[92-96]Colt CA0 - [CAxA] Problem z odpalaniem
londolut - 20-08-2009, 13:05
Na forum ktoś wymieniał w takim warsztacie. Wzięli jakoś 20zł.
Koyocik - 20-08-2009, 13:05
Za przelutowanie 4 kondziołków? A z 30 zł. Nie powinni więcej.
ayna130 - 20-08-2009, 15:06
tak? no to nic nie ruszam i niech zrobią to porządnie:)
Hugo - 20-08-2009, 17:09
Ja zapłaciłem 2 lata temu w serwisie telefonów komórkowych 20 zł.
Owczar - 21-08-2009, 14:27
ayna130, myślę że 30zł to już na pewno górna granica. Ale powinni taniej, za 20zł bez problemu.
ayna130 - 22-08-2009, 08:13
tak, tylko że wczoraj pytałam mechaników i żaden nie chciał się tego podjąć...., że niby tymi samochodami się nie zajmują... chyba przyjdzie na to, że samemu trzeba będzie to zrobić.
londolut - 22-08-2009, 09:34
ayna130 napisał/a: | pytałam mechaników i żaden nie chciał się tego podjąć...., że niby tymi samochodami się nie zajmują | Czasem nie rozumie takiego podejścia. Czy to ma znaczenie czy to płyta kompa samochodowego czy promu kosmicznego? Obwód drukowany to obwód drukowany a kondensatory są takie same od lodówek po komputery
Anonymous - 22-08-2009, 10:14
Z takim czyms nie jedzie sie do mechanika.Poprostu wyjmij ECU,znajdz sobie na forum jak to sie robi,jak sama nie umiesz to poproś chłopaka.I wtedy lecisz do serwisu RTV albo GSM.
idas - 22-08-2009, 10:38
Proponuję nie zabierać się za to bez odpowiedniego odsysacza i lutownicy z cieniutkim grotem (transformatorowa w ogóle odpada bo popalisz sobie układy elektroniczne), bez wprawy w lutowaniu i rozlutowywaniu w ogóle się za to nie zabieraj bo możesz więcej zaszkodzić niż pomóc. Skoro w serwisach RTV/GSM biorą tak mało to nie ma co się zastanawiać. Ja miałem słabą lutownicę oporową i beznadziejny odsysacz co spowodowało, że się nieźle nakląłem przy wymianie kondków:)
oko_81 - 29-08-2009, 15:08
Jeśli wymiana kondensatorów w ECU nie da rezultatu to proponuje wykonać regulację zaworów o ile wcześniej to nie było robione
monika - 30-08-2009, 14:27
ayna, a na czym jeździsz? lpg czy beznyna?
Kondzio_czdz - 31-08-2009, 00:31
Anya mam pytanko-masz własny garaż? Bo jeśli nie to nie szukałbym w ECU (chociaż kondensatorki nie zaszkodzi wymienić). Możesz mieć np. gdzieś naruszoną izolację i zawilgocone przewody dlatego na zimnym ciężko odpala i nierówno chodzi (najzwyczajniej w świecie osiada się rosa, w miarę ogrzewania odparowuje). U mnie zawilgocona była sonda lambda i sytuacja była identyczna, oprócz tego często jak pojeździłem po kałużach po prostu się zalewała. W tym przypadku akurat pomogła jej wymiana tylko koszt już trochę większy, ale przynajmniej można to zrobić samemu
ayna130 - 31-08-2009, 15:39
Jeżdzę na gazie. Nie mam jeszcze garażu, samochód stoi niestety póki co na dworze. Kondensatorami niestety się jeszcze nie zajmowałam z braku czasu:( może we wrześniu znajdę trochę więcej czasu dla colcika.
monika - 31-08-2009, 17:07
U mnie na zimnym silniku, colt też nie chce od razu zapalić, silnik kręci ale zaraz urywa.
Gazownik powiedział, ze trzeba wymienić membranę parownika, że jej zużycie powoduje takie objawy.
Jednak jeszcze jej nie wymieniłam , narazie poluję na nią.
Nie wiem czy u ciebie jest akurat to samo, ale może trzeba żeby obejrzał go gazownik.
Kondzio_czdz - 31-08-2009, 22:53
Oprócz sondy jest inna ewentualność.
Hmm na gazie powiadasz? Masz przełącznik automatyczny? Odpalasz z benzyny? Po odpaleniu przechodzi z benzyny na gaz? Możliwe, że masz zapieczone wtryski. Jakiś czas temu znajomy montował gaz i miał podobny problem. Nie pamiętam z jakiej firmy miał wtryskiwacze, ale po wymianie było wszystko ok. Może spróbuj pojechać do gazownika. Być może Twoja instalacja jest jeszcze na gwarancji-wtedy to nic nie kosztuje
|
|
|