Outlander II GEN Techniczne - [II 2.0 DID] outlander pytanie 4 wd lock
dab - 17-10-2009, 10:25
Mont napisał/a: | Słabą stroną takich testów jest silnik, benzynowy bardziej czułem tu miałem na dwójce wrażenie że zaraz zgaśnie |
No i wlasnie tu by sie przydal reduktor, chocby jak w vitarce, wtedy mozna poszalec i zapomniec o strachu ze na 2 moze zgasnac...
Pochwale sie, a co tam tydzen temu wybralem sie na 2h przejazdzke w terenie lesno-gorzystym - ponad 20letnim nissanem Patrolem...to byl moj pierwszy raz fura wielka jak autobus wrazenia niesamowite, a majty co chwile mi spadaly jak pilot "kazal" mi jechac przez coraz ciekawsze zlazdy/podjazdy
Potem w outku poczulem sie jak w zabawce
A o jakiej oslonie silnika mowles?
Mont - 17-10-2009, 12:04
dab napisał/a: | tydzen temu wybralem sie na 2h przejazdzke w terenie lesno-gorzystym - ponad 20letnim nissanem Patrolem |
Zdrada Mości Panowie !! Tfu ! Jak śmiałeś !
Patrol to jak dla mnie bardziej auto wyprawowe, tak jak i Land Cruiser ale to też inna kasa.
Gdybym z jakiś przyczyn musiał się pozbyć obecnego Outlandera wróciłbym do Forestera MY06 ale z silnikiem 2,5 170KM lub Turbo 230KM.
Nie jest to offroadowe auto ale w miarę sztywne i z reduktorem, nie raz dzięki niemu udawał mi się wychodzić z opresji. Niestety nie daje takiego komfortu jak Outek ale "z czegoś trza być rad";)
Kiedyś przez przypadek zaparkowałem Foresterem w zarośniętym rowie, poprostu nie wiedziałem że jest tam rów. Wygramoliłem się z niego o własnych siłach dopiero po zapięciu reduktora.
Osłonę zaproponował mi dealer, stalowa 500zł alu 1500zł.
W teren zapuszczam się sporadycznie ale to nie oznacza, że nie mogę zaczepić o kamień/drzewo/podłoże/nieboszczyka
sibkods - 17-10-2009, 12:29
Czyli co polecacie załączyć na zimę, 4WD Auto czy Lock?
Co polecacie na podłużnych wgłębienia w drogach od kół, w których podczas opadów stoi woda, na 2wd rzuca, jak jest na innych opcjach?
Mont - 17-10-2009, 13:32
Nie używam 2WD, zwykle mam auto.
Zimą, na zaśnieżonej/oblodzonej drodze, będzie bezwzględnie 4WD Lock.
mitsu00 - 17-10-2009, 17:39
Mont napisał/a: | dab napisał/a: | Jazda z LOCKiem to sama przyjemnosc i co najwazniejsze, bezpieczenstwo, w dodatku teraz przy obecnej pogodzie. |
Ponieważ założyłem już opony zimowe, a śniegu nie widać wybrałem się dzisiaj na terenową próbę
Wyłączony ASC i zapięty 4Lock zagwarantował masę zabawy w błocku chwałowickiej hałdy. Muszę to kiedyś uwiecznić na zdjęciach.
Słabą stroną takich testów jest silnik, benzynowy bardziej czułem tu miałem na dwójce wrażenie że zaraz zgaśnie. Niestety cały syf uderza w nadkola i strasznie hałasuje.
W przyszłym tygodniu zakładam osłonę silnika, przydałaby się jeszcze wyciągarka
Kurcze fajnie byłoby mieć jakiegoś Samuraja |
A sprzęgiełko nie pachniało zgniłą kapustą po tym lansie?
Pozdr.
dab - 18-10-2009, 00:47
Mont napisał/a: | dab napisał/a:
tydzen temu wybralem sie na 2h przejazdzke w terenie lesno-gorzystym - ponad 20letnim nissanem Patrolem
Zdrada Mości Panowie !! Tfu ! Jak śmiałeś !
|
Przezycie bylo niesamowite i zapewne jedyne w swoim rodzaju, bo stracilem dziewictwo w tej kwestii....
Warto bylo
Outka zapewne nigdy nie bede tak katowac, conajwyzej jakies szalenstwa na blotnistej lące
Hiszpan - 21-10-2009, 00:18
dab napisał/a: | (NIE)Osobiscie znam kolesia (Hiszpan, pozwolisz ), ktory non stop jezdzi od kilku lat w trybie LOCK | Hmmm, jeśli to o mnie to ja używam 4WD AUTO
4WD LOCK używam w terenie, na lodzie, dużym śniegu, itp. dab napisał/a: | Pochwale sie, a co tam tydzen temu wybralem sie na 2h przejazdzke w terenie lesno-gorzystym - ponad 20letnim nissanem Patrolem...to byl moj pierwszy raz fura wielka jak autobus wrazenia niesamowite, a majty co chwile mi spadaly jak pilot "kazal" mi jechac przez coraz ciekawsze zlazdy/podjazdy |
Mont napisał/a: | Zdrada Mości Panowie !! Tfu ! Jak śmiałeś ! | He he - i ja się muszę przyznać. W tamtym roku po półrocznym poszukiwaniu Pajero II, przejechaniu Polski wzdłuż i wszerz oraz wizycie u naszych zachodnich sąsiadów kupiłem... Patrola.
