To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Spalanie + obroty

Anonymous - 06-10-2009, 09:02

Saqu napisał/a:

Jak biegi zmieniasz płynnie, to aż takich skoków nie powinieneś mieć, że odrazu pod 1000 CI spada.
oczywiscie ze tak. Zgadzam sie, jednak jak zrobisz to leniwie to obroty spadna do ok 900, obserwowalem to gdy mialem problemy z krokowcem.

Co do spalania, 10 litrow to wcale nie tak duzo,jestem pewien ze gdy opanujesz jazde tym silnikem to spalanie spadnie. Staraj sie trzymach obroty w przedziale 2000-3000tys, w tym zakresie mozna zrobic calkiem dobre wyniki. No i musisz zlokalizowac problem z podbijaniem obrotow, moze przesmaruj tak jak kolega radzi

lukszal - 07-10-2009, 02:09

Ja jak jeżdze oszczednie to jestem w stanie zrobic wynik 6,8/100 km. Wtedy jednak mam srednią przyjemność z jazdy po ciągle staram sie trzymac obroty na ECO (w moim modelu zapala sie zielona kontrolka, w tych przed liftem z tego co wiem trzeba to niestety wyczuc samemu)
Tak czy inaczej w miescie moje spalanie oscyluje wokol 7l/100 km, na trasie gdy jade bez obciążenia schodze spokojnie poniżej 6l.
Wiele więc zależy od tego jak ciężka masz noge i ile kasy w portfelu :D

Saqu - 07-10-2009, 22:27

Manysh napisał/a:
[ oczywiscie ze tak. Zgadzam sie, jednak jak zrobisz to leniwie to obroty spadna do ok 900, obserwowalem to gdy mialem problemy z krokowcem.

Dzisiaj jak jechaliśmy to zwracałem uwage na obroty, to było tak, że dochodziło do 3k sprzęgło i zanim wszedł nowy bieg spadło do 2,5k obrotów. Biegi były wrzucane normalnie, noi puszczenie sprzęgła i obroty wchodziły już odpowiednie dla biegów. i To jest raczej normalne ;P

lis1981 - 09-10-2009, 16:55

Cały czas sprawdzam spalanie i w życiu mi to nie wyjdzie ponieżej 10l myślę że coś około 10,8 po 2 pełnych bakach. a do tego zaczęły mi falować obroty tak między 500-1000
Morfi - 09-10-2009, 17:03

lis1981, a gdzie tankujesz ???
aren195612 - 09-10-2009, 17:27
Temat postu: Spalanie w mieście
Falować nie ma prawa, znaczna część tego forum opisuje jak z tym walczyć.

lukszal,
My tutaj mówimy o jeździe w „normalnym” ruchu w wielkim mieście /proszę się przypadkiem nie obrazić/ gdzie wszelkie szkoły „Eco driving” w rodzaju płynny ruch, hamowanie silnikiem itd. raczej niewiele się przydadzą. Jeździsz tak jak warunki i reszta „stada” ci na to pozwalają. W takich warunkach zejście ze spalaniem 1,8 GDI poniżej 9l/100
graniczy z cudem.
Zawsze celem poprawienia sobie humoru można wejść na forum nowego Lancera 1,8- 72 strony wątku.
Temat o spalaniu:

lis1981,
Skasuj ten komputerek, wyjedź gdzieś na trasę 20 -30km w jedną stronę i powrót- piąty bieg, prędkość około 100/godz. Jak będzie około 6,5 l/100km to z autkiem wszystko ok.

Zapewne zaraz ktoś wyjedzie że jemu w mieście GDI pali 7. Zapewniam Cię że w jeździe po dużym zatłoczonym mieście jest to absolutnie nierealne.

wash - 11-10-2009, 13:44

A co do tego rozrządu, jeżeli nie wiesz kiedy był wymieniany, to wymień go jak najszybciej. Bo jak pasek strzeli to nawet kilka pełnych baków na pewno na naprawę wydasz.

Pozdrawiam. ;)

lis1981 - 12-10-2009, 13:34

Morfi Tankuje na stacji BP i mam już dokładne dane z ostatniego pełnego baku wyszło 11,1 a z dwóch ostatnich 10,8 komputer pokazuje przecęitną 10,5.
aren195612 A wydaje mi się że niestety to spalanie to norma ponieważ mając przeciątną 10,5 wystarczy że wyjadę za miasto i po 100km spada mi do 8,5. Więc wydaje się że faktycznie na trasie "bierze" przyzwoite ilości benzyny...

lukszal - 12-10-2009, 20:09

aren195612
Zdecydowanie sie z Tobą nie zgadzam. Zejscie w GDI ze spalaniem ponizej 9l w miescie jest jak najbardziej realne. Mi osobiscie tak jak już napisałem nie sprawia to żadnego problemu. Zapraszam Cie do Lublina i proponuje troche pojeździć po tym "małym" mieście. Uwierz mi, że też mamy tu niezłe korki. Na dodatek pracuje swoim autem jeżdząc po miescie prawie po 8h dziennie.
Warto też zapewne zaznaczyć, że wszystkie osiągi które podaje sa wyliczone przeze mnie a nie przez komputer no i oczywiście to że moje auto ma aktualnie 100 tyś na liczniku (przebieg na różne sposoby sprawdzany i wydaję mi się że zgodny z prawdą).
Powtórze więc po raz kolejny, moim zdaniem bardzo zależy od stylu jazdy.

lis1981 - 17-10-2009, 18:25

Spalanie po zalaniu do pełna: 10,8 z ostatniego tankowania i 11,1 z ostatnich 2 tankowań w 80% miasto