[92-96]Colt CA0 - Roznice skrzyn 1.6 vs 1.8
Anonymous - 17-09-2009, 00:09
Deputowani Kitajce nie swapowali skrzyn miedzy modelami samochodow z jakiegos tam powodu ktory jest nam nieznany po co podwazac uczonych koństruktorów naszych wozidełek.Nasza wiedza nie jest az tak szeroka by to pojąć.Mozna oprzec wszytsko na domysłach ale to jest bezsensu robi sie smietnik i to jeszcze jak ladnie w temacie naszego kolegi.Takze Panocki mysle ze lepiej bedzie jak sobie wyznaczycie osobny temat do dewagacji jak juz musi byc.
pozdr
bwr
pawela - 18-09-2009, 11:12
rosomak1983 napisał/a: | dobra panowie a teraz kwestia spalania. Na krótkiej skrzyni powinno byc wieksze. Tak mi sie przynajmniej wydaje... |
zależy jak się jeździ, na lotnisku w białej spalił mi kiedyś 17 litrów przez 80km - prób sprawnościowych
mkm - 18-09-2009, 14:01
Dziekuje tomekrvf za poswiecenie czasu na sprawdzanie roznic.
Cytat: |
...Sprawdziłem numery katalogowe części skrzyń do 1.6 i 1.8 produkowanych w tych samych latach. Wszystko jest takie samo oprócz wałka wyjściowego i koła talerzowego na przełożeniu końcowym (obudowa satelit jest taka sama) - ale to jest oczywiste ze względu na inne przełożenie końcowe.
Na tej podstawie można stwierdzić że skrzynia od 1.6 nie może sypać się szybciej jak ta z 1.8... |
Cytat: | 1.6 i 1.8 ma taka samą skrzynię czyli F5M22 a jedyna róznica to przełożenie główne czyli 4.021 vs 4.322. Skrzynie są tak samo zrobione, ułożyskowane na łożyskach stożkowych (oprócz wału głównego) więc nie ma powodu dla którego skrzynia od 1.6 miałaby byc słabsza. Co innego jeśli bśsmy porównali te skrzynie do tej z 1.3 czyli F5M21 - w całości łożyskowanej na łożyskach kulkowych (oprócz wału pośredniego). |
To mnie juz prawie przekonalo.
Nie do konca, ale ja jak nie dotkne to nie uwierze... Tak mam niestety.
Anonymous - 18-09-2009, 14:14
mkm napisał/a: | ja jak nie dotkne to nie uwierze... |
ty poganinie ty bezbożniku haha
pyjte - 18-09-2009, 16:40
mkm, pomyśl na zdrowy rozsądek, tutaj też działaja księgowi:
Nie wykonywali by skrzyni biegów o tym samym oznaczeniu z innych materiałów bo im sie to nie opłaca na taśmie leciało wszystko tak samo tylko zmieniali w skrocie przelozenie... ot..
|
|
|