[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Pokrętło regulacji świateł/Przycisk świateł przeciwmg
Koyocik - 15-09-2009, 14:56
A ta regulacja, jak kręcisz tym `potencjometrem` to stawia opór, czy idzie gładko? I czy są odczuwalne kliknięcia pomiędzy 0-1-2-3-4?
pitbu77 - 15-09-2009, 15:03
Jak rany Koyocik nie mam pojęcia. Sprawdzę to napiszę. Chociaż wydaje mi się, że gładko bez wyraźnych pozycji 1, 2, 3, 4.
Podobnie jest w przycisku świateł p.m. - jak włączam to czuć takie kliknięcie. Jak wyłączam to tak jakoś gładko bez odczuwalnego kliknięcia.
16.09.09 13.35
Sprawdziłem pokrętło. Klikanie jednak jest i pokrętło pracuje "krokowo".
costa brawa - 15-09-2009, 15:51
co do przycisku p.m to napewno sprezynka jest w przelaczniku ? bo ja sobie tak od awaryjnych poskladalem wszystko i mialem taki sam problem ze wlaczyc wlaczylem ale juz nie dlao wylaczyc i znalazlem sprezynke na stole - zlozylem jak sie nalezy i wszystko chodzi
pitbu77 - 15-09-2009, 16:11
Ze sprężynką to była inna historia. Jak rozbierałem przełącznik to jedna się musiała oczywiście wyrwać ze szponów plastiku i poszła w trawę przed garażem. Więc wziąłem tę co została, rozciągnąłem i przeciąłem na pół. Przyciski pracują z wyczuwalnym oporem ale brakuje mi tego kliknięcia przy wyłączaniu świateł p.m. przednich...
costa brawa - 15-09-2009, 21:42
no to tu masz problem - ja dorabialem sprezynke i dopiero za 4 razem dopasowalem tak ze przycisk dzialal tak jak trzeba (wlasnie w awaryjnych dorabialem bo mi zginela jedna w podobny sposob ) wbrew pozorom one musza byc dosc precyzyjnie dobrane nie za mocna i nie za slaba
pitbu77 - 16-09-2009, 13:47
costa brawa napisał/a: | wbrew pozorom one musza byc dosc precyzyjnie dobrane nie za mocna i nie za slaba |
Pierwszy raz się z czymś takim spotykam. Sprężynka nie powinna mieć wpływu na dobre przewodzenie na płytce scalonej. Chyba raczej coś uszkodziłem na płytce. Poszukam z jakiegoś rozbitka tego przełącznika i pokrętła regulacji świateł. Oczywiście najpierw jeszcze posprawdzam czy czegoś nie przeoczyłem.
Zhan - 17-09-2009, 21:56
pitbu77, jak chcesz to mozemy sie wymienic, dasz mi swoja uszkodzona plytke a ja Ci dam dobra. Mam taki zapasowy wlacznik ale bede go przerabial i tak na prawde nie potrzebuje calej elektroniki tylko ten fragment plytki na ktorej sa styki.
pitbu77 - 18-09-2009, 10:46
Zhan, dzięki wielkie tylko nie wiem co jest uszkodzone u mnie. Muszę to najpierw pomierzyć miernikiem. Może to faktycznie jakiś zimny lut, który poluzowałem.
Ale propozycji nie odrzucam Sprawdzę i dam znać.
[ Dodano: 21-09-2009, 10:43 ]
Witam,
Już właściwie jest po temacie. Pokrętło położenia świateł działa - nie było styku. W aucie urzędował mój 2-letni synuś i po jego "delikatnym" klepnięciu tegoż pokrętła auto ozdrowiało. Co ciekawe, przycisk świateł przeciwmgielnych przednich też zaczął wyłączać światła po naciśnięciu. Co prawda nie świeci dioda (chyba jest poluzowana) ale przełącznik działa - bez wyraźnego kliknięcia jak przy drugim przycisku do świateł p.m. tylnych.
Czasami warto wpuścić dziecko za kierownicę.
Jak ktoś potrzebuje coś uzdrowić w aucie to umówię go na serwis wykonywany przez mojego synalka. Tu stuknie, tam klepnie i auto jak nowe
Dzięki MM za pomoc i sugestie.
|
|
|