Forum Dla Pań - skuteczna dieta
harpagan - 28-09-2009, 14:44
Cytat: | A Harpagana rad trzeba słuchać - wystarczy na niego popatrzeć |
gulgulq - 28-09-2009, 16:11
Jassmina napisał/a: | ...chętnie Ci Gulgulq swoje 5 odstąpię |
no to robimy przeszczep
karolgt - 28-09-2009, 21:10
nie ma diety idealnej
każdy musi dopasować do siebie i w sumie chyba nikomu nie uda się jej dobrze dopasować za 1 razem, a po jakimś czasie organizm i tak się przystosuje i trzeba coś zmienić
więc ogólnie mówiąc, to trzeba po prostu jeść mądrze. Zadne fast-foody, napoje gazowane itd. Mało kto wie że sporo tyje się od coca-coli.
Harpagan ma racje, to nie od tłuszczów się tyje a od węglowodanów. Węglowodany to energia, której jak się nie spali to idzie w tłuszcz.
A ze sportów to kolejno: pływanie, rower, bieganie. Oczywiście kto trenuje ten wie ile zajęcia typu fitness/boks potrafią wylać potów.
200km tygodniowo na rowerze i conajmniej 1 raz w tygodniu na zajęcia "fitneso-podobne" i nie ma szans przytyć choćby nie wiem ile jeść
aha, a jak się je to pomału - do mózgu dopiero po 20 minutach dociera informacja że już nie jesteśmy głodni (a my nadal jemy - niepotrzebnie), więc zjeść troche, odczekać 20 minut i dopiero wtedy się okaże czy jesteśmy jeszcze głodni czy już nie ;]
no i nie jeść 2-3 razy dziennie tylko 5-7.
a tak wogóle to polecam pierwsze lepsze fora kulturystyczne, godziny czytania napewno nie pójdą na marne i proponuje poczytać na temat tego jak organizm przyswaja różne pokarmy i co jest potrzebne, a nie szukanie diety "1000kcal" nie mając pojęcia ile tak naprawde energii potrzebujemy.
a głodówka powoduje że organizm zatrzymuje w sobie co może i odkłada (tłuszcz) bo boi się że braknie jedzenia więc robi sobie zapasy, więc efekt odwrotny do zamierzonego
koszmarek - 28-09-2009, 22:15
poradźcie jeszcze jak zacząć dzień. Lepiej kanapki czy jogurt? Na drugie lepiej jogusrt czy owoc? Kolacja przed/punkt 18? Co zastąpić wodą?
to, że potrzeba ćwiczeń to wiem już nawet zestaw wybrany, tylko ponoć to nie wszystko-stąd pytania o ustabilizowanie diety. Głodzenie jest dla debili i nie mam zamiaru tego robić, jedzenie samych jabłek? popijanie wodą? To zdrowo?
karolgt - 28-09-2009, 23:17
koszmarek napisał/a: |
poradźcie jeszcze jak zacząć dzień. Lepiej kanapki czy jogurt? Na drugie lepiej jogusrt czy owoc? Kolacja przed/punkt 18? Co zastąpić wodą?
|
Ty to powinnas wiedziec. Powinnas isc spac gdy żołądek jest prawie całkiem pusty. Nie nażarty, bo wtedy jest niezdrowo i się odkłada, chodzi o to żeby spalić to co się zjadło przed pójsciem spać.
Dziwne jest okreslenie "przed 20" "przed 18". Ja chodze spac koło 2 w nocy, miałbym jeść kolacje o 18? czyli 8 godz przed pojsciem spac?
więc średnio: Twoja godzina pójscia spać minus 2-3 godziny, no może nawet 4, w zupełności wystarczą.
koszmarek napisał/a: | jedzenie samych jabłek? popijanie wodą? To zdrowo? |
owoce na noc nie są dobrym pomysłem na noc. owoce to właśnie węglowodany. Więc już jogurt będzie lepszy. Natomiast rano taki np banan jak najbardziej.
i Napewno nie taka monotonna dieta, typu "same jabłka" czy coś innego, pojedynczego.
Wg. mnie trzeba jeść to, na co się ma w danym momencie ochote, ważna jest ilość, zeby nie przesadzić.
btw. polecam program na discovery (taka seria 4 chyba odcinków) - "granice ludzkich możliwości" - jeden odcinek był właśnie poświecony na odżywianie i ciekawe teorie jak to mózg podpowiada nam co powinniśmy zjeść - dlatego, że danych składników właśnie potrzebuje. Polecam
fj_mike - 28-09-2009, 23:42
Aby schudnąć, niezbędna będzie dieta i ćwiczenia. To musi iść w parze, inaczej nici z tego.
Zawsze możesz coś słodkiego podjeść na 2 godziny przed bieganiem
Tutaj ciekawa stronka (kulturystyczna i nie tylko) z przykładami posiłków i ćwiczeniami.
Jogurt to nie najlepszy pomysł ponieważ jest słodzony, chyba że naturalny.
