Space Star Ogólne - [MSS 1.6] światła jazdy dziennej.
cns80 - 29-06-2010, 08:21
drtymf napisał/a: | Czyli wychodzi na to że wg przepisów montowanie świateł dziennych w zagłębieniu halogenów jest nieprawidłowe i diagnosta/ lepiej uświadomiony policjant może nie podbić przeglądu/ przywłaszczyć sobie dowód? | Prawda.
drtymf - 29-06-2010, 08:56
No to zasadne staje się moje drugie pytanie I który urzędnik pójdzie do pudła za poświadczenie nieprawdy w homologacji (jeśli któryś element nie spełnia przepisów to chyba nie powinni samochodu do ruchu dopuścić).
pablo eldiablo - 29-06-2010, 09:05
cns80 napisał/a: | drtymf napisał/a: | Czyli wychodzi na to że wg przepisów montowanie świateł dziennych w zagłębieniu halogenów jest nieprawidłowe i diagnosta/ lepiej uświadomiony policjant może nie podbić przeglądu/ przywłaszczyć sobie dowód? | Prawda. |
Absolutnie nie.
Zgodnie z Zał. 6 do Rozporządzenia o warunkach technicznych pojazdów oraz ich niezbędnego wyposażenia Dz.U.2003.32.262 z późn. zmianami - regulacje dot. świateł do jazdy dziennej:
- sztuk 2
- białe
- montowane z przodu w taki sposób, aby wysyłane światło nie olśniewało kierującego bezpośrednio lub przez odbicie od elementów pojazdu
- nie dalej niż 400 mm od bocznego obrysu pojazdu; wzajemna odległość nie może być mniejsza niż 600 mm
- na wysokości 250÷1500mm
- sygnał kontrolny włączenia dopuszcza się
- połączenia elektryczne:
1) powinny się automatycznie włączać, kiedy urządzenie włączające lub wyłączające silnik znajduje się w położeniu umożliwiającym pracę silnika,45)
2) powinny wyłączać się automatycznie po włączeniu przednich świateł mijania, drogowych lub przeciwmgłowych, z wyjątkiem sytuacji, gdy światła te wykorzystywane są do wysyłania przerywanych sygnałów świetlnych w krótkich odstępach czasu,
3) przednie, boczne (jeżeli występują) i tylne światła pozycyjne, światła obrysowe (jeżeli występują) oraz oświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej nie włączają się, jeżeli włączone są światła do jazdy dziennej45)
-----
45) Dla pojazdów rejestrowanych po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 2009 r. W pojazdach zarejestrowanych do dnia 31 grudnia 2009 r. dopuszcza się następujące wymagania w zakresie połączeń elektrycznych: połączenie elektryczne może być takie, aby nie można było ich włączyć, jeśli nie są jednocześnie włączone tylne światła pozycyjne.
Wracając do kwestii miejsca montażu - przepisy określają jedynie, że światła dzienne nie mogą być dalej niż 40cm od bocznej krawędzi auta - więc mogą być na samej krawędzi nawet (ale nie mogą wystawać poza obrys) oraz nie mogą być bliżej siebie niż 60cm.
Wracając do szablonu, który przygotował szkuba - światła dzienne można montować od czerwonych strzałek do krawędzi samochodu - więc miejsce halogenów jest OK i nikt się nie przyczepi.
Pozdr
drtymf - 29-06-2010, 09:27
No to kolega nie doczytał dokładnie I ładny szablon do przeróbki
pablo eldiablo - 29-06-2010, 09:42
Bez przesady - szablon jest ok Tylko trzeba go inaczej interpretować
szkuba - 30-06-2010, 22:51
wywołany do tablicy postanowiłem usprawnić foto:
z racji tego że światła dzienne mają mieć minimalną powierzchnię bodajże 20-parę cm2 mają krawędź wewnętrzną i zewnętrzną. Także zielona kreska pokazuje możliwe umiejscowienie krawędzi wewnętrznej dziennych a czerwona krawędzi zewnętrznej. Pozwoliłem sobie pomazać swój zderzak w Gimpie żeby pokazać parę teoretycznych lokalizacji. Oczywiście normalnie ma być symetrycznie no i trzeba się nawalczyć wewnątrz wnęki zderzaka także nie wszystko zadziała w praktyce
A propos dziennych we wnękach p-mgielnych to pewna polska firma produkuje właśnie gotowce do pewnych aut do montażu we wnękach dla p-mgielnych.
