To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Nawigacja nowy Lancer

Trik - 16-09-2009, 20:01

Forensic napisał/a:
W aucie jest tylko jeden problem: gdy telefon jest sparowany z systemem BT navigacja nie wydaje poleceń głosowych

Tak w ogóle czy tylko podczas połączenia/rozmowy.
Bo w moim HTC z Automapą niema przeciwskazań. Mapa działa a tel odbiera połączenia, jest też ikona słuchawki na ekranie mapy żeby można było wybrać połącznie z ksiązki telefonu (nie wprowadzałem ksiażki tel do systemu w samochodzie by bym sią chyba o...ł. ponad 300 numerów wytłumaczyć :twisted: )

charlie80 - 16-09-2009, 22:17

No i się doczekaliśmy.
http://www.allegro.pl/ite..._bluetooth.html

Co sądzicie o tym sprzęcie?
Warto? Ja bardzo poważnie się nad tym zastanawiam.

pozdrawiam

Luk - 17-09-2009, 11:07

charlie80, jak Ci potrzebny telewizor i kino domowe w samochodzie, to może warto. Jak tylko dla nawigacji, to moim zdaniem chybiony pomysł. Ja wolę przenośną nawigację, którą mogę sobie zabrać do drugiego samochodu/na rower/na jacht/na spacer (mam w telefonie więc cały czas mam przy sobie) a poza tym mogę sobie zainstalować inne oprogramowanie nawigacyjne (np. Ozi Explorer). Poza tym w samochodzie mam przyklejone do szyby prawie na wysokości oczu, więc nie muszę odrywać wzroku od drogi i patrzeć gdzieś w dół...
Nie napisali pod jakim systemem to działa, nie wiadomo, czy można sobie instalować dodatkowe programy...
Takie jest moje zdanie. Oczywiście ma parę fajnych opcji, np. kamera cofania.

jaca71 - 17-09-2009, 11:24

Luk napisał/a:
Nie napisali pod jakim systemem to działa, nie wiadomo, czy można sobie instalować dodatkowe programy...
Wygląda na kopię tego z Outlandera a tam był WM 5.0 czyli instalujesz co chcesz. Pełna funkcjonalność PDA. Tylko cena tak średnio licząc 2x za duża bym myślał o tym poważnie.
Jest jeszcze jeden duży plus - kamera cofania :) i drugi mały - można wyrzucić na tył bajkę dzieciakom :)

Luk - 17-09-2009, 11:41

jaca71 napisał/a:
Jest jeszcze jeden duży plus - kamera cofania :) i drugi mały - można wyrzucić na tył bajkę dzieciakom :)

No i duży minus w stosunku do fabrycznej nawigacji: brak możliwości ustawiania różnych parametrów komputera samochodu... To jest to, czego mi brakuje w moim Invite... Choć z drugiej strony, pewnie bym się pobawił i tyle :)

jaca71 - 17-09-2009, 11:47

Trochę odbiegliśmy od tematu ale ciekawi mnie trochę co tam można ustawić? Bo widziałem że widać tam prędkość i spalanie z ostatnich godzin ale co jeszcze?
Luk - 17-09-2009, 11:54

jaca71 napisał/a:
co tam można ustawić?

Podobno wszystko :D Np. po ilu sekundach ma gasnąć oświetlenie :) Zapewne również jak mają się świecić i czy wogóle światła dzienne. Czyli wszystko to, co musimy ustawiać podpinając do kompa w serwisie. Ale niech się wypowie ktoś, kto ma wersję z MMC...

fargo - 17-09-2009, 15:03

No jest parę rzeczy do ustawienia

w sumie jest tego dużo więcej :rolleyes: sam chyba jeszcze wszystkiego nie sprawdziłem .

martinet - 18-09-2009, 13:15

Przy odrobinie zacięcia do grzebania w sofcie (wgranie map/zmiana programu) mozna by pomyslec o tym: (nie wiem jak z cłem na przesyłki z Hong Kongu)

http://cgi.ebay.com/8-DVD...emZ230369691327

niestety nie bylo by gwarancji

wyglada jak ten z allegro, tylko niezbrandowany

jaca71 - 18-09-2009, 13:33

martinet napisał/a:
Przy odrobinie zacięcia do grzebania w sofcie (wgranie map/zmiana programu) mozna by pomyslec o tym: (nie wiem jak z cłem na przesyłki z Hong Kongu)

http://cgi.ebay.com/8-DVD...emZ230369691327

Niecałe 2000zł + przesyłka i ewentualne clenie, vatowanie. hmmm. I to jest super alternatywa dla fabrycznej :)

rybirek - 18-09-2009, 16:31

Jeszcze jedna ?
http://www.chinacarvideo....3d321115fd25ea4

Jest opcja (CANBUS) Steering wheel control (+$80.00) , ciekawe czego odczyt umożliwia ...

Luk - 18-09-2009, 16:54

rybirek napisał/a:
opcja (CANBUS) Steering wheel control

Chyba chodzi o to, że umożliwia sterowanie przyciskami z kierownicy. Bez tej opcji pewnie owe przyciski nie działają...

redundantor - 18-09-2009, 18:04

DVD w nawigacji - niesamowicie przydatna rzecz ;) . Chyba dla zawodowego kierowcy (taxi). Bo w innych przypadkach jakaś pomyłka - chyba, że ktoś chce wylądowac w rowie przy okazji.
ElemenT - 18-09-2009, 18:20

tak ale to urządzenie ma możliwość podłączenia 2 tv np w zagłówkach
puszczasz wtedy dzieciakom bajke a samemu masz navi uruchonione

Anonymous - 18-09-2009, 19:03

Trik napisał/a:
Forensic napisał/a:
W aucie jest tylko jeden problem: gdy telefon jest sparowany z systemem BT navigacja nie wydaje poleceń głosowych

Tak w ogóle czy tylko podczas połączenia/rozmowy.
Bo w moim HTC z Automapą niema przeciwskazań. Mapa działa a tel odbiera połączenia, jest też ikona słuchawki na ekranie mapy żeby można było wybrać połącznie z ksiązki telefonu (nie wprowadzałem ksiażki tel do systemu w samochodzie by bym sią chyba o...ł. ponad 300 numerów wytłumaczyć :twisted: )

No właśnie nawet gdy nie rozmawiam navi nie wydaje poleceń głosowych. Kombinowałem z ustawieniami w telefonie i ustawieniami w Garminie XT ale niestety bez efektów -moja navi nie gada (no chyba, że wyłącze BT w telefonie).