Carisma - Techniczne - alternator w 1.8 gdi
robertdg - 31-01-2010, 10:14
dymek, jak Twój problem, mierzyłeś te napięcia ładowania na nieobciążonym i obciążonym aku
dymek - 31-01-2010, 12:36
taaaa.... wszystko pomierzyłem, posprawdzałem ....
Na wyjściu B alternatora 0 V !!! Czyli kompletny brak ładowania.
Kable i bezpieczniki OK, dlatego kupiłem drugi alternator za 80 PLN + 60 pln za przełożenie i problem zniknął :):)
Dzięki za podpowiedzi
mlun - 19-03-2010, 21:25
A powiedzcie mi czy mam powód do myślenia nad naprawą/regeneracją.
Dziś się trochę pobawiłem przy aucie i popatrzyłem na prąd ładowania. Na wolnych obrotach przy włączonym radiu,nawiewie i światłach napięcie utrzymuje się w granicach 14.17-14.21 czyli jak najbardziej ok. Gdy załączę klimę bądź ogrzewanie tylnej szyby i lusterek napięcie spada do około 14.04 czyli też nie ma tragedii. Ale gdy włączymy klimę i ogrzewanie szyby zaczyna się cyrk bo napięcie potrafi spaść do około 13V(tutaj różnie potrafi się wachać) a to nie jest normalne(przynajmniej w moim rozumowaniu,choć wiem że to jest pełne obciążenie na jalowych obrotach i po zwiększeniu obrotów napięcie się normuje). Zauważyłem też dziwną przypadłość że dodając gazu obroty spadają troszkę za nisko(tak w granichac 500-600,trochę ponad tą cienką kreskę) i wtedy miernik pokazuje około 13.6 ale to tylko przez chwilę i zaraz wraca do tego ok.14.20.
Powiedzcie czy tutaj alternator może powoli zacząć dawać ciała czy co? Może przewrażliwiony jestem:P?
Aha bym zapomniał. Przy tym dodaniu gazu i czekaniu aż obroty spadną(i spadną za nisko) przygasaja światła i lekko zegary co doskonale tłumaczy spadek napięcia. Nie wiem czy to też może wina regulatora?
Maretzky85 - 20-03-2010, 00:35
mlun, jesteś przewrażliwiony. Alternator działa perfekcyjnie
mlun - 20-03-2010, 11:27
Hehe już mam takie lekkie zboczenie co do Cari:P No ale to dobrze, nie muszę się tym martwić.
|
|
|