[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Regeneracja zacisków hamulcowych tylnych
zuku3210 - 27-08-2009, 22:19
Na to wygląda że Gale tak mają, a tył hamuje mocniej pod wzgledem obciążenia (taka moja teoria ) wiec tak; rozebralismy tłoczki i sie okazało że kumpel który zmieniał tarcze i klocki zrobił dobrą robote, wszystko działa bardzo dobrze, 'serwis' gdzie robie auto ma przy okazji stacje diagnostyczna, hamownie i robimy tam nasze busy firmowe wiec powinno byc rzetelnie.Na diagnostyce wyszly parametry idealne, siła jak i strony wobec siebie. Wiec nowe zestawy naprawcze wróciły no IC Polecono mi wiecej hamować na wstecznym i mocniej w jeździe Tyle ze moje tarcze z przodu już są troche przypalone bo "kolorowe" są po mojej jeździe wiec chyba tak ma byc. Zawsze jezdze sam (bo i nawet auto nie zabardzo pozwala na pasażerów) wiec chyba tak zostanie na tyle że tarcza nadal matowa , i jak nowa wiecej juz sie tego nie czepiam Teraz sie czepie czego innego ale to w innym dziale bo moje auto nie ma spokoju jak coś nie dołoże, wytne, przerobie Dodam że płyn wymieniony obowiązkowo był
sampler - 27-08-2009, 22:32
A moze cos jest nie tak u Ciebie z korektorem sily hamowania ?
zuku3210 - 27-08-2009, 22:55
Była taka opcja, ale tak jak ,mówie, chłopaki mają diagnostyke i stwierdzili że tył mam elegancki;] z reszta u nich tez przeglady robie i nigdy nie mówili że tył mi pada
Koyocik - 28-08-2009, 07:26
sampler napisał/a: | A moze cos jest nie tak u Ciebie z korektorem sily hamowania ? |
W kombiku jest korektor? Jak jest NIVO?
sampler - 28-08-2009, 07:44
W manualu nie podaja roznicy czy jest to kombiak czy sedan wiec domniemuje ze jest.
[ Dodano: 29-08-2009, 09:05 ]
A wiec juz wiem jakie tloczki ma galant przed liftem.
Srednica tloczka 60,3 mm. 43 mm ma za to SE na dwoch tloczkach
zuku3210 - 29-08-2009, 09:16
sampler napisał/a: | Srednica tloczka 60,3 mm | ale chyba z przodu
sampler - 29-08-2009, 10:03
oczywiscie. Tyl ma 35 mm.
Koyocik - 02-09-2009, 19:13
U siebie naprawiłem.
Wykonałem tuning klocków, bo odnosiłem wrażenie, że zbyt ciasno siedzą w jarzmach. W ruch poszła szlifierka stołowa i ładnie wyrównałem klocki na tych "uszach" zbierając ułamki milimetra od zewnętrznej strony po lewej i prawej. Przy okazji smarowanie tłoczków (ale chodzą pięknie, palcami wpychałem), na wszelki wypadek próba odpowietrzenia (żadnych bąbli, płyn czyściutki) i smarowanie prowadnic klocków.
Poprawa bardzo bardzo - oprócz wrażenia wyraźnie lepszego hamowania, mniejszego "nurkowania" przodu doszły doznania słuchowe - klocki teraz czyszczą całkiem zacnie już pokryte rdzą tarcze.
Mam nadzieję, że nie napsułem, ale wnosząc po wynikach - nie.
Anonymous - 02-09-2009, 21:10
sampler napisał/a: | oczywiscie. Tyl ma 35 mm. |
Czy w Galancie byly tez z tylu inne zaciski np. 38mm. Bo w IC znalazlem zestawy naprwcze tylnego zacisku na 35mm i 38mm ?
sampler - 02-09-2009, 22:31
Do liftingu na pewno jest 35 mm. Pozniej to juz nie wiem
mszolc - 22-08-2011, 19:07
Witam. Odświeżę trochę temat.
Czy ktoś orientuje się jakie wymiary mają tłoczki w tylnych zaciskach przedliftowych?
Wiem, że średnica to 35mm, ale nie znalazłem jaka jest ich długość.
Czy 45mm / 45.5mm to 'prawdopodobny' wymiar?
Ściągałem ostatnio zaciski i widziałem, że tłoczki wyglądają już kiepsko, a gumki też nie są w najlepszej kondycji (twarde), ale nie chcę rozbierać niczego póki nie będę miał części skompletowanych.
A tak przy okazji - wyszukałem, że zestaw naprawczy na tył w 'przedlifcie' w IC ma symbol D4-426. Nie znalazłem szukając przez model auta, więc podaję, bo może się komuś przydać.
marcinzam - 28-01-2012, 11:02
gdzie można dostać piny/prowadnice do tylnego zacisku ?
robertdg - 28-01-2012, 15:40
Chyba tylko u Japaneze, popularne hurtownie moto i katalogi czesci montażowych do układów hamulcowych obecnie nie indeksują już tych pinów/prowadnic
marcinzam - 17-02-2012, 15:53
Prowadnice tylnego zacisku to qb1373x
|
|
|