Space Star Techniczne - [MSS DID] Rozrzad
misiumisiu - 30-10-2009, 14:48
Ja znalazłem taki zestawi wydaje mi się że będzie lepszy http://moto.allegro.pl/it...vo_v40_1_9.html
JCH - 30-10-2009, 18:00
misiumisiu napisał/a: | wydaje mi się że będzie lepszy | Można by rzecz - japanezowski
carlsberg - 26-11-2010, 15:43
witam, słuchajcie mam problem bylem ostatnio wymienic rozrzad w DID (pasek gates, rolka skf i pompa hepu) mechanik wszystko poskladal do kupy ale jak odpalil silnik uslyszalem dziwne cykliczne ocieranie, niezbyt szybkie w porownaniu do predkosci paska, ale z pewnoscia dobiegajace z rozrzadu, posprawdzal oslone pasek, regulowal naciag, ale dzwiek dalej jest wyraznie z rozrzadu, spotkaliscie sie z czyms taki? co to moze byc, mam obawy eksploatacyjne zeby kiedys nie strzelilo mi cos tam ;>
robertdg - 26-11-2010, 15:47
A czy odpowietrzony był układ chłodzenia
carlsberg - 26-11-2010, 15:50
tez o tym myslelismy, ale byl odpowietrzony mechanikowi troche to zajelo
robertdg - 26-11-2010, 16:41
Kształt zęba na pasku był sprawdzany
carlsberg - 26-11-2010, 17:35
no na bank musi pasowac, wkoncu pasek dedykowany do tego silnika ;P
[ Dodano: 26-11-2010, 17:35 ]
zagadka stulecia jakas sie szykuje
robertdg - 26-11-2010, 18:06
Nie musi, paski zębate mają różne kształty/przekroje zębów, dlatego przed montażem najlepiej skontrolowac grzbiet i ilość zębów.
lupy - 25-03-2011, 08:24 Temat postu: [MSS DID] Rozrząd Witam. Posiadam MSS 2005 rok 1.9 DiD przejechane 65000 km. Przymierzam się do wymiany rozrządu lecz nie mogę zdecydować się który zestaw mam wybrać:
1. Pasek Contitech + napinacz i pompa wody Ruville
2. Pasek Gates + napinacz INA lub SKF i pompa wody AISIN
Przy okazji wymiany rozrządu chce wymienić także pasek wieloklinowy i zastanawiam się czy trzeba wymienić też napinacz lub samą rolkę.
Andrew - 25-03-2011, 08:44
lupy, był już taki temat: http://forum.mitsumaniaki...light=rozrz%B1d
Z drugiej opcji zmieniłbym pasek Gatesa na Contitecha.
robertdg - 25-03-2011, 11:00
Ja bym założył oryginalny pasek i rolke co do wymiany rolki bądź napinacz,m to musi to stwierdzić mechanik
jaroo0 - 26-03-2011, 20:29
Przy wymianie rozrządu wszystkie elementy które są na pasku.
Jako, że pracuje w sklepie motoryzacyjnym i byłem na szkoleniu Conti ds. Rozrządów to polece taki zestaw:
1. Pasek: Conti ! , ale Gates też jest dobry. Na tym i na tym 60tys przejedziesz (na tyle przeważnie sklepy i warsztaty dają gwarancje i jest to liczba wystarczająca)
2. Napinacz: Podam co jest dobre:
Ina, Febi (w środku ina), skf (w środku może być łożysko ina) oraz ruville
3.Pompa: Dolz, Graf. Ruville? No na upartego, ważne żeby china nie siedziała akurat w nim
Co do paska klinowego to wystarczy pasek, chyba, że właśnie mechanik zakręci rolkami i stwierdzi, że nadaje się już do wymiany.
Pozdrawiam
robertdg - 26-03-2011, 21:53
jaroo0 napisał/a: | Pasek: Conti ! , ale Gates też jest dobry. Na tym i na tym 60tys przejedziesz (na tyle przeważnie sklepy i warsztaty dają gwarancje i jest to liczba wystarczająca) | Załóżymy, że właściciel robi rocznie 6tyś km, więc aby przejechać 60tyś km potrzebuje 10 lat, czy jak pasek się zerwie po 5 latach, ale przebieg bedzie równy 30tys km, to tez sklep i warsztat sfinansują Ci naprawe bo na pasku jest przejechane zaledwie 30tyś km no chyba nie, słabe coś te szkolenie, bo wiek paska, to jeden z podstawowych parametrów określający jego wytrzymałość
jaroo0 napisał/a: | Pompa: Dolz | A może Ty wiesz dlaczego Dolz daje tylko 20tyś km (lub rok)gwarancji na swój wyrób (w sensie pompy)
jaroo0 - 28-03-2011, 07:53
pasek wytrzyma dłużej niż 5 lat o ile nie wpływają na jego czynniki takie jak olej czy drobinki piasku ale powinien być wymieniony co 5 lat, nawet jeżeli jest nabite 30 tyś.
Producenci, warsztat czy też sklep dają gwarancję ale bardzo jasną. Gwarancja na częsci/montaż/ a nie na silnik (jeżeli kolizyjny w przypadku pęknięcia). Raczej nikt nie zrobi nam głowicy za darmo. A sądzić się czyja to była wina jest bardzo ciężka, gdyż ani mechanik, ani producent nie przyczyniają się do złego montażu lub częsci.
Co do pompy dolz niestety nie wiem czemu producent tylko rok daje.. troszkę odpycha to zainteresowanych klientów.
RaVciO - 28-03-2011, 13:56
jaroo0 napisał/a: | pasek wytrzyma dłużej niż 5 lat o ile nie wpływają na jego czynniki takie jak olej czy drobinki piasku ale powinien być wymieniony co 5 lat, nawet jeżeli jest nabite 30 tyś.
Producenci, warsztat czy też sklep dają gwarancję ale bardzo jasną. Gwarancja na częsci/montaż/ a nie na silnik (jeżeli kolizyjny w przypadku pęknięcia). Raczej nikt nie zrobi nam głowicy za darmo. A sądzić się czyja to była wina jest bardzo ciężka, gdyż ani mechanik, ani producent nie przyczyniają się do złego montażu lub częsci.
Co do pompy dolz niestety nie wiem czemu producent tylko rok daje.. troszkę odpycha to zainteresowanych klientów. |
Twierdzisz, że jeśli pojadę do warsztatu na wymianę rozrządu, zapłacę w warsztacie za części i montaż, a np. po roku i 15tys. km pasek pęknie, silnik będzie do remontu to warsztat za to nie odpowiada?
|
|
|