[96-02]Colt CJ0 - [CJ1A 1.3] 4G13 a instalacja gazowa
Anonymous - 05-10-2009, 22:22
Tak jak napisałem zaczął dymić i bierze olej,ale z uwagi na to ,że jest to dosyc swieza sprawa nie wiem jeszcze dokładnie w jakiej ilości.
Twarde dowody miałbym wtedy,kiedy bym kupił dwa nowe samochody i do jednego załozył gaz i jezdził nimi na zmiane z taka sama dynamiką.Ale ze mnie nie stac na takie eksperymenty to nie mam jednoznacznych dowodów.
Janek Perz - 05-10-2009, 23:20
Hugo napisał/a: | Janek Perz napisał/a: | w ciepłe dni przy niskiej wilgotności auto na światłach gaśnie | Bzdura. |
Kolego, bzdurą jest to że wydaje Ci sie ze lepiej znasz mój samochód niż ja sam. Co do tego co pisałem to jest to moje spostrzeżenie i nie wiem czy akurat wilgotność jest tu najważniejsza, ale na pewno auto w deszczowe dni chodzi lepiej!! Może to tylko kwestia regulacji.
adamovicius napisał/a: | Moj od wymiany do wymiany po 10 tys. km nie wymaga dosłownie zadnej dolewki |
No to gratuluje silniczka, ale ten litr oleju między wymianami jestem w stanie poświęcić. Tak jak pisałem gaz nie jest dobry, ale daje oszczędności i tylko o to chodzi.
Anonymous - 06-10-2009, 11:51
adamovicius napisał/a: | Sprawuje sie jak kazde auto.Czyli moim zdaniem źle,gaz zabiera moc,niszczy silnik,po jakims czasie sa problemy z odpalaniem. | Widać że prezentujesz stareotypy. Sekwencja w tym silniku powoduje bardzo mału ubytek mocy, jeżeli o silnik sie dba-dobry olej i trochę częstsza wymiana, świece NGK regularnie wymieniane, kable to sie nic nie będzie działo!!! Sam mam drugie mitsu na lpg i jeszcze najmniejszych problemów nie bylo i mam nadzieję ze tak pozostanie. Jak ze wszystkim jaks sie dba to służy a oszczędności są na jeździe -chyba że ktoś malojeździ to się nie opłaca wkladać.
Arti_Ca0 - 06-10-2009, 18:21
ja gdzies spotkalem sie ze stwierdzeniem, iz nawet prawdziwe zapalniczki sa na benzyne, a nie na gaz;) wg mnie silnik 1.3 jest na tyle oszczedny, ze nie warto go krzywdzic gazem.
Anonymous - 07-10-2009, 14:50
dm17 napisał/a: | adamovicius napisał/a: | Sprawuje sie jak kazde auto.Czyli moim zdaniem źle,gaz zabiera moc,niszczy silnik,po jakims czasie sa problemy z odpalaniem. | Widać że prezentujesz stareotypy. Sekwencja w tym silniku powoduje bardzo mału ubytek mocy, jeżeli o silnik sie dba-dobry olej i trochę częstsza wymiana, świece NGK regularnie wymieniane, kable to sie nic nie będzie działo!!! Sam mam drugie mitsu na lpg i jeszcze najmniejszych problemów nie bylo i mam nadzieję ze tak pozostanie. Jak ze wszystkim jaks sie dba to służy a oszczędności są na jeździe -chyba że ktoś malojeździ to się nie opłaca wkladać. |
Nie zaprzeczam. Nigdy nie miałem LPG więc nie wiem jak to jest,ale z tego co widze po znajomych i czytam na forum to z gazem jest wiecej problemów.Jakas kolezanka pisała niedawno na forum o problemie z odpalaniem,w koncu sie okazało,że membrana była do wymiany.Sa to zawsze jakies dodatkowe urzadzenia pod maską,które mogą sie zepsuć i mało tego bo się psują często.Moze gdybym robił duze przebiegi zmieniłbym zdanie.
A poza tym gaz smierdzi,wolę wąchać beznzynke
Pexu - 07-10-2009, 15:06
adamovicius napisał/a: | Moze gdybym robił duze przebiegi zmieniłbym zdanie. |
Ja robię rocznie 20-25tys i nie zmienię zdania/ Jestem na NIE.
Janek Perz - 07-10-2009, 21:10
adamovicius napisał/a: | Jakas kolezanka pisała niedawno na forum o problemie z odpalaniem,w koncu sie okazało,że membrana była do wymiany. |
Jesli odpala sie zimny silnik na gazie to membrana dostaje w d... to oczywiste. Jeśli szanujesz gaz to bedzie działał, od czasu do czasu trzeba jechać na regulacje i tyle. Wracając do pytania od którego się zaczęło to jeśli kolega chce zaoszczędzić to polecam gaz.
Anonymous - 08-10-2009, 09:53
adamovicius napisał/a: | Sa to zawsze jakies dodatkowe urzadzenia pod maską,które mogą sie zepsuć i mało tego bo się psują często.Moze gdybym robił duze przebiegi zmieniłbym zdanie. | Tu sie z Tobą zgodzę, ale jak jest dobra instalacja i DOBRZE ZAŁOŻONA (90% sukcesu) raczej nie powinno sie nic dziać. Ja na jednej zrobiłem 120tyś i nie mialem z nią problemów najmniejszych (stary colciak)
adamovicius napisał/a: | A poza tym gaz smierdzi,wolę wąchać beznzynke | Ja nie czuje gazu, tylko na stacji lpg A benzyne to uwielbiam od syrenki
pexu napisał/a: | Ja robię rocznie 20-25tys i nie zmienię zdania/ Jestem na NIE. | wszystko jest wyborem i kwestią gustu.
Nawiązując do tematu stwierdzam ze colty i lancery bardzo dobrze znoszą instalacje lpg jeżeli są prawidłowo założone
Marcin-Krak - 18-11-2009, 18:09
Małe porządki w temacie zrobione.
Każdy kto będzie wypowiadał się tutaj w sposób niezgodny z zasadmi Forum od razu dostanie prezent.
ludinho1 - 10-03-2012, 01:06
włożę swoje 5 groszy do tematu. gaz jak najbardziej sprawuje się dobrze o ile sie o niego dba. podstawa to wymiana świec i filtra powietrza co 10tyś , filtr gazu co 20tyś a przewody zapłonowe max co 30tyś . gaz potrzebuje więcej prądu do zapłonu co oznacza że bardziej jest obciążony układ zapłonowy od aparatu po świece a co za tym idzie trzeba pilnowac aby to było w idealnym stanie.
|
|
|