To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zderzak przedni w galancie EA [FAQ]

swinks_UK - 15-02-2009, 22:00

Ludzie, a nie prościej wam zdjąć zderzak razem z metalową listwą i dopiero potem rozpinać klipsy?? Wtedy roboty na max 15min. :D
Anonymous - 15-02-2009, 22:36

swinks a gdzie są śruby mocujące tę listwę ?
swinks_UK - 15-02-2009, 22:51

Tu masz zdjęcie jak kiedyś robiłem mojego Galanta GDI:
http://www.mitsubishi-gra...05435_belka.jpg

Musisz zdjąć grill najpierw!
Zielonym kolorem - śruby 10mm mocujące listwę (i wewnętrzne uchwyty reflektora) poziomo do belki.
Czerwonym kolorem - dwie śruby 10mm mocujące wąsy listwy do przedniego pasa, oraz po dwie śruby (razem cztery) 10mm długa nasadka (lub długi krzyżak) mocujące zewnętrzną krawędź zderzaka do błotnika.

Pod spodem jeszcze masz mocowanie zdrzaka do osłony podłogowej (plastikowe klipsy), lub jak pewnie 80% aut już jesteś bez tej osłony.

winter1986 - 18-02-2009, 18:46

swinks_UK Zderzak oddałem dziś do lakierowania, ale na pewno przy wkładaniu go z powrotem skorzystam z tego sposoby (by nie wyciągać reflektorów). Najwięcej roboty to w moim przypadku to odkręcenie tych dwóch śrub mocujących zewnętrzną krawędź zderzaka.
xor - 06-03-2009, 15:43

powiem tak - przy doświadczeniu może i 15min, bez doświadczenia i oczkowej grzechotki... 1.5h. Większość to cholerny wkręt od strony pasażera, za chiny ludowe się dostać do niego nie idzie dzięki zbiorniczkowi płynu spryskliwaczy.

Gdyby nie to to nic strasznego, chwila zabawy bez podnoszenia auta - jak ktoś radził, skręcić koła max., odkręcić 2 wkręty od nadkoli i da się.

Ale grzechotka 10mm to mus.

Anonymous - 06-03-2009, 17:34

xor, a nie da sie wykrecic zbiorniczka od spryskiwaczy zeby chociaz tak troche go przesunac ? :P
Bartek - 06-03-2009, 18:00

miziek, nie ale pomocna jest 10 na dłuuuuuugiej przedłużce - kręcisz wtedy pod zbiorniczkiem i ściągnięcie zderzaka zajmuje max 15 min.....
swinks_UK - 06-03-2009, 23:22

No i dobrze jest nadkole odpiąć na kilku klipsach, by je porządnie odgiąć. I bez obaw, plastik wytrzymały i nie pęknie. Fakt, dłuuuga przedłużka grzechotki na 10mm jest jak złoto w tym wypadku.
winter1986 - 06-03-2009, 23:46

Ja użyłem kombinowanego zestawu do tego jednego wkręta do strony pasażera (grzechotka + taki łamak z castoramy za całe 3 zł + 2 przedłużki po jakieś 10 cm. Łamak bardzo przydatny w trudno dostępnych miejscach (nasadkę nakładasz na wkręta) a grzechotką kręcisz wygodnie na zewnątrz - przytrzymując druga ręką nasadkę. Szkoda, że przy ściąganiu zderzaka nie pomyślałem o tym tylko przy zakładaniu :( ale założenie całego zderzaka zajęło mi około 10 min.
SirSinner - 08-03-2009, 19:42

OT Czy ktoś może mi powiedzieć czy między przednim zdeżakiem a belką jest przynajmniej 2 cm przewa?
Chciałem założyć czujniki parkowania ale nie chcę ściągać całego zderzaka żeby to sprawdzić.

swinks_UK - 08-03-2009, 23:21

W poprzednim GDI zakładałem i weszły spokojnie. Jak masz instalkę pod spryskiwacze lamp, to możesz puścić obok przewody od czujników. Chyba nie masz AŻ tak wielkich czujników... :D
SirSinner - 09-03-2009, 09:30

No niestety nie mam takowej, ale rozumiem że te 2 cm powinny się znaleźć między zderzakiem a belką?
swinks_UK - 09-03-2009, 13:01

Raczej nie powinieneś mieć problemu.
Jamez - 29-07-2009, 11:56
Temat postu: Zderzak przód do Galanta
Witam wszystkich. Chciałbym wymienić zderzak ze swojego galanta na bardziej agresywny. Nie wiem tylko czy europejczyk będzie pasował do mojego sharka wersji Usa.Czy wie ktos czy zderzak będzie pasować?prosze o pomoc
seir - 29-07-2009, 19:55

Z tego co była mowa na forum - nawet lampy przednie są innych wymiarów więc myślę, że może być problem ze wstawieniem zderzaka EU w maskę USA.