[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Konserwacja podwozia, warto?
marmach - 30-05-2010, 18:24
Zapytałem MMC Polska. Przysłali mi dokument, z którego wynika, że zabezpieczenie nie wpływa negatywnie na gwarancję. Jest to wręcz zalecane dla dodatkowej ochrony antykorozyjnej. Plus wymienili rekomendowane środki.
Silverrr - 31-05-2010, 08:57
marmach napisał/a: | Plus wymienili rekomendowane środki. |
Jakie? Sypnij nazwę
marmach - 31-05-2010, 09:46
Tectyl 506T, 506 lub S
Waxoyl
Radassss - 31-05-2010, 13:03
Permatex Heavy-duty Rubberized Under-Coating jest bardzo dobry a po "polskiemu" zwie sie to 60-016 Preparat Kauczukowy do konserwacji podwozia (baranek), taki badziew w sprayu to jest co wystarcza na cale podwozie i jest gites majonez ladnie pokrywa i sie trzyma
Marian_K - 07-06-2010, 11:46
marmach napisał/a: | Przysłali mi dokument, z którego wynika, że zabezpieczenie nie wpływa negatywnie na gwarancję. |
A czy ten dokument jest adresowany do Ciebie czy taki "ogólny"?
Chodzi mi o to czy mógłbyś go zeskanować i wkleić na forum, abyśmy mieli "podkładkę" w razie jakichkolwiek problemów z późniejszym serwisem...
Nie ukrywam, że taki dokument dałby mi odrobinę wewnętrznego spokoju i "zachęcił" do zabezpieczenia auta
Pozdrawiam!
sla - 07-06-2010, 20:49
marmach napisał/a: | zabezpieczenie nie wpływa negatywnie na gwarancję. Jest to wręcz zalecane dla dodatkowej ochrony antykorozyjnej. |
No to chyba się coś zmieniło, kiedyś nie było zalecane a wręcz odradzane.Dziwne, czyżby nie wierzyli we własne zabezpieczenia?
mkm - 08-06-2010, 01:03
sla napisał/a: |
No to chyba się coś zmieniło, kiedyś nie było zalecane a wręcz odradzane. |
Trudno, zeby nie
Jeszcze dzis spotyka sie zaklady gdzie glownym narzedziem jest szczotka druciana, a ulubionym materialem "Bitex", ale na szczescie juz coraz rzadziej...
Dostepnosc srodkow jest tez nieporownywalna w porownaniu do "kiedys"
marmach - 10-06-2010, 08:07
Marian_K napisał/a: | A czy ten dokument jest adresowany do Ciebie czy taki "ogólny"?
Chodzi mi o to czy mógłbyś go zeskanować i wkleić na forum, abyśmy mieli "podkładkę" w razie jakichkolwiek problemów z późniejszym serwisem... |
To jest jedna kartka z instrukcji obsługi w wersji angielskiej. Tak więc nie jest to pisnmo typu pieczątka, podpis. Wkleić nie umiem, ale mogę Ci to wysłać mailem, jeśli podasz mi swój odres (PW).
Ja zabezpieczać na pewno będę, bo fabryczne jest liche. W Łodzi kosztuje to 350 zeta, po roku i dwóch latach powłoka jest uzupełniana za darmo, więc luz.
Wg mnie nie ma co się bać o gwarancję, bo ta i tak nie obejmuje uszkodzeń mechanicznych, a zardzewiałe podwozie zawsze podciągną pod to. Chyba, że rdza pojawi się np. przy uszczelkach drzwi, czy jakoś tak, ale tutaj zabezpieczenia nie robią, więc ciężko by im było zwalić winę na konserwację.
Poza tym nie robimy niczego złego, a wręcz przeciwnie, co w razie czego sąd powinien uznać na naszą korzyść.
Marian_K - 10-06-2010, 10:30
marmach napisał/a: | W Łodzi kosztuje to 350 zeta, po roku i dwóch latach powłoka jest uzupełniana za darmo, więc luz. | Ja chciałbym zabezpieczyć we własnym zakresie. I tak po zimie myję podwozie, więc przy okazji mogę maznąć jakimś środkiem
Pozdrawiam!
