Zloty i Spoty - Jakie utrudnienia drogowe napotkamy jadąc na Zlot
adi_kce - 25-08-2009, 12:39
gregsyl napisał/a: | Ty jadąc od katowic mozesz wjechać na 3 sposoby do bielska wiec nie wiem jak Ci to opisać |
Chwilowo chyba na 2 bo główny zjazd na obwodnicę w kierunku Żywca był niedawno zamknięty ------ chyba, że juz zrobili.
Polceam ponownie przez Oświęcim
krzychu - 25-08-2009, 13:10
Nie jeżdżę akurat w stronę zlotu w piątek czy sobotę ale nie to co was czeka to nic w porównaniu z tym co czeka na Was w niedziele wieczorem w drodze powrotnej. Korek do Bielska od Żywca kończy się przeważnie na moście w Żywcu (jeśli jest pogoda w weekend).
Krótko mówiąc nie sądzę aby korki na zlot aż tak duże żeby nie jechać normalną drogą. A jak już dostaniecie się do Bielska nie sądzę aby była potrzeba objeżdżania z Bielska przez przegibek czy bystrą-pietrzykowice drogą główna na Żywiec będzie najodpowiedniejsza moim zdaniem. A wybierając drogę na bystrą-pietrzykowice można się tam trochę zagubić (brak jakichkolwiek kierunkowskazów).
Co mogę zasugerować to przejechać się z Tychów na Oświecimy, Kęty. Za Kętami na łuku jest znak chyba na Porąbkę to tam skręcamy i od razu w prawo. W centrum Porąbki na wąski acz długi most w prawo, za mostem w lewo i cały czas prosto przed tamą prosto i dojedziecie na zlot. To jest moim zdaniem jedyne słuszne rozwiązanie na korkującą się drogę pszczyna-bielsko-żywiec.
wojtas20 - teraz widzę Twoje mapy. 2 pomysł jest bez sensu moim zdaniem bo jak już przejedziesz Bielsko nie ma po co jechać na Przegibek. Pierwszy pomysł jest dobry i tam na tym łuku w okolicach Czańca można odbić w lewo i od razu w prawo do centrum Porąbki (jest trochę bliżej i luźniej) niż pchać się na rondo dalej.
Jak ktoś jedzie od okolic krakowa czyli ogólnie z prawej części Polski to chyba przez suchą beskidzką jest najłatwiej przejchać potem cały czas prosto z suchej i za tamą w lewo.
JCH - 25-08-2009, 13:56
gigant87 napisał/a: | Wyjeżdżamy w czwartek po południu (ok. 14-16), jedziemy do Oświęcimia, a dalej do Żywca. | Poczekaj z decyzją aż mirc23 coś napisze. Wydaje mi się, że proponował coś takiego:
Dla jadących z zachodu Polski Wrocław -> Zlot Żywiec 2009
Utrudnienia jakie mogą się pojawić to: węzeł Sośnica na A4 (ale i tak musisz go minąć), nie znam przejazdu przez miejscowość Czerwionka-Leszczyny a dalej to w Żorach dostać się na DK-81. Do Skoczowa i dalej do Bielska powinno być spoko - cały czas dwupasmówka. W Bielsku nie przez miasto tylko obwodnica na Szczyrk.
Sprawdź sobie kilometraż i poczekaj co napisze Marcin.
krzychu - 25-08-2009, 14:04
Moim zdaniem ta trasa JCH ma pewne wady w samym Bielsku. Moim zdaniem powinniście od razu z obwodnicy dojechać do ulicy Żywieckiej bo tą drogą się wbijecie na korek przy próbie późniejszego wjechania na Żywiecką (światła mają priorytet dla tych z Żywiecką)
Ewentualnie jak już jechać bystrzańską to jechać do co najmniej Buczkowic i dopiero na rondzie odbić w lewo na Łodygowice. Droga niby boczna ale jest w dobrym stanie.
JCH - 25-08-2009, 14:22
krzychu napisał/a: | Moim zdaniem powinniście od razu z obwodnicy dojechać do ulicy Żywieckiej bo tą drogą się wbijecie na korek przy próbie późniejszego wjechania na Żywiecką (światła mają priorytet dla tych z Żywiecką)
Ewentualnie jak już jechać bystrzańską to jechać do co najmniej Buczkowic i dopiero na rondzie odbić w lewo na Łodygowice. Droga niby boczna ale jest w dobrym stanie. | krzychu, to już wy tam na miejscu lepiej wiecie gdzie, co i jak
Dałem ogólny szkic bo wydaje mi się, że Z Wrocławia gonić pod Oświęcim to jakby naokoło. Lepiej ciąć gdzie się da na skos.
Czyli odcinek Bielsko - Żywiec sugerujesz w ten sposób końcówka trasy Bielsko-Żywiec.
Anonymous - 25-08-2009, 14:27
Jak pojedziecie od skoczowa to tylko skręcić na "stare bielsko" obok "makro" jechać dalej przez tunele i na bystrzańską w prawo i dalej na żywiec. Tak jadąc macie 2paskówke do "bystrej" inaczej to zabite bielsko was czeka przez centrum albo roboty na "złotych łanach"
krzychu - 25-08-2009, 14:30
Tak w ten sposób. Na pewno lepszy pomysł. Drugi wariant to jechać do końca ul bystrzańska i odbić na rondzie w lewo na Rybarzowice dopiero. Jest to też proste rozwiązanie.
