Nasze Miśki - Moja Carisma 1.8 GDI
mkm - 06-10-2009, 00:14
Mnie to dozowanie troche niepokoi...
Pytanie czy lepsze/zdrowsze jest "czyszczenie" wtryskow/ukladu przy rozcienczonym w paliwie preparacie przez jakis dluzszy przebieg (w moim przpadku okolo 300km), czy zalanie „pustego” baku preparatem i jednorazowe „przepalenie” go?
Zapewne sklad chemiczny tych preparatow jest rozny, ale nawet chwilowa praca silnika na „skoncentrowanym czyms” jakos do mnie nie przemawia.
No i jeszcze to Twoje GDI...
gigant87 - 06-10-2009, 07:13
TEgo czegoś jest 200ml, a dziś oddaję auto do machanika...
Nie mam jednak pustego baku. Chyba podjadę niezbyt ekonomicznie na stację, zaleję ten środek i trochę poczekam, a później zaleję V-Power i będzie OK
Następnie do mechanika i... znów bez samochodu :/
gigant87 - 21-11-2009, 19:01
Środek niewiele pomógł- przynajmniej nie odczuwam różnicy.
Przy przebiegu 163 tyś km został wymieniony pasek rozrządu z osprzętem, wymieniony olej, filtr oleju i filtr paliwa.
Poza tym Carisma jeździ już na zimowych oponkach Fulda Kristall Montero 2, takie jak te:
http://www.opony.com/opon..._montero_2.html
Dodatkowo odgrzybiłem klimę, umyłem filtr kabinowy i byłoby ok, gdyby po tym zabiegu nie przestały zapalać się przednie halogeny. Najpierw włączały się same podczas jazdy, a teraz nie chcą się włączyć w ogóle. Prawdopodobnie pianka wniknęła do włącznika i przestał działać.
Poza tym bezproblemowo, średnio wychodzi mi 8l/100km, w samej trasie zgodnie z przepisami, nawet w 5 osób rzadko kiedy wychodzi ponad 7.
gigant87 - 10-01-2010, 21:48
Piszę, bo pojawił się mały problem z moim silnikiem. Po zatankowaniu na stacji Tesco (podobno po badaniu jakości dzień wcześniej) podczas jazdy autostradą zaczęła się zapalać co jakiś czas pomarańczowa kontrolka pompy oleju. (Czy to CE?) Później świeciła się już cały czas, samochód nie wkręca się na obroty powyżej 3500, i coraz bardziej ta wartość spadała. Pomagało gaszenie silnika i ponowne zapalenie. W momencie jak się świeci kontrolka, to spalanie chwilowe wynosi 25l/100km. Przynajmniej wg wyświetlacza, bo z całej trasy mi wyszło 7l/100 (wg wyświetlacza 13).
Zalałem 30l (do pełna) V-Powera, dodałem uszlachetniacza STP. Zrobiłem kilka km i zostawiłem auto na parkingu. Po kilku godzinach miałem problem z zapaleniem samochodu. Gdy już się udało, bardzo łatwo było go zgasić podczas ruszania. Dojechałem jakoś do domu, z niesamowitym szarpaniem (co jakiś czas dostawał normalnego wigoru, objawiało się to buksującymi kołami :/). Na parkingu, gdy dawałem więcej gazu, to się jakby dusił, max obroty to 3000-3500. Gdy delikatnie to czasem udało się zamknąć obrotomierz. Gdy się jednak dusi i nadal depczę gaz do oporu, to czuć takie kołysanie samochodu, pochodzące gdzieś z okolic wydechu końcowego. Sprawdziłem czy może nie jest zatkany wydech, ale z obydwóch rur wylatują spaliny.
Po zgaszeniu i odpaleniu, przejechałem się po parkingu i było wszystko OK, silnik żwawy, nie szarpał.
Macie jakieś porady, co to może być?
Zaraz będę jechał po mieście, ok 3 km, zobaczymy jak będzie.
Tymczasem proszę o wypowiedzi
Aha,
przepustnica czyszczona w lipcu (jakieś 9000 km temu), filtr paliwa wymieniany w październiku 4500km temu. Pompa paliwa niskiego ciśnienia (ta pod kanapą, nowa od japaneze) i świece (NGK) wymieniane w sierpniu ok 7400 km temu.
Bartek - 11-01-2010, 07:41
Przepustnica do regeneracji
gigant87 - 11-01-2010, 10:29
Wczoraj trochę pojeździłem, było OK, nawet bardzo. Dziś rano znów to samo.
Czy mój plan, by przejeździć to paliwo znów do połowy zbiornika i znów zalać V-Powera coś może pogorszyć z samochodem?
Czy wykluczasz wpływ paliwa? Przed regeneracją przepustnicy, chciałbym mieć pewność, że to ona jest problemem.
Wiem, że Ty się zajmujesz regeneracją przepustnic.
