To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Klima manualna

Anonymous - 02-09-2009, 13:04

Heczok napisał/a:
Źle zinterpretowałem post arturro o klimatyzacji - myślałem, że chodzi mu o chłodzenie,

dokladnie, bo wiekszosc osob klime kojarzy tylko z temperatura skrecona na maksa tj. ok 5 C, a przeciez klime mozemy wlaczyc razem z cieplym powietrzem (zimne wieczory) i rownie ladnie i pieknie nam odparuje szyby (tzn. osuszy powietrze nie oziembiajac go).

jaca71 - 02-09-2009, 13:13

Heczok napisał/a:
jaca71 jeżeli w obu przypadkach mamy odparować szybę nie patrząc na komfort jazdy to takie samo działanie podgrzać i odprowadzić wilgoć - czyli klima i grzanie na maksa. Jeżeli mamy patrzeć dodatkowo na komfort jazdy to pierwszy przypadek klima i chłodniejsze powietrze, w drugim klima i ogrzewanie.

Cały myk polega na tym że w okolicy 0C czasami nawet do 5C klima sie nie włączy mimo że chcemy. W takich przypadkach wystarczy tylko zagrzać powietrze z zewnątrz aby odparować szybę. Tak samo nie ma potrzeby suszyć całego powietrza w samochodzie wystarczy osuszenie "lokalne" w okolicy szyby, lub podniesienie jej temperatury dmuchając na nią ciepłym powietrzem.
W lecie przy upale wystarczy za to dmuchnąć tylko lodowatym powietrzem na szybę - ale bez przesady bo ochłodzona szyba potrafi skondensować wilgoć od zewnętrznej strony:)
Oczywiście najskuteczniejsze jest pomieszanie klimy (jako ograniczenie wilgotności) z ogrzewaniem. tyle że nie zawsze komfort na to pozwala.

magik - 02-09-2009, 13:17

jaca71 napisał/a:
wykręcałem rękę

Bandyta... :)
Zawsze włączam klimę i kieruję nadmuch na szybę, sekunda i nie ani śladu po zaparowanych szybach. Poza tym nawet jak jest zimno, od czasu do czasu należy uruchomić klimę.
Sama nagrzewnica w 1 momencie powoduje dalsze zaparowanie szyb, a dopiero później usuwa wspomniane.

Heczok - 02-09-2009, 14:09

jaca71 napisał/a:
Heczok napisał/a:
jaca71 jeżeli w obu przypadkach mamy odparować szybę nie patrząc na komfort jazdy to takie samo działanie podgrzać i odprowadzić wilgoć - czyli klima i grzanie na maksa. Jeżeli mamy patrzeć dodatkowo na komfort jazdy to pierwszy przypadek klima i chłodniejsze powietrze, w drugim klima i ogrzewanie.

Cały myk polega na tym że w okolicy 0C czasami nawet do 5C klima sie nie włączy mimo że chcemy. W takich przypadkach wystarczy tylko zagrzać powietrze z zewnątrz aby odparować szybę. Tak samo nie ma potrzeby suszyć całego powietrza w samochodzie wystarczy osuszenie "lokalne" w okolicy szyby, lub podniesienie jej temperatury dmuchając na nią ciepłym powietrzem.
W lecie przy upale wystarczy za to dmuchnąć tylko lodowatym powietrzem na szybę - ale bez przesady bo ochłodzona szyba potrafi skondensować wilgoć od zewnętrznej strony:)
Oczywiście najskuteczniejsze jest pomieszanie klimy (jako ograniczenie wilgotności) z ogrzewaniem. tyle że nie zawsze komfort na to pozwala.

jaca71 klimatyzacja składa się ze skraplacza i parownika - działa w ten sposób, że parownik "pobiera" ciepło z pomieszczenia (samochodu) a skraplacz "oddaje" je do otoczenia. Nie wiem jaki skraplacz jest w Lancerach, ale w takich normalnych splitach (klimatyzatorach "domowych') skraplacz załącza sie od temperatur -6C -8C, więc zdziwiony jestem, że nie chce startować przy 0C - ale może tak być. A co do "lokalnego" osuszenia to masz rację, że najlepiej aplikować osuszanie w tym miejscu, które dokładnie chcemy odparować - w tym wypadku szyba.

Uwex - 02-09-2009, 14:12

Trzeba też chyba do tego dodać , że filtr kabinowy musi być w miarę czysty !
Cezarito - 02-09-2009, 18:40

Uwex napisał/a:
Trzeba też chyba do tego dodać , że filtr kabinowy musi być w miarę czysty !

Ktoś wie którędy się do niego dobrać w Lancerku ?

Luk - 02-09-2009, 18:59

Cezarito, za schowkiem przed pasażerem. Trzeba otworzyć, potem zdjąć z takich zaczepów z boku żeby się otworzyło zupełnie do dołu i filtr jest w głębi, też przytrzymany jakimiś zaczepami. Nie pamiętam dokładnie, ale to prostota, sam go wyjąłem bez jakiejkolwiek instrukcji...
Cezarito - 02-09-2009, 19:15

Luk, dzięki wielkie Miszczu ;-)
piomic - 02-09-2009, 22:00

jaca71 napisał/a:
Jak postępujecie w pierwszym przypadku? A jak w drugim?
W obu tak samo. :twisted:
Przekręcam prawą gałę z "auto" na "szyba" i czekam góra 10s...

jaca71 - 15-10-2009, 10:26

Pytanie i czekam na szczerą odpowiedź. Komu wczoraj włączała się klima?
Od razu napisze że po wejściu do samochodu i po pojawieniu się komunikatu ice roads posibility (znaczy temperatura poniżej 4C) klimy nie udało mi się uruchomić.
Czekam na speców którzy tego dokonali ;)

risc - 15-10-2009, 10:37

Witam!
jaca71 napisał/a:
(...)

Szczerze - mnie się włączyła wczoraj jak i dzisiaj w drodze do pracy jechałem z włączoną klimą. Temperatura zewnętrzna 1'C.

Pozdrawiam,
risc

jaca71 - 15-10-2009, 10:39

risc napisał/a:
Witam!
jaca71 napisał/a:
(...)

Szczerze - mnie się włączyła wczoraj jak i dzisiaj w drodze do pracy jechałem z włączoną klimą. Temperatura zewnętrzna 1'C.

Pozdrawiam,
risc

Włączyła czy tylko zaświeciła kontrolka?

Luk - 15-10-2009, 10:57

Cytat:

A jak sprawdzić (pomijając kontrolkę) czy się włączyła? Chodzi o to, że osusza (albo nie) szyby, tak? Moja automatyczna działa, tzn. kontrolka się świeci i błyskawicznie osusza. Jak wyłączę, to natychmiast mi parują. W manualnej jest inaczej? Temperaturę mam na 25 st.

risc - 15-10-2009, 12:01

jaca71 napisał/a:

Powiem tak - co do dnia wczorajszego nie jestem pewien czy się załączyła, w każdym razie kontrolka świeciła na pewno. Natomiast jeśli chodzi o dzień dzisiejszy jestem pewien że się załączyła - nie tylko zapaliła kontrolka.

Pozdrawiam,
risc

gzesiolek - 15-10-2009, 12:19

Ja mam wrazenie ze u mnie wczoraj sie nie zalaczyla... przynajmniej rano...
tzn. kontrolka on, ale odparowalo szyby dopiero jak sie powietrze nagrzalo mocno...
wiec stawiam, ze nie osuszalo dodatkowo powietrza...