To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero III - [3.2 DID] hałas z przednich napędów

zbyszekm2 - 13-02-2010, 00:56

I co było?
Anonymous - 26-02-2010, 19:41

Piasty sprawdzone ,łożyska są ok , a wycie słychać od czasu do czasu !! Czekam aż się coś rozleci bo mechanik nic nie " wyczaił " .
zbyszekm2 - 26-02-2010, 20:30

butyński napisał/a:
Piasty sprawdzone ,łożyska są ok , a wycie słychać od czasu do czasu !! Czekam aż się coś rozleci bo mechanik nic nie " wyczaił " .

a jak to sprawdzał?

1405 - 26-02-2010, 21:31

butyński napisał/a:
A czy nie są to przypadkiem "załanczające" się sprzęgiełka?
Przy ostrych mrozach u mnie też coś takiego się robiło zwłaszcza jak nie zachowałem procedury rozłączenia przedniego napędu. :wink:

zbyszekm2 - 26-02-2010, 21:58

[quote="1405"]
butyński napisał/a:
A czy nie są to przypadkiem "załanczające" się sprzęgiełka?
Przy ostrych mrozach u mnie też coś takiego się robiło zwłaszcza jak nie zachowałem procedury rozłączenia przedniego napędu. :wink: [quote]
w PIII nie ma sprzęgiełek.

Anonymous - 27-02-2010, 16:01

zbyszekm2 napisał/a:
butyński napisał/a:

a jak to sprawdzał?

Rozkręcił wszystko ( bo mu zasugerowałem , że to mogą być piasty ) i powiedział ,że z piastami wszystko ok !

zbyszekm2 - 27-02-2010, 17:37

żeby sprawdzić łożyska w piastach nie trzeba nic rozkręcać, wystarczy obrócić kołem, ale te łożyska rzadko maja taki szum. Najczęściej jest to luz na boki. podnosisz koło do góry i patrzysz czy koło nie ma luzów na boki.
Anonymous - 27-02-2010, 19:31

Kiedyś go podnosiłem i sprawdzałem wraz z mechanikiem (za pierwszym razem jak zaczął wyć w tamtym roku ) i nic . Przy następnej wizycie podniosę jeszcze raz i sprawdzę . Póki co dzięki za rady .Pozdrawiam

[ Dodano: 01-03-2010, 16:27 ]
Dziś przy okazji wizyty w warsztacie podniesiono samochód obracano kołami , szarpano w prawo w lewo , góra , dół i nic - żadnych luzów i nic nie szumi .

joebar - 02-08-2011, 19:49

Mam podobny problem. Do prędkości 90km/h „buczenie” jest przerywane , później przechodzi w jednostajny dźwięk. Przy skręcaniu w lewo jest cisza. Podczas skręcania
w prawo dźwięk się nasila. Wymieniłem łożysko z lewej strony i dalej jest tak samo. Czy ktoś ma jakiś pomysł co to może być?

SoffCar - 12-08-2011, 15:41

hej
to będzie coś z hamulcami - jak nie klocki albo tarcze to cały zacisk może być wykrzywiony i nie odbija jak należy
ja tak miałem

i jak się leciało szybciej to słychać było jak obciera (szczęka o tarczę)

trzeba najpierw wyczyścić te prowadnice (czy jak to się nazywa) i te gumki, które tam nie dopuszczają brudu, bo mogą być rozwalone

jak jest czysto i cało, i niby powinno odbijać, a dalej huczy, to trzeba polookać, czy te sworznie w zaciskach nie są pokrzywione

moim zdaniem powinno się wymienić i tarcze i klocki, bo pewnie się mocno przegrzewały i ich parametry są już bliżej nieznane

pozdro
S.

kriss499 - 09-10-2011, 18:23

podłacze sie do tematu u mnie zrobiło sie to samo ale tylko jak jest na 2H na 4H przechodzi, łożyska w kołach mam sprawne na 100% hamulce też
Anonymous - 09-10-2011, 19:54

U mnie ustało samo - nic nie robiłem w tym kierunku .
kriss499 - 09-10-2011, 21:09

wydaje mi sie że to działa tak jakby przedni napęd sam chciał sie dołączyć bo przy zwalnianiu tak mnie więcej do 10-15 km/h słychać stuk i jest dobrze
mikello - 20-06-2013, 11:27

joebar napisał/a:
Mam podobny problem. Do prędkości 90km/h „buczenie” jest przerywane , później przechodzi w jednostajny dźwięk. Przy skręcaniu w lewo jest cisza. Podczas skręcania
w prawo dźwięk się nasila. Wymieniłem łożysko z lewej strony i dalej jest tak samo. Czy ktoś ma jakiś pomysł co to może być?

Odświeżam...

Mam dokładnie taki sam objaw, tylko w twoim przypadku trzeba było wymienić łożysko z prawej strony zamiast z lewej.
Czy piastę można wykręcić bez problemu czy trzeba wyprasowywac?
Łożyska jakby ktos chciał w piaście wymieniać to zapewne na prasie, ale czy całą piastę ze zwrotnicy też?
Jakiego producenta wybrać z tych tańszych - JPN, Yashika, NTY, JAPANPARTS, i ewentualnie z tych droższych - RUVILLE, SNR, SKF - co polecacie?

Rozumiem że terminem łożysko określa się łożysko w obudowie (4 otwory) a piasta to łożysko w obudowie wprasowane z tą część z 6 szpilkami i całość tworzy piastę.
Zastanawiam się czy dam radę to wymienić bez prasy gdy kupię komplet z tymi szpilkami?

zbyszekm2 - 20-06-2013, 12:40

Jeśli nie była w ostatnim czasie wymieniana piasta to trzeba wycisnąć na prasie.
Najlepiej oryginał
Zawsze mają w komplecie szpilki.