Jakie koszty i jak to wygląda? Możesz na pw napisać, jeśli nie chcesz na forum
Dziękuję
Kupić którąś z tych:
http://allegro.pl/item874...96_1_8_gdi.html
http://allegro.pl/item877...nica_00_04.html
Czy regenerować?
gigant87 - 11-01-2010, 18:44
Wymrugałem błędy: 31 i 56
Jakoś dziwnie migała kontrolka od ABS.
Ta żółta migająca po lewej, to właśnie ABS, a druga, żółta migająca po prawej, to CE.
Oto film:
http://www.youtube.com/watch?v=FUPeXhxn-2o
gigant87 - 14-01-2010, 21:07
Pomogło wyczyszczenie filterka w pompie wysokiego ciśnienia
xjacobs - 14-01-2010, 22:26
Sorry, że tak pociągnę OT: Szkoda, że kolega na fcaś JUŻ się nie udziela...
gigant87 - 30-01-2010, 14:10
Cari już niedługo stuknie 169500km, czyli ja już zrobiłem nią prawie 10 tyś km
Przez te kilometry spaliła ok 810l paliwa, czyli średnio wychodzi jakieś 8,1/100km
Średnią zawyża eksploatacja po mieście i ostatnie mrozy- gdy jeździłem na krótkich odcinkach po mieście.
No i serwis:
Wymiana świec na NGK
Wymiana pompy paliwa
Wymiana filtra paliwa
Wymiana paska rozrządu
Wymiana rolki napinającej
Wymiana oleju
Wymiana filtra oleju
Wymiana paska wielorowkowego
Opony zimowe
gigant87 - 13-02-2010, 22:32
Miesiąc po poprzedniej usterce (jakieś 1000km, w tym ok 600 po mieście :]) znów podobna usterka, tzn CE i brak mocy, nie wkręca się na wysokie obroty.
Dobrałem się do filtra w pompie WC i był czysty. Odpiąłem klemę aku na ok minutę i po usterce
Na razie jest ok, zobaczymy, pojeżdżę trochę, może za jakiś czas coś wymrugam znów. Kupiłem przy okazji kabelek... o taki: http://allegro.pl/item911...com_ob2_ob.html
Czekam, aż przyjdzie.
Poza tym w drodze wycieraczki VALEO Compact Revolution
Teraz mnie czeka wyprawa na górkę (snowboard), to może wychwycę jakieś błędy i będę wiedział o co chodzi z tymi brakami mocy (trochę kijowe uczucie, szczególnie przy wyprzedzaniu...). Zauważyłem, że na ciepłym silniku raczej nie ma tego problemu (rzadziej występuje), natomiast na prawie ciepłym dość łatwo doświadczyć tego odcięcia przy ok 4000rpm.
Pojawiły się też stuki w przednim i tylnym zawieszeniu, więc po zimie wymiana gum z przedniego i tylnego zawieszenia oraz drążków (tych krótkich) zarówno na przodzie i tyle (przód luźny tylko z prawej... ale wolę wymienić parę).
Na wiosnę czeka mnie też ponowne oklejenie plastików na tyle, bo znów skrzypią.
Gdzieś na forum przeczytałem, żeby nalać oleju do kreski MAX, by uciszyć popyhacze... Jak przeczytałem tak zrobiłem i trochę jest ciszej, ale nadal czasem (zdecydowanie rzadziej) je słychać. Na wiosnę czeka więc ich regeneracja. Tak samo jak czyszczenie baku.
Jak widać, wiosna zapowiada się pracowicie
gigant87 - 15-02-2010, 15:38
No i wymrugałem (po 200km) błędy:
41 Injector system czyli wtryski
56 Pompa WC
Problem pojawia się zawsze powyżej 30km od rozpoczęcia jazdy, więc na krótkich odcinkach (po 20-30km) nie miałem okazji się o tym przekonać, dopiero dziś podczas jazdy do Wrocka, na obwodnicy Oleśnicy, przy wyższej prędkości, pod górę auto przestało przyśpieszać, zapaliła się kontrolka CE i spalanie chwilowe na wyświetlaczu 25l/100km.
Jakieś porady?
Na pewno zaraz kupię środek STP do czyszczenia wtrysków
gigant87 - 15-03-2010, 14:56
Wymieniłem pompę WC i jak na razie jest OK
Potwierdza to też analiza logów z Evoscana
W drodze mała zmiana w samochodzie... ale to jak już będzie zmienione, to opiszę
Jak się okazuje- dolotu nie trzeba czyścić. Planuję jedynie wyczyścić bak.
Mario - 15-03-2010, 15:50
gigant87 napisał/a: | W drodze mała zmiana w samochodzie... ale to jak już będzie zmienione, to opiszę |
I nic nie zdradzisz narazie ?
gigant87 - 15-03-2010, 16:00
Na razie nie
Pojawiła się konieczność sprzedaży samochodu, ale o tym w odpowiednim dziale.
Zmiana będzie, bo już zamówiona... teraz trwa jej realizacja, a później montaż
|
|
|