Eclipse - Techniczne - Problem z czujnikiem o nazwie CHECK ENGINE...
krzypolo - 20-08-2009, 11:19 Temat postu: Re: Problem z czujnikiem o nazwie CHECK ENGINE...
zenek_bb napisał/a: | krzypolo napisał/a: | .......wybijało błąd czujnika wolnych obrotów ...... | nie ma w eclipsie czegoś takiego ;p ani kodu błędu takiego czujnika ;p co to opowiadasz za cherezje ;p nierzucam sie ale spalimy cie na stosie zaraz ;p
|
no tak sorka zapomniałem ze ja mam lasera 1.8 i mam taki czujnik......... kasta jest tylko eclipsa
zenek_bb - 20-08-2009, 11:21
krzyżak to nie jest czujnik wolnych obrotów tylko czujnik pozycji (puszczonej)przepustnicy, wiem bo wymieniałem go już w 2óch eclipsach (w mojej wogóle nie stykał, w innej przerywał) da sie go zdiagnozować dataloggerem, da sie bez niego wolne obroty ustawić nawet pozatym Patryk38 nie wspominał że miał problemy z wolnymi obrotami tylko z szarpaniem, pozatym powiedzcie mi jaki kod błędu jest przypisany do IPSa? bo jak go odłączysz to nawet sie przecież CE nie zaświeci ani żadnego błędu nie będzie miał, tylko inaczej będą się zachowywać wolne obroty i nie będzie hamowania silnikiem (nie odetnie wtrysków, ustawi czas wtrysku na 1,6ms) pozatym tak jak mówiłem, nie zgiagnozujesz tego inaczej jak miernikiem albo dataloggerem (to drógie pewniejsze)
[ Dodano: 20-08-2009, 11:28 ]
krzypolo. nie chcesz sprzedać tych lampek tylnich ze swojego lasera? ;p
kamil4711 - 21-08-2009, 05:21
akbi napisał/a: | Maretzky85 napisał/a: | Musisz odczytać kody błędów |
dokładnie tak
Maretzky85 napisał/a: | najlepiej diodą |
jednak najlepiej proponowałbym podjechać do warsztatu, który podepnie Twoje auto pod komputer i w ten sposób odczyta błędy. |
tylko nie do ASO , ja bym sie bał a koszt podpiecia to 100 zl
krzypolo - 21-08-2009, 15:09
zenek_bb napisał/a: | krzypolo. nie chcesz sprzedać tych lampek tylnich ze swojego lasera? ;p |
nie mam kompletu .... lewa zbita : i nie wiem kto mógłby tak pleksi dopasowac i wymienic
[ Dodano: 21-08-2009, 15:17 ]
zenek_bb napisał/a: | krzyżak to nie jest czujnik wolnych obrotów tylko czujnik pozycji (puszczonej)przepustnicy |
no cóż wydaje mi się że mówisz oTPS throttle positon sensor czujnik położenia przepustnicy a IPS jest jakby w komplecie z krokowcem
to jest ten czyjnik z lewej ..... w czasie jazdy może nie trzymac obrotów i przy dodaniu gazu dławi się szarpie ja tak miałem ..... wiele razy wymieniałem samego krokowca i nic dopiero jak kupiłem taki komplet jest ok
[ Dodano: 21-08-2009, 15:42 ]
zenek_bb napisał/a: | pozatym powiedzcie mi jaki kod błędu jest przypisany do IPSa? |
14 Throttle position sensor (TPS) fault. - Czujnik pozycji przepustnicy (TPS) winy.
15 Idle speed control (ISC) motor position sensor fault. - Kontroli prędkości biegu jałowego (ISC) silnikowych czujnika pozycji winy.
zenek_bb - 21-08-2009, 15:43
krzypolo sory ale tu Cie zganimy chyba oboje ;p to silniczek krokowy z galanta z innego silnika, my mówimy o 4G63 DOHC w eclipsie ;p tutaj IPS i TPS i silniczek krokowy są osobno, dobrze wiem o co mi chodziło, IPS daje mase jak przepustnica jest całkiem zamknięta wtedy silnik reguluje wolne obroty albo odcina wtryski gdy są zbyt wysokie obroty, TPS ma wpływ jedynie na dobrą i szybką interpretacje ECU na temat co robi kierowca, czy przyspiesza czy co, szybciej dobiera sobie punkty na mapie paliwowej, TPS odpowiada też za tryb WOT inaczej nazywanym OPEN LOOP czyli całkiem otwarta przepustnica czyli OGIEŃ ;p taka prawda że nawet bez TPSa ale ze sprawną przepływką i resztą silnik jest w stanie pracować w miare normalnie, jak i bez IPSa z tym że bez TPSa wywali ci CHECK ENGINE błąd Throttle Position Sensor (niepamiętam numerka błędu już) ale jeździć się da
krzypolo - 21-08-2009, 15:45
no tak u mnie 4g37 SOHC
zenek_bb - 21-08-2009, 23:51
to ty masz w laserze 1.8 silnik? o lol... bieda... ;/ nie tłumacz angielskiego w ten sposób internetowymi słownikami bo nic nie przetłumaczysz...
|
|
|