RalfPi - 15-01-2013, 08:03
HejaHo,
oddałem mojego Lancera do naprawy - zima mnie zaskoczyła i w ASO zaproponowali mi konserwację podwozia za 250zł.. Z chęcią zrobią konserwację.. Jak myślicie warto?? Powinienem na coś zwrócić uwagę?? (np. ile "środka", nie wiem smaru, zużywają na konserwację?)
Pozdrowienia!
mjsystem - 15-01-2013, 10:29
RalfPi napisał/a: | oddałem mojego Lancera do naprawy - zima mnie zaskoczyła i w ASO zaproponowali mi konserwację podwozia za 250zł.. Z chęcią zrobią konserwację.. Jak myślicie warto?? Powinienem na coś zwrócić uwagę?? (np. ile "środka", nie wiem smaru, zużywają na konserwację?)
Pozdrowienia! |
A nie powiedzieli Ci, co zawiera zakres usługi?
Myślę, że przesmarują elementy ruchome, smarowniczka pójdzie w ruch, czyli książkowe smarowanko. Dobrze jest mieć regularnie takie przeglądy przeprowadzane. Ale IMO to nie konserwacja zabezpieczająca przed korozją.
RalfPi - 15-01-2013, 10:58
mjsystem napisał/a: | RalfPi napisał/a: | oddałem mojego Lancera do naprawy - zima mnie zaskoczyła i w ASO zaproponowali mi konserwację podwozia za 250zł.. Z chęcią zrobią konserwację.. Jak myślicie warto?? Powinienem na coś zwrócić uwagę?? (np. ile "środka", nie wiem smaru, zużywają na konserwację?)
Pozdrowienia! |
A nie powiedzieli Ci, co zawiera zakres usługi?
Myślę, że przesmarują elementy ruchome, smarowniczka pójdzie w ruch, czyli książkowe smarowanko. Dobrze jest mieć regularnie takie przeglądy przeprowadzane. Ale IMO to nie konserwacja zabezpieczająca przed korozją. |
Dzięki Sławek - nie powiedzieli - mogę zadzwonić - samochód pewnie do soboty jest w ASO, a konserwacja zajmuje rzekomo 2, 3h..
Zadzwonię i zapytam, czy to zabezpieczenie przed korozją..
mjsystem - 15-01-2013, 17:24
RalfPi napisał/a: | Dzięki Sławek - nie powiedzieli - mogę zadzwonić - samochód pewnie do soboty jest w ASO, a konserwacja zajmuje rzekomo 2, 3h..
Zadzwonię i zapytam, czy to zabezpieczenie przed korozją.. |
Rafał, co nie znaczy, że nie warto tego robić, wręcz odwrotnie, trzeba
RalfPi - 15-01-2013, 17:52
mjsystem napisał/a: | RalfPi napisał/a: | Dzięki Sławek - nie powiedzieli - mogę zadzwonić - samochód pewnie do soboty jest w ASO, a konserwacja zajmuje rzekomo 2, 3h..
Zadzwonię i zapytam, czy to zabezpieczenie przed korozją.. |
Rafał, co nie znaczy, że nie warto tego robić, wręcz odwrotnie, trzeba |
Załatwione - niebawem odbieram Lancera zobaczymy co tam i jak tam - Facet mnie poinformował, że to jakaś warstwa bitumiczna.. nie znam się, ale ufam, że dobre to
Pozdrowienia!
mjsystem - 15-01-2013, 19:23
RalfPi napisał/a: | Załatwione - niebawem odbieram Lancera zobaczymy co tam i jak tam - Facet mnie poinformował, że to jakaś warstwa bitumiczna.. nie znam się, ale ufam, że dobre to
Pozdrowienia! |
Czyli nie tylko smarowanie śrubek
Daj znać co i jak, bo może się przydać każdemu z nas
|
|
|