Sam w zeszłym roku wziąłem się za siebie i schudłem 14kg. Ale zanim to zrobiłem to minęły 3 lata zanim zacząłem. Teraz ważę 84kg i czuję się o wiele lepiej. Pokazałbym bym foto przed i po, ale się wstydzę
lombard - 29-09-2009, 01:13
Witam Panie było 117 kg.teraz na budziku jest 100 kg. i tyle chciałem się odtłuścić... 1 ustal ile chcesz zgubić(dzięki temu szybciej zobaczysz efekty ) ,2 wybież racjonalną dietę (jedzenie przez tydzień samych np.ogórków,jabłek itp. nie jest zbyt mądre no i zdrowe ) 3 dopasuj dietę do swoich upodobań kulinarnych (nie będziesz musiała się katować jedzeniem którego nie lubisz ) 4 trzymaj się sztywno zasad diety (inaczej efekty są słabsze albo ich niema)
Od ponad roku trzymam swoją wagę , na diecie byłem 3 miesiące (bez ćwiczeń).Teraz nie jestem na diecie tylko (ostatni posiłek jem do 18.30)
Stosowałem dietę Dr.Atkinsa tzw. dietę ubogowęglowodanową.Powodzenia i wytrwałości.
karolgt - 29-09-2009, 01:28
a jeszcze jedno.
czy ważna jest tak naprawde waga czy cm?
przecież od ćwiczenia też się troche mięśni kobieta wyrabia przez co waga może iść nawet lekko w góre a np obwód uda w dół.
więc może zamiast wyznacznika "chce zrzucić 5 kg" lepiej dążyć do konkretnego np obwodu brzucha
JJK - 29-09-2009, 10:48
wy walczycie z nadwagą a ja z niedowagą. Od kilkunastu lat próbuje przytyć i kiepsko mi idzie, liczyłam na to że po ciąży troche mi zostanie i wielkie nic jak wychodziłam ze szpitala to miałam dokładnie tyle co na pierwszej wizycie 40,5kg.
robiłam badanie i jestem zdrowa jak ryba..........taka moja uroda widocznie
lombard - 29-09-2009, 13:46
karolgt, Cm czy kg - to niema znaczenia chodziło mi raczej o określenie sobie jakiegoś konkretnego celu do którego będziemy dążyć.
karolgt - 29-09-2009, 14:03
lombard napisał/a: | karolgt, Cm czy kg - to niema znaczenia chodziło mi raczej o określenie sobie jakiegoś konkretnego celu do którego będziemy dążyć. |
właśnie ma, bo patrzenie na KG nie jest tak naprawde dobre i przede wszystkim nie jest miarodajne.
lombard - 29-09-2009, 15:08
karolgt, Piszę o swoich doświadczeniach z dietą i dla mnie to nie ma znaczenia ale każdy powinien podchodzić do sprawy indywidualnie.Skoro tobie odpowiadają cm a nie kg to ok.A liczą się nie kg i nie cm liczy się to żeby czuć się świetnie we własniej skórze .
karolgt - 29-09-2009, 15:18
lombard napisał/a: | karolgt, Piszę o swoich doświadczeniach z dietą i dla mnie to nie ma znaczenia ale każdy powinien podchodzić do sprawy indywidualnie.Skoro tobie odpowiadają cm a nie kg to ok.A liczą się nie kg i nie cm liczy się to żeby czuć się świetnie we własniej skórze . |
wiesz, ja do tego i tak podchodze troche inaczej niz założycielka tematu. bo dla mnie im więcej kg tym lepiej ale mówie oczywiscie o masie mięśniowej,a nie o tłuszczach.
ja jednak bede sie upierał przy cm. Bo kg kg nie równy. Każdy ma inne kości i inną strukture mięśni, więc nie można mówić że osoba która ma 160 cm wzrostu powinna ważyć 60 kg.
Zresztą, kilogramów nie widać, no bo nie ważne czy udo waży 2 czy 5 kg tylko ile ma cm, i jak to sie ma w proporcjach do reszty
Cezar - 29-09-2009, 15:24
karolgt napisał/a: | a jeszcze jedno.
czy ważna jest tak naprawde waga czy cm?
przecież od ćwiczenia też się troche mięśni kobieta wyrabia przez co waga może iść nawet lekko w góre a np obwód uda w dół.
|
Moim zdaniem wazniesze sa cm.
Tluszcz nalezy spalic, a najlepiej zamienic w ladnie wygladajacy miesien
Koyocik - 29-09-2009, 15:30
To zależy, czy kto lubi umięśnione kobiety.
Trzeba się sobie podobać, to chyba przede wszystkim - nie chodzi oczywiście o jakiś samozachwyt
Kwestia wyrobienia właściwych nawyków żywieniowych i trzymania się ich potem - kiedyś uwielbiałem golonko, po zrzucaniu nagle generalnie nie przepadam za łeptowiną łiii łiii. Do tego ruch, który regularnie stosowany daje baaardzo dużo.
|
|
|