Ewentualnie dalej na Godzinszkę, Kalną, Pietrzykowice do wyboru (wszystkie te drogi są przejezdne i raczej mało uczęszczane tyle tam jest się już łatwiej pogubić).
[ Dodano: 25-08-2009, 14:34 ]
gregsyl napisał/a: | Tak jadąc macie 2paskówke do "bystrej" |
A w bystrej Korek bo się zwęża do jednego pasa, potem jeszcze światła są i jak by się chcieli koło bystrej dostać na Żywiecką to z tego co wiem 1h stania na tej uliczce łączącej bystrzańską i Żywiecką wtedy to już lepiej jechać na szczyrk do rąda i na Rybarzowice niż na tą uliczkę się pchać.
IMHO od razu na Żywiecką z obwodnicy najlepsze rozwiązanie będzie zakorkowana ale powinna się posuwać na przód.
Można jeszcze by przejechać bocznymi koło nowego centrum Gemini tam skręcić i tam pojechać bocznymi do żywieckiej ale tam rzadko się światła zmieniają i też może być zakorkowane.
Anonymous - 25-08-2009, 15:28
Koledzy róbcie jak chcecie ja jeżdżę pomiędzy cieszynem a suchą beskidzką od 12lat właśnie piątek-poniedzałek i już różnie próbowałem by było jak najkrócej i tak jak pisałem jest najlepiej. Jak jest zabite w żywcu to go właśnie mijam obok jeziora tam gdzie mamy zlot. Jak jest zabita żywiecka a nie tylko żywiec to wtedy jadę na "przegibek" tamtędy też jest fajnie dojechać na zlot i ładny teren widokowy.
mirc23 - 25-08-2009, 16:06
JCH, niestety nie jestem za tym aby ktoś jechał trasą z zachodu podaną przez ciebie, budowa A1 za czerwionką wymusza objazd a niestety ten poprowadzono przez Rybnik. Rybnik w piatek też lubi być zakorkowany,
moim zdaniem najlepszą trasą dla jadących A4 od strony Wrocławia to:
zjazd z A4 na węźle Zabrzańskim gdzie pokierowany jest obiazd na Tychy, i kierować sie właśnie na Tychy, Mikołów. W Mikołowie przy Auchanie skręcić na Skoczów i dojechać aż do Skoczowa. W Skoczowie zjechać na S1 w kierunku Bielska. A w samym Bielsku za Auchan skręcić na obwodnicę przez Stare Bielsko.
Myślę że to najlepsza trasa ze względu na czas jazdy od zjazdu z A4 do Mikołowa jakoś jedzie się średnio 70, a od Mikołowa do Bielska cały czas dwa pasy. Różnica w kilometrach między moją trasą a jazdą przez Mikołów-Kobiór-Pszczyna-Bielksko, wynosi 31 kilometrów.
Trasę Katowice - Bielsko proponuje omijać ze względu na korki już na wylocie z Katowic jak i prawie pewne piątkowe korki w Tychach i Pszczynie, co prawda na światłach ale wkurzać będą. Sam wlot do Bielska jest rozkopany i zrobione zwężenie do jednego pasa więc i tam może nie być za ciekawie a przejazd przez centrum Bielska też chyba będzie nie za ciekawy.
Wowik - 25-08-2009, 16:17
JCH, Kolego czy
http://mapy.google.pl/map...17,2.705383&z=9 to jest dobre rozwiązanie jadąc z Wrocławia
wojmi1 - 25-08-2009, 16:50
Proszę omijać Oświęcim remont mostu - jednego z dwuch- korki blokują miasto.
Od strony Chrzanowa kierować się na Zator do trasy Zator Andrychów by dobić do trasy Kraków - Bielsko B./kierunek Bielsko / na rądzie kierunek Żywiec
mirc23 - 25-08-2009, 17:38
Wowik, przeczytaj mój opis trasy nad twoim postem opisałem trasę od strony Wrocławia
Wowik - 25-08-2009, 18:03
mirc23, czyli przez Twoją posiadłość Żory
gigant87 - 25-08-2009, 18:13
Chcemy się zatrzymać w Oświęcimiu...
JCH - 25-08-2009, 18:16
mirc23 napisał/a: | budowa A1 za czerwionką wymusza objazd a niestety ten poprowadzono przez Rybnik | No to kiszka.... Rybnik? Nie, nie, nie .... Do Rybnika nigdy w życiu
mirc23, Czy mógłbyś to pokazać na google maps? Bo pomimo tego, że jestem ze Śląska to nie bardzo kojarzę, o którym węźle zabrzańskim mówisz (rzadko jeżdżę A4). Mówisz o DK-44 w kierunku Mikołowa 15 sierpnia jechałem tam, tylko w przeciwną stronę i fragment DK-44 był zamknięty (co wydało mi się dziwne bo jak można krajówkę zamykać ).
|
|
|