To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Oryginalne wahacze do galanta

piotrkor1 - 11-10-2009, 15:58

W takim razie proponuję przeprowadzić ranking części zamiennych do galantów.
Kto kupił zamiennik i ile zrobił na nim kilometrów, dotyczy:łączników stabilizatora,końcówek drążka kier.,wahaczy i tp.Kto jest za?
Pamiętam jak kupiłem łączniki stabilizatora z przodu do lacera 1.5GLXi 1990r, były to podróby
to po roku po zdemontowaniu trzony w gumach latały jak Żyd po pustym sklepie.
Ja jestem za oryginalnymi częściami OEM, niekoniecznie z ASO.

[ Dodano: 11-10-2009, 16:04 ]
Znalazłem też stronę ze sklepem u naszych wschodnich sąsiadów.Może komuś się przyda :wink: http://cat495.ru/mitsubishi/
Na tej stronie po numerze vin można znaleźć żądaną część
po numerze oryginału i przede wszystkim porównać jej wygląd.Polecam naprawdę warto przejrzeć tą stronę. :wink:

kristoferson - 12-10-2009, 00:39

Nippart do zawieszenia ? NIE. Tak bym nie ryzykował.
Odnowiłem ostatnio całe zawieszenie i przy "555" wyszło by to dość dużo, więc zdycydowałem się na produkt całkiem dobry pod względem jakość/cena, a więc Yamato.
Po dwa "proste", dwa krzywe, końcówki drążków, mały stabilizator na tył.
Dodatkowo amortyzatory na przód Kayaba. Cały taki ładny zestaw wyszedł 1,7tys. :?
Sporo tych części mi wyszło, więc dla pamięci zrobiłem fotkę. :p

piotrkor1 - 12-10-2009, 10:30

Sporo tych części.Czy naprawdę wszystko trzeba było wymieniać?Przecież na forum mówi się o wymianie pojedynczych części a nie wszystkich naraz.Chyba, że zawieszenie po zaniedbaniach kompletnie się rozsypie.
Anonymous - 12-10-2009, 10:53

piotrkor1, Ja jestem po wymianie wszystkich wachaczy z przodu ... Pierw wymienilem proste bo stukaly, wspomaganie nie dawalo rady. Po okolo 2 tyg. niemilosiernie zaczely walic banany (wachacze giete). Po wymianie tych wachaczy byla bloga cisza ... na okolo 2 tygodnie gdzie mi wywalilo wachacze gorne ...
piotrkor1 - 12-10-2009, 10:58

To niezły miałeś wydatek.Kupowałeś elementy z pierwszego tłoczenia czy z drugiego?
Jakie firmy były te elementy?

pablo diablo - 12-10-2009, 11:54

Witam

Ja wymienilem banana z przadu, kupilem zamiennik, niepamiętam jakiej firmy wiem ze byl drogi. Po roku sie wystukał a używam auto na dobrych drogach.Tym razem kupilem orginal i mam nadzieje ze bedzie długo spokój minęło pol roku i narazie cisza.

a to ceny z angielskiego eby

http://shop.ebay.co.uk/?_...-All-Categories

ja za orginalnego zaplacilem 180 funtów

piotrkor1 - 12-10-2009, 12:02

Możesz mi powiedzieć ile kosztuje łącznik z przodu- oryginał 4056A026?
Anonymous - 12-10-2009, 13:02

piotrkor1, kupilem nowe a firmy niewiem jakiej ale kosztowaly 100euro - proste, 130euro - banany, 90 euro - gorne (cena za sztuke)
piotrkor1 - 12-10-2009, 13:24

To chyba kupowałeś oryginały bo ceny by to potwierdzały.Ja też, chociaż na razie nie sprawdzałem stanu zawieszenia upolowałem już 2 proste oryginał z ebay z przesyłką 400zł,
2 górne oryginały z Niemiec(ebay-200zł),Polska(allegro 180zł),2 banany (ebay-62funty szt).
Zastanawiam się jeszcze nad wspomnianym wcześniej łącznikiem ASO-700zł.Najtańszy jaki znalazłem oryginał to 650zł za komplet o tutaj:
http://www.hdmot.pl/index...ilizatora-przod
Czy ktoś już go wcześniej testował,chodzi o oryginał o numerach jw.

[ Dodano: 12-10-2009, 13:27 ]
Przepraszam za banany 75 euro szt.

[ Dodano: 13-10-2009, 11:41 ]
Cześć dzisiaj byłem na diagnostyce, bo chciałem ustawić zbieżność, którą wydrukowałem sobie od Mitsumaniaczki Czekoladki i w tym miejscu Ją pozdrawiam :wink: .Okazało się jednak, że mam jakieś luzy na bananach zwłaszcza prawym i nie ma sensu tego robić :( Dobrze ,że zamówiłem już 2 wahacze.Troche na nie poczekam bo płyną, jadą, lecą....wszystko jedno byle dotarły na miejsce.Czy ktoś powie mi jak się zabrać się za ich wymianę?

Michal144 - 24-10-2009, 13:33

Witam czy jest w Poznaniu lub w okolicy zaklad ktory polecacie zajmujacy sie regeneracja tych wszystkich wahaczy? bo mam dosc juz nowych (555; yamato i inne) ktore po roku i tak siadaja.
piotrkor1 - 24-10-2009, 14:47

Michal144 napisał/a:
Witam czy jest w Poznaniu lub w okolicy zaklad ktory polecacie zajmujacy sie regeneracja tych wszystkich wahaczy? bo mam dosc juz nowych (555; yamato i inne) ktore po roku i tak siadaja.

Niestety nie znam namiarów na warsztaty zajmujące się regeneracją wahaczy.Jedynie co mogę zrobić to polecić firmę niemiecką MEYLE lub oryginał.
W uzupełnieniu do mojej wcześniejszej wypowiedzi.Nie znalazłem żadnych luzów na wahaczach jak to sugerował diagnosta(jak to mój sąsiad mówi piekarz).Zawieszenie na oryginalnych częściach przy 164 tys km :D

Anonymous - 24-10-2009, 16:11

piotrkor1, w moim oryginalne wytrzymaly do ok 280 tys km, ale to autostradowe kilometry
piotrkor1 - 24-10-2009, 16:19

miziek napisał/a:
piotrkor1, w moim oryginalne wytrzymaly do ok 280 tys km, ale to autostradowe kilometry

Ja jeżdżę w "polskich klimatach" na 17"felgach i nie narzekam na komfort jazdy chociaż nasze drogi mają wiele do życzenia.Myślę że mając założone oryginalne części można zrobić o wiele więcej tys. kilometrów.Wydatek spory ale jednorazowy,przekłada się to na bezpieczniejszą i bezawaryjną jazdę :)

Lysy - 28-10-2009, 21:02

Witam serdecznie! Rownież poszukuje prawego dolnego wahacza. Z tego co sie orientowałem u mnie w miescie to koszt takiego wahacza wynosi 370zl!
sampler - 28-10-2009, 21:23

Tutaj masz o 100 zl taniej.
http://www.autoczesci.aut...01&ar=22277#art