To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] Problemy z odpalaniem- od czego zacząć??

pruslaw - 14-10-2009, 14:47

Kompa resetowałem i uczyłem.
Nie posiadam LPG.
Obroty falują, zaczęło się to wraz z problemem z odpalaniem, więc wiele wskazuje, że to jednak moze być ten aparat zapłonowy. Idę zaraz obejrzeć jeszcze raz silnik.

Obejrzałem ten zaplon i jest zaznaczone jak powinien być polożony. Jeśli sie przesunął to najwyżej o milimetr

pierafal - 14-10-2009, 22:23

Kolego, wyreguluj zawory, to jest czynność którą powinno się wykonać co kilkadziesiąt tyś. km. powinno pomoc ;-)

Od czasu do czasu trzeba tez wymienic swiece ;-)

pruslaw - 15-10-2009, 14:03

Zgadzam się, że trzeba to zrobić co kiljkadziesiąt tysięcy, ale wydaje mi się, żeb to nie jest przyczyną. Gdyby to była wina zaworów to już wcześniej dawałby jakieś oznaki a mi problem pojawił sie z dnia na dzień. I do tego jak wytłumaczyć ten strzał powietrza??
Bądź co bądź regulację i tak zrobię w niedługim czasie.
A odnośnie tego zapłonu to czy przesunięcie o około milimetr (zakładam, że był prawidłowo zaznaczony) mogłoby coś zmienić?? I komu powieżyć sprawdzenie tego??? Czy zrobi mi to pierwszy lepszy mechanik?? Czy lepiej do jakiegoś serwisu pojechać??

Muri - 15-10-2009, 19:43

Przestawienie o milimetr, czyli o parę stopni może troszkę pogorszyć pracę silnika, ale nie sądzę, żeby miało to aż taki wpływ. Zacznij od regulacji zaworów, gorzej nie będzie, tylko lepiej.

Pozdro

Maretzky85 - 15-10-2009, 20:14

Muri napisał/a:
gorzej nie będzie, tylko lepiej.

pod warunkiem, że mechanik ustawi na gorącym silniku ;)