[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] tragedia Palą mi tylko 2 cylindry :( co to może b
zygiii - 04-09-2009, 17:54
dzięki gregorbu za odpowiedź
jak moge domowymi sposobami ustawić zapłon? jest taka możliwość?
pozdrawiam:)
docencik87 - 04-09-2009, 18:09
A ja by, proponował sprawdzić ECU . Może kondensatory wylały i jest problem...
instrukcja wymiana na stronie Krzyżaka www.mitsubishifan.webpark.pl
Anonymous - 04-09-2009, 21:28
zygiii napisał/a: | dzięki gregorbu za odpowiedź
jak moge domowymi sposobami ustawić zapłon? jest taka możliwość? | Kąt wyprzedzenia zapłonu ustawia się za pomocą lampy stroboskopowej. Jest w dziale FaQ instrukcja. To, co możesz zrobić, by sprawdzić, czy aparat zapłonowy może być w to zamieszany:
- Zrób pisakiem znaczniki (kreski) na głowicy i aparacie, by zaznaczyć obecne położenie aparatu (by można było potem go ustawić w takiej pozycji, jakiej jest obecnie).
- Poluzuj śruby mocujące (klucz 12).
- Na włączonym silniku, obracaj aparatem w lewo i prawo (lub w górę i w dół, jeśli swoich przodem do silnik) i obserwuj, co się dzieje. Jeśli w pewnym momencie usłyszysz bardziej prawidłową pracę silnika, wydrukuj instrukcję z forum i udaj się do mechanika, który poprawnie ustawi zapłon. I tu uwaga: mechanik ma bezwzględnie przestrzegać instrukcji, tj. zmasować złącze diagnostyczne.
Powodzenia!
docencik87 napisał/a: | A ja by, proponował sprawdzić ECU . Może kondensatory wylały i jest problem... | Wówczas byłby problem na wszystkich cylindrach, przynajmniej tak mi się wydaje. Poza tym raczej pokazałby się CE. Ale - oczywiście - sprawdzić nie zaszkodzi.
zygiii - 06-09-2009, 14:30
byłem chwile moment temu przy samochodzie
kichy prychy odpalił
za 5 razem
odkręcam zapłon,przestawiam lewo prawo lewo prawo nadsłuchuję ? ZERO ZMIAN musiałem go trzymać na obrotach aby mi nie zgasł kurde , przestawiłem na skrajna pozycje poczułem baaardzo delikatna poprawę ale to bardzo ale zmian nie widzę:( dalej nie wiem:( był przy mnie moj kolega silnikowiec ,zmierzył kompresje i mam 14 13 13 14 przy przebiegu 235 000 ,odkręcał mi wtryski i leją tak jak powinny , zdjął pokrywę od zaworów podniósł samochód wrzucił na piaty bieg zakręcił kołem przednim - zawory jak najbardziej ok ,- rozkłada rece ,
Panowie co to jeszcze moze byc?
dziekuje bardzo za odpwoiedz
josie - 06-09-2009, 14:44
Sprawdzałeś to ustawienie rozrządu (czy pasek nie przeskoczył)?
zygiii - 06-09-2009, 15:09
naprwade nie wiem jak to sprawdzic...
czarnuch23 - 06-09-2009, 15:21
niestety musisz zdjac oslone rozrzadu i sprawdzic czy kola sa ustawione na znacznikach/ ja inne metody ne iznam ale moze istnieje jakas posrednia.
Zdjecie gornej oslony jest proste gorzej z dolem.....
Anonymous - 06-09-2009, 15:37
czarnuch23 napisał/a: | niestety musisz zdjac oslone rozrzadu i sprawdzic czy kola sa ustawione na znacznikach/ ja inne metody ne iznam ale moze istnieje jakas posrednia.
Zdjecie gornej oslony jest proste gorzej z dolem..... | Dolnej nie trzeba zdejmować. Wystarczy ustawić koło pasowe na znacznik T są na dolnej osłonie i sprawdzić, czy kółko wałka rozrządu pokrywa się ze znacznikiem na głowicy.
Maretzky85 - 06-09-2009, 15:47
gregorbu, mi nigdy ta metoda się nie sprawdziła, zawsze był albo trochę przestawiony, albo zupełnie gdzie indziej. Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby znacznik na kole pasowym był na T kiedy górne znaczniki rozrządu się pokrywają.
Ale może miałem jakieś dziwne koła pasowe
Krzyzak - 06-09-2009, 16:47
Maretzky85, z mojego doswiadczenia jest tak, jak pisze Grzes - to sie MUSI!!! zgadzac. W przeciwnym razie rozrzad jest przestawiony (no chyba, ze koło od innego modelu jest...).
Anonymous - 06-09-2009, 16:52
Trzeba też wziąć pod uwagę, że znaczniki pokryją się co drugi obrót wału, bo ilość zębów na zębatce wału jest dwa razy mniejsza niż na zębatce wałka rozrządu.
U mnie w obu autach znaczniki się idealnie pokrywają. W Żabozielonym też się pokrywały, w Colcie czarnuch23 - również. Mam brzydki nawyk sprawdzania tego po złożeniu rozrządu i założeniu wszystkich pasków.
czarnuch23 - 06-09-2009, 18:37
ja bym to nazwal dobrym nawykiem ja statnio sciagnalem kolopasowe i wtedy mialem dostep do znacznika... ale to jest ciekawsze i napewno sprawdze
Anonymous - 07-09-2009, 07:57
czarnuch23 napisał/a: | ja bym to nazwal dobrym nawykiem ja statnio sciagnalem kolopasowe i wtedy mialem dostep do znacznika... ale to jest ciekawsze i napewno sprawdze | Na dolnej obudowie masz znaczniki (T, 10, I, BTDC - nie pamiętam dokłądnie kolejności), a na kole pasowym nacięcie. Ustawia się analogicznie jak zapłon z tą różnicą, że nacięcie na kole musi się pokryć ze znacznikiem "T" na obudowie. W Twoim poprzednim silniku pokrywało się.
daijiro - 31-03-2010, 15:50
Witam.
Odkopuje temat, bo u mnie objawy kropka w kropke jak u autora.
Nie chodzi na 2 i 3 cylinder, ale iskra sobie "lata".
Mimo to świece mokre więc brakuje synchronizacji...?
Aparat i ECU podmienione z innego Colta - bez zmian. Kompresja, ustawienie zaworów i
zapłonu ok. Świece kable też
Ręce opadają mi i wszystkim mechanikom u których byłem.
Według nich to są jakieś cuda, a ja uparcie twierdze, że coś się po prostu spie..przyło.
Czy szanowni doświadczeni koledzy mają jakiś pomysł?
czarnuch23 - 31-03-2010, 17:30
podmien miejscami wtryski zobacz czy to spowoduje zmiane tlokow. Jesli wtryski leja paliwo byc problem z podpaleniem mieszanki od iskry. Taki moj pierszy strzal.
Aparat masz mechaniczny a wiec synchronizacji nie mogles zgubic. (ewentualnie kolejnosc kabli ale to tez srednio przy tych objawach.
Jesli masz sprez, jest iskra i paliwo zostaja nieszczesliwe wtryski.
|
|
|