Parę niezależnych fotek implementacji dziennych:
http://dadrl.pl/dzienne
w razie czego proszę o konstruktywną krytykę
drtymf - 01-07-2010, 08:17
szkuba, powiem ci że pomysł umieszczenia świateł skośnie po zewnętrznej ( lewy skrajny) mnie się podoba . Tylko czy jest miejsce w zderzaku na zrobienie tego , czy jakieś wzmocnienia, mocowania itp rzeczy nie będą w tym przeszkadzały?
pablo eldiablo - 01-07-2010, 17:33
szkuba napisał/a: |
w razie czego proszę o konstruktywną krytykę |
Ja z tego zdjęcia z szablonem rozumiem, że czerwona kreska wskazuje 40cm od krawędzi bocznej auta. W takim razie prawidłowe są tylko miejsca na montaż od czerwonej kreski do zewnątrz (ukośny z lewej zdjęcia i poziomy podłużny). Okrągły i ukośny od strony kierowcy nie są zgodne z przepisami
plecho1 - 01-07-2010, 20:51
pablo eldiablo
Szablon jest ok to ty go źle interpretujesz. Miałem tak w maździe 626 i miałem kontrolę policji z tego tytułu. Panowie sprawdzili homologacje, miejsce montażu oraz czy światła właściwie się załączają.
szkuba - 01-07-2010, 23:02
drtymf napisał/a: | szkuba, powiem ci że pomysł umieszczenia świateł skośnie po zewnętrznej ( lewy skrajny) mnie się podoba |
mnie też się podoba.... co do miejsca to pod zderzak nie zaglądałem, może byc ciasno bo w tym miejscu kończy się halogen. Facet który miał dzienne poziomo pod halogenami twierdził że musiał się trochę nagimnastykować i jakieś długie śruby zastosować..
plecho1 - 01-07-2010, 23:07
A wogule te światła można ukośnie zamontować, wydaje mi się że tylko w poziomie.
drtymf - 02-07-2010, 05:39
plecho1, kształt światła nie jest nigdzie określony.
plecho1 - 02-07-2010, 10:05
Nie chodziło mi o kształt świateł tylko o ich właściwy montaż, lepiej najpierw sprawdzić w instrukcji montażu takich lamp bo czy poziomo czy pionowo albo czy ukośnie może mieć znaczenie. Ja w poprzednim aucie miałem światła dzienne helli na żarówki i lampy te musiały być zamontowane poziomo i jeszcze odpowiednio ustawione.
drtymf - 02-07-2010, 11:37
Przez kształt miałem na myśli też to w jaki sposób są zamontowane w samochodzie. Chyba ustawowych wymagań że np.: mają tworzyć prostokąt dłuższą krawędzią poziomo raczej nie ma. Co najwyżej wymagania z homologacji czy eksploatacyjne producenta.
W sumie na przykład są też dodatkowe światła STOP i tam jak zamontujesz nie ma znaczenia(pion poziom) byle krawędź obudowy dotykała szyby. To że każdy poziomo montuje to raczej kwestia gustu.
Dziś widziałem na mieście samochód który miał zamontowane na wewnętrznych krawędziach kloszy lamp głównych właśnie skośnie.W MSS podobnie by był9o jakby tam zamontował.
Poza tym odnoszę się po raz kolejny do świateł montowanych fabrycznie w niektórych samochodach - kształty które tworzy listwa LEDowa są różne - poziome , okrągłe , prostokąt, czy inny wzorek ( w Audi chyba są poziomo kawałek a potem po promieniu pociągnięte). Czyli można skoro im to zahomologowali.
Światła na żarówki to trochę inna bajka bo tam kształt reflektora i jego położenie względem osi samochodu wpływa na o czy dana lampa oślepia czy nie i jak rozsyła strumień światła. Diody mają zupełnie inny rozsył światła i inne jego parametry tak że w większości sposób ustawienia nie ma znaczenia. W nich nie ma reflektora tylnego i nie ma jak skierować strumienia światła a poza tym ten strumień jest na tyle mały że nie powoduje oślepiania.
No i w sumie wydaje mi się że przynajmniej w niektórych elastycznych listwach LED to w jakim kształcie ułożysz listwę nie ma znaczenia dla jej parametrów pracy.
Tak na prawdę to tutaj trzebaby się odnosić już do instrukcji montażu i wymagań producenta.
Mi chodziło wcześniej o ograniczenia ustawowe.
pablo eldiablo - 02-07-2010, 12:25
plecho1 napisał/a: | pablo eldiablo
Szablon jest ok to ty go źle interpretujesz. Miałem tak w maździe 626 i miałem kontrolę policji z tego tytułu. Panowie sprawdzili homologacje, miejsce montażu oraz czy światła właściwie się załączają. |
plecho1, nie wiem, co miałeś w maździe, ale światła dzienne możesz zgodnie z przepisami zamontować nie dalej niż 400 mm od bocznego obrysu pojazdu; wzajemna odległość nie może być mniejsza niż 600 mm (jeżeli szerokość pojazdu nie przekracza 1,3 m, odległość ta może być zmniejszona do 400 mm).
Wzajemna = między światłami.
W szablonie z grubsza wymiar 600mm odpowiada odległości między dwoma zielonymi kreskami, ale to jest bez znaczenia - bo całkowita szerokość MSS to 1715 mm, a 1715>(400+600+400)... więc istotna jest tylko odległość max. 400 mm od krawędzi, co wypada z grubsza na wewnętrznej krawędzi wnęki halogenu.
Dzienne można więc zamontować tylko od wnęki halogenu do zewnętrznej krawędzi MSS, nie niżej niż 25cm od ziemi i nie wyżej niż 1,5m.
|
|
|