To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Sigma/Diamante Techniczne - Spryskiwacze lamp

slawekdr - 21-03-2011, 09:34

Czesc,
mozna prosic o fotke przyłącz i typ pompy którą kupiłeś?

Będę wdzięczny;)
S.

krzysius napisał/a:
otóz panowie mozna dopasować od innego auta ja dopasowałem u siebie od passata ,ponieważ kilka razy mi się zatarła ,a kupowac inną pompe równie zajechaną jest bez sensu! .Trzeba przerobić kostkę oraz wejście i wyjście z pompy. Może to być równiez inna pompa :mrgreen:

wojtas - 18-09-2011, 21:53

Ech może komuś się przyda. Niedziałające spryskiwacze w naszych Sigmach to chyba normalka, poprawcie Mnie jeśli się mylę. :wink: Jeszcze przed zlotem postanowiłem rozruszać stary silniczek, efekty były mizerne:

Na szczęście w zapasie miałem jeszcze dwa i po trzech godzinach czyszczenia smarowania i uszczelniania udało złożyć się jeden sprawny:

Tak jak wcześniej pisał krzysius stare pompki gdy są rzadko używane potrafią przyrdzewieć. Nie wiem jak długo pochodzi moja po reanimacji... czas pokarze. Nie czekając na koniec starej, rozglądałem się za zamiennikiem. Krzysius pisał o dopasowaniu od Passata i w tym kierunku zmierzałem. Jedyne co udało mi się znaleźć to, pompka wysokiego ciśnienia o nr VW AG-3B7 995 681:

Średnice króćców, są takie same jak w oryginale. Niestety pompka jest dość długa i trzeba troszkę się pobawić by dopasować. Oczywiście można zrezygnować z jednego uchwytu, ale ja nie chciałem . Przewód trzeba przedłużyć i zarobić końcówki:

Jeśli ubywa ci płyn w zbiorniczku, to najczęściej jest wina nieszczelnego zaworka zwrotnego przy spryskiwaczach:

W kombi dostęp do nich jest prosty wystarczy, zdemontować reflektor i pod nim jest zaworek:

Niestety w sedanie sprawa ma się ciut gorzej, trzeba ściągnąć zderzak. Zaworki są ukryte pod belką :doubt:

Gdy zabrniesz już tak daleko to warto zajrzeć do samych spryskiwaczy pod zderzakiem lubią sobie korodować. Konserwacja powinna powstrzymać ten proces.

Smacznego :wink:

[ Dodano: 11-11-2012, 11:56 ]
Kolejny zamiennik który można dopasować pochodzi z Alfa Romeo 156: