[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Dziwny dźwięk na wolnych obrotach
eddi1977 - 22-08-2010, 21:56
bieniak napisał/a: | tobie to chyba łożysko oporowe sprzęgła huczy:) |
Czy to zapowiada jakieś kłopoty?Sprzęgło z łożyskiem wymieniałem nie tak dawno.
To koło raczej całe metalowe jest w tym silniku a problem z dokręceniem mogę mieć z braku narzędzi. Mój warsztat jest bardzo skromny,taki zemnie mechanik
bieniak - 22-08-2010, 22:07
no wiesz potrzebna ci nasadka nie pamiętam ale coś kolo 21 dwie przedłużki no i coś żeby kręcić L-ka krzyżak do kół z jedną końcówką na pół cala zależy jakie przedłużki masz:)a ewentualnie pożycz od kogoś bo jak spadnie to narobi niezłego bigosu(odsunąć się może koło na wale od rozrządu wtedy przesunie się blaszka oddziałująca na czujnik położenia wału itp) no ale jeżeli dźwięk cichnie po wciśnięciu sprzęgła to wypada że łożysko oporowe barabani.może jakaś lipa założona.co do problemów to wiesz u mnie w rodzinie jeden samochód jeździ z takim już 3 lata i nic się nie dzieje(głównie miasto)jak zacznie mocniej huczeć dzwonić barabanić to wtedy trzeba szybko wymienić:)
carbon11 - 22-08-2010, 22:44
Jak wciśniesz sprzęgło i dźwięk zanika to to jest łożysko ale na wałku sprzęgłowym a nie oporowe.
Taka przypadłość gala
spróbuj wymienić olej w skrzyni choć z doświadczenia wiem że nie wiele to daje
Wymieniałem już w czterech galach te łożyska w moich stronach koszta do przeżycia
pipi_ja - 23-08-2010, 14:38
Co do rolek Koyo na rozrządzie to muszę zgłosić tą samą przypadłóść co kolega. Rozrząd robiony rok temu, części od japaneze. Od samego początku rolka prowadząca wydawała mi się podpadająca, dzwoniłem do pana Marka i powiedział,że nigdy jeszcze nikt mu ne reklamował osprzętu Koyo. Uwierzyłem więc i założyłem. Po kilku tygodniach zaczął wydobywaqć się wlaśnie taki dźwięk jak opisuje kolega. na początku wpadłem w szał Ostatecznie machnąłem na to ręką bo sądziłem, że tylko mnie to spotkało i że nic nie zdziałam. Teraz kiedy przeczytałem ten post nie wiem czy nie zareklamuję jej.
Ktoś jeszcze kupował felerną rolkę u Japaneze? Dobrze gdyby ktoś jeszcze zgłosił mu ten problem
eddi1977 - 23-08-2010, 21:34
carbon11 napisał/a: | Jak wciśniesz sprzęgło i dźwięk zanika to to jest łożysko ale na wałku sprzęgłowym a nie oporowe.
Taka przypadłość gala |
Chyba to już słyszałem bo zdaje się że kiedyś drążyłem ten temat.
Co do tej rolki z luzem jak wyciągnąłem zaślepkę z okienka za kołem to widać przez nie śrubę dużego koła pasowego ale tego wyżej,po którym chodzi pasek klinowy.
Ja mam luz na tym u dołu,prowadzącym pasek rozrządu.Od czoła jest śruba 14.
Może ktoś to robił
Czy to się wymienia w całości czy ten luz można skasować?To chyba jest łożysko?
carbon11 - 23-08-2010, 21:52
eddi1977 Z Twojego opisu wynika że to rolka napinająca pasek klimy a nie rozrządu
Kiedyś pytałem o nią w sklepie cena około 150zł firma nipparts ale nie zamawiałem więc nie wiem czy było by to samo
eddi1977 - 24-08-2010, 21:00
carbon11 napisał/a: | eddi1977 Z Twojego opisu wynika że to rolka napinająca pasek klimy |
Rzeczywiście,pasek rozrządu to nie ten
Trzeba tą rolkę w miarę szybko wymienić.
Eh ten mój wspaniały,drogi galant.
bieniak - 24-08-2010, 22:24
no tak ale ja bym zobaczył czy to nie przez luźne koło pasowe paski takich dźwięków nie wydawały.co do rolek to nie pamiętam jak to w galu ale w innych samochodach wymieniałem same łożyska w rolkach prowadzących paski rozbijałem patrzyłem czy ma oznaczenie do sklepu z łożyskami i zawsze coś dobierali brałem zawsze jakąś lepszą firmę NSK SKF SNR i wszystkie działały dobrze
|
|
|