[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] Strasznie szarpie, brak mu mocy?!
Kondzio_czdz - 05-09-2009, 15:08
Jeśli też podejrzewasz uszczelkę to sprawdź jeszcze bagnet-czy nie ma na nim takiej jakby piankowatej mazi choć to raczej nie uszczelka.
Sposób regulacji zapłonu tak wstępnie:
1. zaznacz markerem położenie aparatu, tak żeby w razie czego móc wrócić,
2. popuść 2 śruby na których przymocowany jest aparat
3. przestawiaj aparat raz w jedną raz w druga stronę, nasłuchując kiedy silniczek chodzi lepiej. Zostaw w takim położeniu gdzie wg Ciebie chodzi w miarę ok.
4. dokręć śruby.
(może się po prostu okazać że po wymianie zapłon nie został dokręcony i zmienił pozycję, albo nie został wyregulowany)
To wszystko oczywiście na załączonym silniku.
Moja sugestia-jeździsz często na prawie pustym baku? Sprawdź pompę paliwa. Jest chłodzona właśnie paliwem, jak jest go mało lubi się zatrzeć i być może stąd to wszystko. Albo filtr paliwa też może być do wymiany i jak potrzebuje więcej benzynki to klęka.
Nie zaszkodzi też czyszczenie przepustnicy, a jak to zrobić nasz na mitsubishifan.webpark.pl/
a przede wszystkim to działaj, działaj, działaj
kamil892411 - 05-09-2009, 16:00
chcialbym sie podlaczyc do tematu...ja mam w misku tak ze jak ruszam z 1 czasem nawet na 2 sie tak dzieje ze poprostu colcik tak jak by nie dostawal paliwa poprostu przestaje jechac i szarpie a jak wcisne sprzeglo to jest ok i musze wtedy zwiekszyc obroty i moge ruszac...mial ktos kiedys takie objawy ? co to moze byc ?
Kondzio_czdz - 05-09-2009, 19:53
kamil892411, to akurat brzmi znajomo. A powiedz mi taką rzecz, rozumiem że tylko przy ruszaniu i po jakimś czasie problem znika? Tak powyżej 3-4tyś idzie dobrze?
kamil892411 - 06-09-2009, 00:42
tak idzie dobrze ale wlasnie raczej problem nie znika jade np na 2 czy 3 przy normalnej predkosci czasem przerywa ale wcisne i powyzej 4 tys idzie dobrze. i wlasnie zdaza sie ze przy ruszaniu sie dusi najczesciej sie tak dzieje jak jest malo paliwa zauwazylem, moze to przypadek
Kondzio_czdz - 06-09-2009, 23:54
Z paliwem to wskazywałoby na pompę paliwa, szczególnie jeśli często jeździsz na "oparach" to łatwo ją zajechać bo paliwem jest chłodzona (jest w baku).
Ale z tym sprzęgłem i tym, że na wysokich obrotach idzie lepiej to mnie trochę myli bo tak samo miałem jak sonda lambda powiedziała papa.
A aktualnie sam mam problem z pompą paliwa, tyle że jak chwycę sprzęgło to wtedy raczej spada niebezpiecznie nisko a czasem gaśnie, bo po prostu brakuje mu paliwa po ostrzejszej jeździe. No i oczywiście czasem przerywa jak docisnę gaz jakby miał dziury jakieś, no ale przyczyna znana. Jednak jak zaleję bak przynajmniej do połowy to jest w miarę ok i da się jeździć komfortowo.
|
|
|