A zdjęcia z modernizacji oraz z różnych imprez można oglądnąć w mojej galerii.
dab - 21-10-2009, 01:08
ee no Panie... to ta twoja to nowka ja jechalem nieco starsz wersja i long vehicle
tylko spojrzcie, "jam ci to"
Mont - 26-10-2009, 08:29
Z zachowania Outlandera w terenie jestem zadowolony, w wekend pojeździłem po polach i wyprowadził mnie w kilku miejscach z głębokiego błota (do poł.koła).
Nie jest to auto do offroadu ale po wyłączeniu ASC radzi sobie nieźle.
Podoba mi się to, że na 1-2 biegu powoli się toczy bez dodawania gazu, pozwala to na łagodne przejście terenowych trudności. Do moich celów nadaję się świetnie.
Bardzo pomogła zmiana kół na 16" i założenie opon zimowych.
Wisieńką na tym torcie byłby reduktor ale i bez tego daje radę
Jackie - 26-10-2009, 22:09
Sorry za tak późną reakcję ale ostatnio z czasem słabawo. Jeżeli zapniecie 4WD LOCK po przekroczeniu 75 km/h samoistnie wróci do trybu AUTO (oczywiście nie informując nas o tym bo po co? ) i nie jest to blokada tylko zwiększenie ilości momentu obrotowego przekazywanego na tylne koła. Co do zabaw w terenie - lekkim OK ale coś poważniejszego może nam....plastiki pourywać i będzie brzydko wyglądało
A tak na serio - Outek bardzo fajnie radzi sobie na śliskim, w koleinach, w błocku i śniegu ale poważniejsze podjazdy na duże stromizny to w SUVach domena Subaru i niech tak zostanie
Ad. porównania do napędu EVO, coś w tym jest, bo o ile mechanika jest kompletnie różna to nazwa (All Wheel Control) jest ta sama Ktoś powiedział, że w poprzednim Outku był lepszy napęd - nie zgodzę się. Tam był napęd permanentny, oparty na 3 dyfrach i faktycznie skuteczniejszy w trudnych warunkach ale: ważył swoje, spalał swoje, nieco hałasował i był drogi w naprawach. Charakter nowego Outlandera jest już inny niż poprzednika więc zastosowanie lżejszego napędu, zapewniającego lepsze osiągi na drodze, mniej obciążającego silnik jest uzasadnione, bo zaledwie mały procent użyszkodników tego auta wybierze się na terenowe zabawy. Do tego momentu uznaję, że napęd Outka jest więcej niż satysfakcjonujący.
Pozdrawiam
sylb - 26-10-2009, 23:21
Do jazdy w terenie Mitsubishi ma Pajero z Super Select 4WD II. A Outlander to zwykły SUV ot i co.
Gwoli przypomnienia w trybie 4WD Auto , Outlander zawsze wysyła pewną moc na tylne koła, automatycznie zwiększa procent tej mocy w czasie przyspieszenia i przenosi do czterdziestu procent moment obrotowy na tylne koła przy pełnym przyspieszeniu. Po przekroczeniu pewnej prędkości (chyba 60Km/h) jest zmniejszany do dwudziestu pięciu procent . Przy stałej prędkości przelotowej do piętnastu procent momentu obrotowego wysyłana jest na tylne koła. Przy małych prędkościach i ciasnych zakrętach, moment obrotowy sprzęgła jest ograniczona, zapewniając płynność i wyczucie w zakręt.
Do jazdy w szczególnie trudnych warunkach, takich jak śnieg, kierowca może wybrać "4WD Lock". W trybie blokady, system nadal rozdziela moment automatycznie na przednie i tylne koła ale na tylne koło jest przenoszone o 50 procent więcej niż w porównaniu do trybu 4WD Auto - to znaczy do 60 procent momentu obrotowego wysyłana jest na tylne koła przy pełnym przyspieszeniu.
Grześku - 31-10-2009, 15:32
Dyskusję na temat wyższości jednego autka nad drugim przeniosłem do tego topicu
Tu tematem przewodnim jest 4WD Lock.
Anonymous - 10-01-2010, 11:31
Teraz tylko 4WD Lock........
sylb - 10-01-2010, 13:08
Faktycznie, coś jest w tym 4WD Lock. Ruszając pod górę samochód się nie cofa (lub o wiele mniej) tak jak w zwykłym 4DW.
jmgmotocykle - 10-01-2010, 13:51
Cytat: | jmgmotocykle napisał/a:
a ja dalej nie wiem czy mogę stale jeżdzić na 4wd lock....
moim zdaniem możesz, bo w gruncie rzeczy poza zakresem niskich prędkości i tak de facto jeździsz w trybie AUTO.
pozostaje tylko pytanie: po co?
|
dlatego że mam 190 KM i zanim komputer załapie że przód się uślizgnoł i dołączy tył to ASR odetnie moc!!!!!! czyli zdławi auto i - dlatego pytałem czy mozna jeżdzić cały czas na 4wd lock bo wtedy nie ma tego zjawiska - poprostu auto startuje jak z procy...
|
|
|