takie były i zapłaciłem 16 zł za butelkę.
Swoja drogą ciekawe czy ten z aukcji na Allegro jest oryginalnie pakowany, bo wszędzie gdzie pytałem to mieli tylko butelki 0,5 l.

carpezo - 12-12-2010, 19:53

ja tak apropo zapytam. pojawia mi się wyciek ze skrzyni w miejscu gdzie jest łączenie z silnikiem. co na to poradzicie. tam jest jakiś uszczelniacz czy coś...?
fuegos - 12-12-2010, 20:19

carpezo napisał/a:
ja tak apropo zapytam. pojawia mi się wyciek ze skrzyni w miejscu gdzie jest łączenie z silnikiem. co na to poradzicie. tam jest jakiś uszczelniacz czy coś...?

Stawiam na uszczelniacz walu korbowego lub walka sprzeglowego. Sklaniajac sie bardziej w strone pierwszego. Koszt czesci niewielki za to przynajmniej caly dzien rozbierania i skladania.

Co do dostepnosci NFJ 75W80. U dealera Renault banka 5l kosztuje £77. Taniej wychodzi sciagnac z PL... Macie moze namiary na sprzedawce ktory podesle mi to do UK?